Liikunta

Koirakaveri innostaa ikäihmiset kävelylle

 Joka toinen keskiviikko kävelytreffit starttaavat Turun Kylätalon edestä. Hali-Koira Neiti Namu nauttii rapsutuksista ja Hilma-Maria odottelee kävelyn alkua Maarit Haapasaaren sylissä.
Joka toinen keskiviikko kävelytreffit starttaavat Turun Kylätalon edestä. Hali-Koira Neiti Namu nauttii rapsutuksista ja Hilma-Maria odottelee kävelyn alkua Maarit Haapasaaren sylissä.

Hali-Koira Neiti Namu ja parikuinen pentu Hilma-Maria johdattelevat ikäihmisiä, jotka ovat lähteneet reippailemaan. Kyseessä ovat jokaviikkoiset kävelytreffit, joiden ideana on kannustaa kotona asuvia vanhuksia ulkoilemaan.

Kun Turussa alettiin järjestää muutama vuosi sitten kävelytreffejä iäkkäille, paikalle saapui vain muutamia innokkaita.

– Kuulin, että kävelytreffeille oli vaikeuksia houkutella ikäihmisiä mukaan. Ehdotin, että tulisin mukaan koirieni kanssa, niillä kun on yleensä positiivinen vaikutus kaikkiin asioihin, Hali-Koira-yrittäjä Maarit Haapasaarinaurahtaa.

Karvaiset kaverit otettiin ilolla vastaan, ja nyt kävelytreffejä koulutettujen Hali-Koirien kanssa on joka viikko. Joka toinen viikko kävelylle lähdetään palvelutalon Wilénin edestä ja joka toinen viikko Turun Kylätalolta.

– Kysyntä on ollut niin suurta, että tänä syksynä me kävelemme viikon välein.

Aikaisemmin treffit olivat vain joka toinen viikko, Haapasaari kertoo.

Kävelyillä tutustutaan vaihtuviin kulttuurikohteisiin. Tällä kertaa vuorossa on lähtö Kylätalolta jokirannan kautta tutustumaan Turku Energian tiloihin.

Syksyn ohjelmassa on tutustumiskäynnit vielä muun muassa Turun linnan Tyttökuningas-näyttelyyn ja Linnateatteriin.

– Omia koiria lenkeille ei saa ottaa mukaan. Vain Hali-Koiralla on erikoislupa tulla mukaan kohteisiin, Haapasaari kertoo.

"Kävelylenkit eivät ole pitkiä, maksimissaan kahden kilometrin mittaisia."

Satoi tai paistoi innokas kävelyporukka lähtee kävelylle joka keskiviikko. Toisinaan mukana on 15 henkilöä, parhaimmillaan yli 30. Iältään kävelijät ovat 60–92-vuotiaita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Täällä on aivan hurjan ihana porukka ja hyvä yhteishenki. Uudet toivotetaan aina ilolla tervetulleiksi, Maarit Haapasaari sanoo.

Toiminta on osa RAY:n tukemaa Avoimet ovet -hanketta, jota koordinoi Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry. Mukaan saa tulla ilman ennakkoilmoitusta.

– Haluamme pitää kynnyksen mahdollisimman matalana ja toivomme, että moni lähtee rohkeasti ulkoilemaan. Kävelylenkit eivät ole pitkiä, maksimissaan kahden kilometrin mittaisia. Avustajan saa myös mukaan aina tarvittaessa, projektikoordinaattori Helena NorokallioTurun Lähimmäispalveluyhdistyksestä sanoo.

Berninpaimenkoiran pentu Hilma-Maria saa kävelytreffeillä arvokasta työkokemusta, sillä isona siitäkin tulee Hali-Koira. Hilma-Maria seuraa silmä kovana, mitä konkari Neiti Namu edellä tekee. Koirat ovat kävelyjen selkeä vetonaula ja saavat osakseen hurjasti rapsutuksia ja halauksia.

"Tämä on minulle ihan elinehto ja jokaisen viikon tärkeä juttu."

Auli Paavilainen, 75, on pientä poikkeusta lukuun ottamatta ollut mukana kaikille kävelytreffeillä.

– Nuo koirat ovat aivan ihania! Tämä on minulle ihan elinehto ja jokaisen viikon tärkeä juttu. On niin mukava fiilis ulkoilla hyvän porukan kanssa, Paavilainen sanoo.

Opastetut kierrokset eri kohteissa ovat erityisesti Paavilaisen mieleen.

– Vanhana turkulaisena opin jatkuvasti uutta. Tulee vierailtua täysin uusissa paikoissa, joihin ei muuten tulisi mentyä.

Myös Ritva Tähti, 69, on ollut mukana kävelyillä alusta asti.

– Yhden kerran on jäänyt kävely väliin, ja kyllä silloin harmitti. Sateet ja myräkät eivät haittaa alkukaan. Tämä joukko, tunnelma, koirat ja mielenkiintoiset kohteet saavat minut aina mukaan, Tähti toteaa tyytyväisenä.

Seuraavat kävelytreffit järjestetään tämän viikon keskiviikkona 18.11.2 klo 13–15. Lähtö Turun Kylätalolta (Pakkarinkatu 1/Linnankatu 63 b 12, Veistämöntori). Kohteena Turun linnan Tyttökuningas-näyttely, pääsymaksy näyttelyyn 5 euroa. Ennen kävelyä voi kahvitella kylätalolla noin klo 12 alkaen. Kylätalolta lähtevien kävelytreffien aikataulut (PDF), Palvelukeskus Wilénin edestä lähtevien kävelyjen aikataulut (PDF).

Luitko jo nämä?