Liikunta

Tankofutiksessa on elävät pelinappulat

BNI-yrittäjäverkostoryhmä näyttää miten tankofutiksta pelataan. TS/Riitta Salmi
BNI-yrittäjäverkostoryhmä näyttää miten tankofutiksta pelataan. TS/Riitta Salmi

Vanha pubipeli pöytäjalkapallo on jalostunut hauskanpidoksi ulkotiloissa. Tankofutiksessa Lionel Messikin olisi tavallinen pulliainen.

Tankofutis? No enpä ole ikinä kuullutkaan.

Laji kuulostaa sen verran hullulta, että on pakko ottaa tarkemmin selvää. Ensimmäiseksi tulee mieleen strippibaarin tanko, jonka ympärillä pelataan jalkapalloa. Se voisi olla jo vähän liian outoa...

Turkulaisen ravintola Hus Lindmanin pihalle on pystytetty muovinen kaukalo, joka muistuttaa vähän huvipuiston pomppulinnaa. Väliin on vedetty tankoja, joissa roikkuu köysiä.

Idea on sama kuin esimerkiksi pubeissa pelattavassa pöytäjalkapallossa, jossa liikutetaan muovisia pelaajia kentällä. Pelaajat liikkuvat sivuttain ja akselinsa ympäri.

Tankofutiksessa sen sijaan pelaajat ovat oikeita ihmisiä. Heidän ei sentään tarvitse heittää kieppejä kuin voimistelutangossa. Jalat pysyvät tukevasti maan pinnalla. Pelaajat pystyvät liikkumaan vain sivuttain.

"Satsaamme enemmän hauskanpitoon kuin hikiliikuntaan."

Testiporukkana toimii BNI-yrittäjäverkostoryhmän porukka, joka on juuri lopetellut aamun kokoustaan. Porukka ryntää kentälle ja sitoo valjaat kiinni.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Sääntöjä ei ole ollenkaan, ja muutenkin peli on tosi simppeli. Käsillä ei saa pelata kuin maalivahti, Teemu Saarinenneuvoo intoa puhkuvaa porukkaa.

Kuluu noin kaksi sekuntia, ja kentällä on täysi ralli päällä. Kaukalosta kuuluu riemunkiljahduksia kuin päiväkodin pihalta. Joku monottaa pallon ulos kentältä, mutta Saarinen heittää uuden kehiin. Ja kohta futsal-pallo löytyy maalista.

– On aika tyypillistä, että ensin jäädään arpomaan kentän reunalle. Hetken päästä kuuluu, että mekin haluamme mukaan.

Saarinen kuuli ystävältään Euroopassa suositusta lajista, joka saattaisi soveltua hyvin hänen yrityksensä tarkoituksiin. X-perience järjestää yrityksille ja erilaisille ryhmille virkistys- ja työhyvinvointipäiviä.

Tavoitteena oli löytää laji, joka sopii kaikille, ja sen voi viedä mihin tahansa.

– Emme halua tapahtumaa, jossa kaksi tekee ja 40 katsoo. Satsaamme enemmän hauskanpitoon kuin hikiliikuntaan.

"On tämä laji vähän liikunnallisempi, vaikka ollaankin samalla tavalla pelinappulana kentällä."

”Human Table Football” on lähtöisin samasta maasta kuin alkuperäinen pöytäjalkapallokin, Iso-Britanniasta. Siellä on pelattu jopa paikallisia tankofutissarjoja.

– On tämä laji vähän liikunnallisempi, vaikka ollaankin samalla tavalla pelinappulana kentällä, Saarinen naurahtaa.

Tähän asti tankofutistapahtumia on järjestetty vain yksittäisille ryhmille, mutta tänä vuonna pyörähtää käyntiin lajin ensimmäinen SM-kiertue. Se sisältää neljä karsintaturnausta ja finaalitapahtuman.

Kun aletaan taistella titteleistä, rentokin laji muuttuu usein kireäksi puristamiseksi. Miten käy tankofutikselle?

– Koko toimintaidea ja turnausrakenne on sellainen, että pysytään edelleen hauskanpidon tasolla. Tosin kun suomalainen voitontahto ja kilpailuvietti pääsevät esiin, se voi antaa lisäarvoa, kilpailunjohtaja Saarinen sanoo.

Urheilu- ja kuntoilulajeja on tolkuttomasti, mutta niitä putkahtaa silti koko ajan lisää. Maailma pyörisi varmasti ilman tankofutistakin, mutta siinä voi kyteä piiloviesti tärkeästä asiasta – tasa-arvosta.

Jos maailman paras jalkapalloilija Lionel Messi pelaisi tankofutista, hän ei pystyisi kikkailemaan yksin läpi kentän, koska hänet on köytetty valjaisiin. Vasta-alkaja voisi hyvin potkaista pallon Messin ohi maaliin. Jalkapallotausta tosin auttaa jonkun verran, mutta se ei ole avain ylivoimaisuuteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kentällä firman toimitusjohtaja ja liukuhihnan työntekijä ovat samalla viivalla. Tai samalla tangolla.

– Yritystapahtumista tuli usein palautetta, että sairauspoissaoloja tuli liikaa. Tämä laji on ainakin turvallinen, Saarinen muistuttaa.

"Tämä ei ollut liian totista touhua."

Pöytäjalkapalloon liittyy vahvasti oluen nauttiminen pubissa. Alkoholi ja urheilu eivät sinänsä sovi yhteen, mutta muutama olut tuskin haittaa tankofutista pelatessa. Ainakin tangossa on valjaat, ettei pääse kaatumaan.

Juha Juntikkasaapuu pelin tiimellyksestä hymy huulilla. Ensikokemus uudesta lajista oli kaikin puolin onnistunut.

– Tämä ei ollut liian totista touhua. Jos olisi jatkanut pidempään, olisi tullut varmasti vielä enemmänkin hikikin, Juntikka tuumii.

Voisi kuvitella, että kesän turnauksissa tunnelma on samankaltainen kuin rantafutiksen ja katukiekon ympärille kiedotuissa tapahtumissa.

Näytöspelin puitteet olivat vielä hieman riisuttuja, mutta varsinaisissa kesäturnauksissa mukaan kuuluvat olennaisena osana musiikki, näyttöruudut ja oheisvirvokkeet.

Miltä sellainen kuulostaisi kauniina kesäpäivänä?

– Ei voisi kuvitella parempaa, Juntikka hymyilee.

Tältä tankofutis näyttää:

Katso video
Katso video

Tankofutis

  • Tankofutiksessa kaksi viiden hengen joukkuetta pelaa vastakkain ilmapatjoin reunustetulla 12x6 metrin kentällä. Vähimmäismäärä kentällä on kolme vastaan kolme.
  • Kentän poikki on asetettu kuusi jykevää rautatankoa, joihin pelaajat kiinnitetään valjailla. Pelaajat voivat liikkua kentällä vain poikittain omia tankoja pitkin.
  • Molemmissa päissä on maali, jota vartioi tankoon niin ikään kiinnitetty maalivahti.
  • Jokaiseen SM-karsintaturnaukseen on tavoitteena saada vähintään 20 joukkuetta, jotka voivat olla kooltaan 5–8-henkisiä. Kunkin karsintaturnauksen viisi parasta joukkuetta selvittää tiensä Helsingin finaaliturnaukseen.
  • Joukkueiden ilmoittautuminen karsintaturnauksiin on käynnistynyt, mutta mukaan mahtuu vielä. Lisätietoa .

Tankofutiksen yksi neljästä SM-karsintaturnauksesta järjestetään 25.4. Turussa Radio City Areenalla. Lopputurnaus pelataan Helsingissä 28.8.