Terveys

TS testaa: 3D-kävelyanalyysi paljastaa jalan virheasennot

Hyvinvoinnin toimittaja kävi testaamassa 3D-kävelyanalyysilaitetta. Miten laite toimii ja mitä se kertoo jaloista ja kävelystä?

Juoksumatto käynnistyy ja vauhti kiihtyy. Kävelen viisitoista sekuntia normaalia reipasta kävelyvauhtia.

Kävelyn aikana juoksumaton painetta mittaava sensorilevy ja laitteeseen integroitu videokamera tallentavat tietoa kävelystäni. Niiden avulla saadaan tietoa jalan toiminnasta askeleen aikana, jalan asennosta, jalkapohjan kuormituksesta, askeleen rullaavuudesta ja tasapainosta.

Laite pysähtyy ja mittaus päättyy. On aika analysoida tulokset.

"On yleistä, että jaloissa on virheasentoja. Aina ne eivät aiheuta kipua eivätkä vaadi korjauksia."

Turun Tukikohdassa on käytössä tietokonepohjainen 3D-kävelyanalyysilaite, jota käytetään jalkojen tutkimuksen apuvälineenä. Laitteen tyypillinen käyttäjä on asiakas, jolla on kipuja esimerkiksi jalkaterän alueella, nilkassa tai polvessa, ja tutkitaan johtuuko se jalan virheasennoista.

– On yleistä, että jaloissa on virheasentoja. Aina ne eivät aiheuta kipua eivätkä vaadi korjauksia. Ne, jotka käyvät meillä tutkituttamassa jalkojaan, ovat yleensä lääkärin lähettämiä tai itse tietoisia jalkojensa ongelmista, sanoo fysioterapeutti Tane VaskelainenTurun Tukikohdasta.

Kävelyanalyysilaite antaa mittaajalle yksityiskohtaisia tietoja, joita perinteisillä tutkimusmenetelmillä, kuten käsin tutkimalla ja silmämääräisellä havainnoinnilla, on vaikea havaita.

– Viidentoista sekunnin otos kävelystä sisältää riittävän monta askelta, joiden perusteella saadaan luotua keskimääräinen askel. Kuvaa voidaan hidastaa vaikka kuva kuvalta, mikä auttaa havaitsemaan eroja normaaliin kävelyyn verrattuna, ja kertoo, miten jalkapohja kuormittuu, laitetta päivittäin työssään käyttävä Vaskelainen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laitetta voidaan käyttää hyödyksi muun muassa asiakkailla, jotka tarvitsevat tukipohjalliset, erityisjalkineet tai alaraajaproteesin. Sen avulla nähdään, miten tukipohjallisilla tai erityisjalkineilla voidaan muuttaa jalan asentoa ja kuormitusta.

Lisäksi voidaan seurata, miten alaraajaproteesin asento ja kuormitus saataisiin optimoitua.

– Mittauksen jälkeen tukipohjallista tai proteesia voidaan muuttaa siten, että kävelyasento saadaan mahdollisimman symmetriseksi, Vaskelainen sanoo.

Analyysi voidaan tehdä seisten, kävellen tai juosten. Mittauksen jälkeen asiakas voi itse seurata näytöltä yhtäaikaisesti sekä videokuvaa että 3D-kuormituskuvaa omasta kävelystä tai juoksusta.

Mittaustuloksista tulostetaan asiakkaalle raportti, jonka tulokset käydään läpi mittaajan kanssa. Kävelyanalyysin tulokset voidaan tallentaa ja käyttää vertailupohjana seuraavalla mittauskerralla.

TS Hyvinvoinnin toimittaja testasi 3D-kävelyanalyysilaitetta fysioterapeutti Tane Vaskelaisen ohjauksella.
TS Hyvinvoinnin toimittaja testasi 3D-kävelyanalyysilaitetta fysioterapeutti Tane Vaskelaisen ohjauksella.