Kuntoilu kannattaa aloittaa omaan tasoon sopivasti

Turun Sanomat

Ryhmäliikunta ja erilaiset jumpat ovat monipuolisia fyysisen kunnon kohottajia. Askelsarjoja tai tanssia sisältävät tunnit kehittävät liikehallintaa ja kestävyyttä, kun taas esimerkiksi bodypump parantaa enemmän lihaskuntoa. Kaikista näistä tulee huolehtia, sillä ne ovat terveyskunnon eri osa-alueita.

Monen ihmisen liikuntaharrastus on alun innostuksesta huolimatta jäänyt kesken. Yksi tavallisimmista syistä tähän on liian kova aloitus, sekä viikkokertojen että rasitustason suhteen.

Esimerkiksi juuri nyt kovassa suosiossa olevat crossfit -tyyppiset lajit eivät välttämättä sovellu aivan aloittelijalle, varsinkin, jos harrastajalle on jo kertynyt vuosia tai aikaisempi liikuntahistoria on kovin passiivinen.

"Raskain liike ei aina ole se tehokkain."

”Kerralla kunnolla” aiheuttaa herkästi ylirasitustiloja. Tyypillisesti jumpassa rasittuvat polvet, alaselkä ja jalkapohjat.

– Liiallinen suorittaminen, puhutaanpa sitten toistojen määristä tai vauhdista, ei ole viisasta. Kuten ei sekään, että vain heiluttaa painoja tietämättä, millä lihaksilla ja kuinka liike tulisi suorittaa, kertoo Diacorin työfysioterapeutti ja personal trainer Mari Salo.

– Raskain liike ei aina ole se tehokkain, jos liikkeen tekee ”väärien” lihasten kompensoimana eri tavalla kuin on tarkoitus. Heikko lenkki jää edelleen heikoksi ja rasitusvammojen ja muiden tuki- ja liikuntaelinoireiden riski kasvaa.

Ohjattu liikunta sopii aloittelijalle

Omaa heikkoa lenkkiään voi selvittää esimerkiksi FMS-testillä (functional movement screen). Monet pohjoisamerikkalaiset joukkueet käyttävät sitä myös huippu-urheilussa.

Lihastasapaino- ja liikehallintakartoituksilla selviää, ovatko lihakset tasapainoisen vahvoja toisiinsa nähden, ja missä on kehitettävää voiman, liikehallinnan tai liikkuvuuden suhteen. Kun heikot lenkit ovat selvillä, niitä kehittävää harjoittelua voi hyvin tehdä kotonakin.

Omavalmentajana toimiva Salo suosittelee liikuntaharrastuksen aloittamista ammattilaisten ohjauksessa.

– Oman kunnan urheiluseurat, aikuisopistot tai kuntokeskukset tarjoavat usein aloittelijoille sopivia tunteja. Yksi mahdollisuus on myös hyvin järjestetty työterveyspalvelu.

Lähde: Diacor Lue lisää aiheesta: