Terveys

Voiko lapselle hankkia piilolinssit?

 Lapsille parhaat ovat kertakäyttöiset piilolinssit, jotka heitetään roskiin käytön jälkeen. Kuukausilinssejä suositellaan vasta 15–vuotta täyttäneille.
Lapsille parhaat ovat kertakäyttöiset piilolinssit, jotka heitetään roskiin käytön jälkeen. Kuukausilinssejä suositellaan vasta 15–vuotta täyttäneille.

Lapsi harrastaa jääkiekkoa ja silmälasien käyttö on harrastaessa hankalaa. Voiko lapselle hankkia piilolinssit? Entä jos lapsi pelkää mennä uusissa silmälaseissa kouluun, ja haluaisi käyttää mieluummin piilolinssejä?

Voiko lapsi käyttää piilolinssejä, silmälääkäri, silmäkirurgi Jouko Hartikainen?

– Kyllä voi, mutta piilolinssejä suositellaan vain, jos lapsi tarvitsee niitä esimerkiksi harrastuksessa. Ja silloinkin käytön tulisi olla satunnaista, ei jatkuvaa.

Minkä ikäinen lapsi voi aloittaa piilolinssien käytön?

– 8–10-vuotiaalle voi hankkia piilolinssit, sen ikäiselle, joka osaa itse piilolaseistaan huolehtia, satunnaiseen käyttöön. Murrosikäiset voivat alkaa käyttää piilolinssejä jatkuvammin, mutta kuitenkin suosittelemme silmälaseja ensisijaisena vaihtoehtona. Harvinaisissa tapauksissa, ihan pienten, vuoden parin ikäisten lasten taittovirheissä lääkäri voi suositella piilolinssejä tasoittamaan eriparisten silmien näköä.

"Lapsille suositellaan piilolinssejä vain satunnaiseen, lyhytkestoiseen käyttöön."

Voiko lapsi käyttää piilolinssejä päivittäisessä käytössä?

– Lapsille suositellaan piilolinssejä vain satunnaiseen, lyhytkestoiseen käyttöön, jos niitä tarvitsee esimerkiksi jääkiekko- tai muussa harrastuksessa, jossa pitää nähdä kunnolla, mutta silmälasit ovat tiellä.

Millaisia erilaisia piilolinssivaihtoehtoja lapsille on olemassa?

– Lapsille parhaat ovat kertakäyttöiset piilolinssit, jotka heitetään roskiin käytön jälkeen. Kuukausilinssejä suositellaan vasta 15–vuotta täyttäneille.


Onko lasten piilolinssien käyttö turvallista? Liittyykö siihen riskejä?

– Ohjeiden mukaan käytettynä kertakäyttöisten piilolinssien käyttö on turvallista, ja niitä voi periaatteessa käyttää vaikka joka päivä. Varmuuden vuoksi suosittelemme kuitenkin vain vähäistä käyttöä. Jos piilolinssien alle pääsee bakteereja, pahimmillaan se aiheuttaa harvinaisen, mutta pahan sarveiskalvontulehduksen, joka voi heikentää näkökykyä pysyvästi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuinka paljon lapsille hankitaan piilolinssejä?

– Hyvin vähän, ja lähinnä nimenomaan harrastuskäyttöön.

Mitkä ovat yleisimmät syyt, miksi lapselle hankitaan piilolinssit?

– Harrastukset ovat yleisimmät syyt, kuten vaikka telinevoimistelu tai jalkapallo. Sitten murrosikään tultaessa halutaan kosmeettisista syistä piilolinssejä. Tällöin jos hankkii piilolinssit, niin olisi hyvä kuitenkin omistaa myös silmälasit, joita käyttää vaikka kotona, ja piilolinssejä koulussa.

Voiko piilolinssejä käyttää uidessa?

– Virallinen vastaus on, että ei. Kertakäyttöisiä piilolinssejä voi jossain tapauksessa kuitenkin harkita, mutta ne tulee heittää uimisen jälkeen pois. Riskinä on akantameba-alkueläin, joka aiheuttaa vaikeaa sarveiskalvontulehdusta. Jos käyttää piilolinssejä uidessa, täytyy aina käyttää myös uimalaseja, jotta uimavettä ei pääse silmiin. Ja uimalaseja on olemassa myös vahvuuksilla.

Luitko jo nämä?