Liikunta

Turun kaupunki kannustaa lapsia liikkumaan

Turun kaupungin liikuntapalveluiden organisoima Lapset liikkeelle -kampanja on tuottanut hedelmää reilun vuoden ajan, kun maksuton lajikokeilu on tuonut satoja uusia harrastajia seuroihin. Yli 70 ryhmää jatkaa toimintaansa jälleen ensi viikolla.

Alakouluikäisille lapsille suunnattu Lapset liikkeelle -lajikokeilu on kasvattanut suosiotaan nopeasti, sillä jo 650 nuorta liikkujaa on kokeillut noin 20 turkulaisseuran järjestämiä joukkue- ja yksilölajeja.

Kevätkaudella yli 70 ryhmää jatkaa toimintaansa taas ensi maanantaista lähtien. Jatkossa liikuntaharrastuksen aloittamisesta kiinnostuneet lapset pääsevät tutustumaan hyvin monipuoliseen lajivalikoimaan viikon jokaisena päivänä jossain päin kaupunkia.

Syksyllä 2014 aloittanut lasten lajikokeilu kasvoi viime vuonna aluehallintoviraston myöntämän 20 000 euron avustuksen myötä uusiin mittoihin.

– Avustus mahdollisti uusien ohjaajien koulutuksen, uusien lajien mukaantulon ja ryhmien muodostamisen. Maksuttomuudesta ja matalasta aloituskynnyksestä pidetään edelleen kiinni, idean luoja, liikuntapalveluvastaava Yasmin Akbulatkertoo.

Tavoitteena oman lajin löytäminen

Lapset liikkeelle -lajikokeilun tavoitteena on nimenomaan kannustaa liikuntaharrastuksen pariin niitä lapsia, joilla ei vielä ole omaa lajia. Lajivalikoima on hyvin kattava keilauksesta salibandyyn ja voimistelusta capoeiraan.

– Eräät lajit, kuten palloilut, keilaus ja capoeira ovat kokonaan maksuttomia. Tavoitteena on kuitenkin se, että lapset löytävät kolmen kokeilukerran jälkeen oman lajinsa ja jäävät harrastamaan sitä järjestävään seuraan, Akbulat sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lajikokeilun kautta urheiluseuroihin on liittynyt jo yli 200 uutta harrastajaa. Suosituimpia lajeja ovat olleet ”erikoisemmat” lajit, kuten nopeasti suosiotaan kasvattava taekwondo.

– Peruslajit, kuten palloilut ja voimistelu, eivät vedä niin paljon kokeilijoita, sillä lapset ja vanhemmat löytävät muutenkin niiden pariin. Sitä vastoin esimerkiksi eräät kamppailulajit, kuten Budokwai ry:n vetämät taekwondoryhmät ovat olleet todella suosittuja, Akbulat tietää.

"Seurat hyötyvät myös, kun uusia harrastajia tulee mukaan toimintaan."

Budokwai ry:n ohjaaja Roosa Närhivahvistaa tiedon.

– Uusia harrastajia tuli mukaan seuramme toimintaan syksyn aikana lähes 100, ja heistä iso osa nimenomaan Lapset liikkeelle -lajikokeilun kautta, Närhi kertoo.

Syy taekwondon nopeasti kasvavaan suosioon löytyy ohjaajan mukaan myös seuran omasta aktiivisuudesta.

– Olemme kiertäneet alakouluissa esittelemässä lajia. Syksyllä ryhmämme kokoontuivat eri puolilla Turkua oman Saippua Centerissä sijaitsevan salimme lisäksi. Lajikokeilu on lapsille erinomainen mahdollisuus kokeilla erilaisia liikuntaharrastuksia, ja tietysti seurat hyötyvät myös, kun uusia harrastajia tulee mukaan toimintaan. Ensimmäisillä taekwondotunneilla harjoitellaan lajin perustekniikkaa, kuten potkuja ja liikkumista.

– Toimintaan voi tulla mukaan periaatteessa milloin vain kauden aikana. Mukaan mahtuu aina, Närhi mainitsee.

Turussa erinomaiset liiikuntamahdollisuudet

Lasten liikkumattomuudesta on keskusteltu runsaasti viime vuosina. Vain harva alakouluikäinen liikkuu suositusten mukaiset kaksi tuntia päivässä, joista tunti reipasta hengästyttävää liikuntaa.

– Turussa lasten liikuntamahdollisuudet ovat erinomaiset, sillä harrasteliikuntaa tarjoavia urheiluseuroja on niin runsaasti. Vanhempien rooli lasten liikuttamisessa on ensisijaisen tärkeä, Akbulat sanoo.

Usein liikuntaharrastusten hinta kohoaa korkeaksi, varsinkin kun kyseessä on kilpailumielinen harrastus. Tähänkin epäkohtaan Lapset liikkeelle tarjoaa ratkaisun.

– Kaikki seurojen järjestämät lajit ovat nimenomaan harrasteliikuntaa, joka kustantaa enimmillään 150 euroa lukukaudessa maksuttomien kokeilukertojen jälkeen, Akbulat mainitsee.

Lapset liikkeelle -kevätkausi alkaa ma 11.1.


Lapset liikkeelle

  • Syksyllä 2014 startannut lajikokeilu on tarkoitettu alakouluikäisille (6–12-vuotiaille) lapsille, jolle ei vielä ole liikuntaharrastusta.
  • Tavoitteena on innostaa ja aktivoida lapsia löytämään sopiva säännöllinen liikuntaharrastus.
  • Turun kaupungin liikuntapalvelut organisoi lajikokeilua yhdessä turkulaisten liikuntaseurojen ja yhdistysten kanssa.
  • Lapset voivat kokeilla lajia kolme kertaa maksutta, ja jatkaa myöhemmin harrastusta seuran mukana. Osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista.
  • Yli 650 lasta on jo osallistunut maksuttomiin lajikokeiluihin. Heistä yli 200 on jatkanut harrastusta seurojen mukana.
  • Kevätkauden lukujärjestys on nähtävissä kaupungin .