Terveys

Kokovartalon kylmähoito hakee hyvää oloa ääripakkasesta

 Pää pysyy kylmähoidossa normaalissa huoneenlämmössä.  Asiakkaana Saara Laaksonen.
Pää pysyy kylmähoidossa normaalissa huoneenlämmössä. Asiakkaana Saara Laaksonen.

Turussa avattiin lokakuussa kokovartalon kylmähoitoa tarjoava hoitola Cryo Turku. Lyhytaikainen värjöttely alle -110 asteessa saattaa muun muassa vähentää stressiä ja lievittää kipuja.

– Kyllä se tuntuu kylmältä, sitä ei voi kieltää. Mutta koska ilma on kuivaa, tunne ei ole epämiellyttävä. Kukaan ei ole vielä halunnut tulla kesken kaiken pois, Annastiina AamuruskoCryo Turusta kuvailee kokovartalon kryohoitoa.

– Toiset tärisevät, toiset eivät. Kryohoidossa ei kannata jännittää, vaan kaapissa voi liikkua ja vaikka koukistella polvia.

Kokovartalon kryohoidossa kehoa ympäröivän ilman lämpötila lasketaan nestemäisen typen avulla noin 110–150 pakkasasteeseen. Kaapissa vietetään kerrallaan pari, kolme minuuttia.

– Kun ihminen altistuu noin kylmälle ilmalle, hermopäät lähettävät aivoihin signaalin hypotermian vaarasta. Pintaverenkierto hidastuu merkittävästi, mutta ruumiinlämpö ei itse asiassa laske juuri lainkaan.

Ääreisverenkierto supistuu väliaikaisesti. Hypotermian pelossa aivot alkavat Aamuruskon mukaan erittää mielihyvää tuottavia endorfiineja.

"Ei tämä ole silti satavarma resepti kenellekään, kroppa toimii eri ihmisillä eri tavalla. Itselläni kryohoito on parantanut unenlaatua."

Kryoterapian uskotaan mahdollisesti vähentävän stressiä, parantavan vastustuskykyä vilkastuttavan aineenvaihduntaa että lievittävän väliaikaisesti esimerkiksi reumakipuja.

Maailmalla monet kilpaurheilijat käyttävät menetelmää lihasrasituksesta toipumiseen. Endorfiinien erittyminen saattaa myös helpottaa unihäiriöitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ei tämä ole silti satavarma resepti kenellekään, kroppa toimii eri ihmisillä eri tavalla. Itselläni kryohoito on parantanut unenlaatua, Aamurusko kertoo.

Kryohoidon vaikutukset toimintamekanismeineen ovat paljolti samoja, mitä avantouimarit kokevat harrastuksessaan.

– Avannossa pitäisi kuitenkin olla tosi kauan, jotta saisi vaikutukset samassa mittakaavassa. Avannossa hypotermian vaara on lisäksi todellinen, koska vesi on plusasteista. Silloin pintaverenkierto ei juurikaan hidastu, ja ruumiinlämpö lähtee laskemaan.

Pää ja kaula jäävät kryohoidossa kaapin ulkopuolelle, joten kylmään voi mennä vaikka meikit päällä ennen illanviettoa. Mitään erityistä valmistautumista ei tarvita. Syödä voi normaalisti, mutta suoraan suihkusta ei kannata tulla, jotta iho ja hiukset ovat kuivat. Korut pitää ottaa pois.

Kryohoito sopii perusterveille ihmisille. Sen estäviä tilanteita ovat esimerkiksi raskaus sekä tietyt, hoitamattomat sydän- ja verenpainesairaudet. Joillain asiakkailla esiintyvänä sivuvaikutuksena Aamurusko mainitsee hikoilun lisääntymisen.

Miksi jo vuosikymmeniä sitten keksitty menetelmä löydetty vasta nyt Suomessa?

– Se liittyy varmaan yleiseen hyvinvointitrendiin. Ehkä nyt haetaan vähän erilaisia keinoja kivunlievitykselle, Aamurusko arvioi.

Tehoaako kylmähoito?


Onko kokovartalon kylmähoidosta oikeasti hyötyä ja millaisiin vaivoihin, Päijät-Hämeen keskussairaalan kuntoutusylilääkäri, professori Marja Mikkelsson?

– Oman tutkimusryhmäni tutkimuksessa saatiin jonkin verran näyttöä siitä, että kokovartalon kylmähoito vähentää reumapotilaan kipua paremmin kuin paikallinen kylmähoito. Taudin aktiivisuuteen hoidolla ei ollut vaikutusta. Paikallinen kylmähoito on helpommin saatavissa ja halvempaa.

– Toinen katsaus arvioi, että reumapotilaalla kylmähoito yleensä toimii muiden hoitojen lisänä ja sillä voitaisiin vähentää kipulääkkeen tarvetta.

– Yhden tutkimuksen mukaan eksentrisen lihasharjoituksen jälkeiseen kipuun ei saatu lievitystä kokovartalon kylmähoidolla. Iäkkäiden miesten selän liikkuvuus on parantunut ryhmällä, joka sai harjoituksen lisäksi kylmähoitoa.

– Tällä hetkellä ei vielä ole kunnollista tutkimusnäyttöä siitä, että kokovartalon kylmähoito vähentäisi harjoituksen jälkeistä lihaskipua tai parantaisi palautumista. Käytännössä monet urheilijat käyttävät kylmähoitoa ja kokevat siitä helpotusta ja vaikutusta palautumiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Kokovartalon kylmähoito aiheuttaa samankaltaisen muutoksen stressihormoneissa kuin avantouinti."

Mikä on kylmähoidon vaikutusmekanismi?

– Kylmä vähentää esimerkiksi tulehtuneen nivelen sisälämpötilaa ja saattaa hillitä rustoa hajottavien entsyymien toimintaa ja vaikuttaa verenkierrollisiin tekijöihin. Se vähentää turvotusta. Kokovartalon kylmähoito aiheuttaa samankaltaisen muutoksen stressihormoneissa kuin avantouinti.

Onko kokovartalon kylmähoito turvallista?

– Reumasäätiöllä tekemissämme tutkimuksissa verrattiin huippukylmähoidon eli kokovartalokylmähoidon vaikutuksia avantouintiin. Niiden perusteella kylmähoito on turvallista terveelle henkilölle, jos noudatetaan ohjeita.

Kokovartalon kylmähoito

  • Menetelmä kehitettiin Japanissa 1970-luvulla.
  • Kokovartalon kylmähoidon uskottuja vaikutuksia ovat esimerkiksi parantunut verenkierto, vastustuskyky, aineenvaihdunta ja unenlaatu, hyvänolon tunne, kroonisen kivun ja tulehdusten lievitys sekä lyhentynyt toipumisaika loukkaantumisista.
  • Kryohoitolaitteessa ollaan seisten, mahdollisimman vähän vartaloa peittävässä asussa (esim. uimahousut, bikinit) ja jaloissa pidetään sukat ja tossut. Pää on laitteen ulkopuolella.
  • Hoidon pituutta voidaan säädellä asiakkaan tuntemuksien mukaan. Työntekijä on koko hoidon ajan asiakkaan katse- ja kuuloetäisyydellä.
  • Kokovartalon kylmähoitoa on tarjolla Suomessa lisäksi ainakin Haikon kartanossa. Yhteen kehonosaan kohdennettua kylmähoitoa harjoitetaan yleisesti sairaaloissa erilaisiin paikallisiin vaivoihin. Reumasäätiön sairaalassa Heinolassa oli aiemmin kylmähoitohuone.