Terveys

E-pillereille on vaihtoehtoja

Niin sanotut neljännen polven ehkäisypillerit tulivat myyntiin vuodesta 2002 lähtien ja nousivat nopeasti suosioon. Vuoden 2012 jälkeen niiden käyttö on vähentynyt.
Niin sanotut neljännen polven ehkäisypillerit tulivat myyntiin vuodesta 2002 lähtien ja nousivat nopeasti suosioon. Vuoden 2012 jälkeen niiden käyttö on vähentynyt.

Moni nainen on lopettanut yhdistelmäehkäisypillerit. Ikävänä seurauksena tästä on ollut aborttien määrän kasvu.

Kriittisyys ehkäisypillereitä kohtaan pomppasi uudelle tasolle kesällä 2013, kun julkisuudessa puitiin etenkin Bayerin Yasmin- ja Yaz-yhdistelmäehkäisypillereihin yhdistettyjä kuolemantapauksia. Kanadassa laskimotukoksesta seuranneita kuolemia on viidentoista vuoden aikana ollut 23, Suomessa neljä.

Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apterarvioi keväällä, että kohun kohteena olleiden pillereiden käyttö on vähentynyt. Samaa on havaittu kautta Euroopan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean tilaston mukaan yhdistelmäehkäisypillereiden pudotus on ollut reilut 10 prosenttia. Vain keltarauhashormonia sisältävien minipillereiden käyttö on 2000-luvulla lisääntynyt.

Mitä on tullut yhdistelmäpillereiden tilalle?

– Viime syksynä havaittiin, ettei mitään, ja sehän on huolestuttavaa, Apter sanoo.

Asiantuntijalääkäri Leena VäisäläBayerilta summaa, että tilalle lienee tullut ”varmoja päiviä”, rytmimenetelmiä, keskeytettyjä yhdyntöjä ja kondomin käyttöä.

– Kondomi on näistä paras, mutta sitäkin normaalisti käyttävistä 15 prosenttia tulee raskaaksi vuodessa. Ilmeisesti kierukan käyttö on jonkin verran yleistynyt, Väisälä jatkaa.

Epätoivotut seuraukset ovat näkyneet ainakin Helsingissä aborttien lisääntymisenä. Tyksissä vastaavaa ei ole havaittu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Nuorille ensimmäinen suositeltava ehkäisyväline on kondomi."

Väisälä muistuttaa, että e-pillerien tulppariski on jo pitkään tidetty asia ja estrogeenipitoisuuden vähentäminen on 1960-luvun jälkeen pienentänytkin riskiä.

Hänestä on outoa, että muut riskitekijät on keskustelussa lähes unohdettu.

– 50 vuoden aikana muista veritulppariskeistä ovat lisääntyneet lihavuus, liikkumattomuus ja pitkät lennot. Tupakointi onneksi vähenee.

Lokakuussa 2013 Euroopan lääkevirasto totesi yhdistelmäpillereiden aiheuttaman riskin pieneksi ja hyödyt riskejä suuremmiksi. Se ei kehottanut rajoittamaan pillerien käyttöä, muistutti vain tiedottamisesta ja kunkin potilaan riskien arvioimisesta.

Laskimoveritulpan riski naisilla, jotka eivät ole raskaana eivätkä käytä pillereitä, on 2 tapausta 10 000 naista kohti vuosittain, kun se eri yhdistelmäpillereillä on 5–12.

Suomessa e-pillereitä käyttää noin 200 000 naista, etenkin 18–30-vuotiaat, noin neljäsosa hedelmällisyysikäisistä naisista.

– Nuorille ensimmäinen suositeltava ehkäisyväline on kondomi. Kun suhde vakiintuu, moni siirtyy hormonaalisen ehkäisyyn, Apter sanoo.

Lääkärit haluaisivat laajentaa kierukan ja kapselien käyttöä. Hormoni- ja minikierukassa on paikallisesti vaikuttavaa keltarauhashormonia, eikä siihen ei liity tulppariskiä.

Nuorten naisten tietämys vaihtoehdoista voisi olla parempi. Moni luulee, että hormonikierukka vain vanhemman naisen ehkäisykeino ja että kuparikierukka käy vain synnyttäneille.

– Vuoden alussa markkinoille tuli kooltaan ja hormonimäärältään pienempi hormonikierukka, jonka voi laittaa teini-ikäisellekin, Apter lisää.

"Historiallisesti, ennen modernia ehkäisyä, kuukautiskierto oli luonnotonta."

Pillereitä lopetetaan myös sivuvaikutusten takia. Miia Tiihosenväitöstutkimuksen mukaan tavallisimpia olivat mielialan vaihtelut, haluttomuus ja painonnousu. Vuonna 2007 jotain haittoja oli kokenut kaksi kolmesta.

Yleisimpiä hyötyjä taas olivat ehkäisyn tehokkuus, kierron säännöllistyminen ja kuukautiskipujen väheneminen.

Lääkärien mukaan ei ole näyttöä siitä, että pillereitä käyttävillä naisilla olisi enemmän mielialaongelmia, masennusta tai haluttomuutta kuin ei-käyttäjillä. Väisälä sanoo, että pillereitä käyttävien mieliala on yleensä tasaisempi kuin normikierron mukaan elävillä naisilla, jotka reagoivat hormonivaihteluihin voimakkaasti PMS-oireilla, kuukautiskivuilla ja päänsäryillä.

Miten vastaanotolla sitten suhtaudutaan naiseen, joka sanoo pillereistä muuttuneensa kireäksi tai alakuloiseksi? Lääkärit lupaavat ottaa oireet todesta. Naiselle ehdotetaan toista pillerimerkkiä tai ehkäisymenetelmää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Monia naisia huolestuttaa myös pillereistä vesistöihin päätyvät hormonit. Yhä useampi haluaisi elää ”luomuna”.

Ehkäisylääkärit muistuttavat sarkastisesti, mikä se vasta luomua onkin.

– Historiallisesti, ennen modernia ehkäisyä, kuukautiskierto oli luonnotonta. Luonnollista oli, että nainen oli joko raskaana tai imetti, Dan Apter huomauttaa.

Listauksessa lukema tarkoittaa raskauksien lukumäärä 100 naisvuotta kohti. Jos menetelmälle on ilmoitettu kaksi arvoa, kyse on skaalasta täydellinen käyttö – tyypillinen käyttö.

Ehkäisymenetelmien tehokkuus

 • Implantti 0,05
 • Miehen sterilointi 0,15
 • Hormonikierukka 0,2
 • Naisen sterilointi 0,5
 • Kuparikierukka 0,6–0,8
 • Injektioehkäisy 0,3–3
 • Ehkäisylaastari 0,3–8
 • Yhdistelmä- tai minipillerit 0,3–8
 • Ehkäisyrengas 0,8–8
 • Kondomi, miesten 2–15
 • Kondomi, naisten 5–21
 • Keskeytetty yhdyntä 4–27
 • Pessaari 6–16
 • Spermisidi 18–29
 • Ehkäisysieni: synnyttäneet 20–32, synnyttämättömät 9–16
 • Ilman ehkäisyä 85

Lähde: Potilaanlaakarilehti.fi (Anneli Kivijärvi 2013)

Ylilääkäri lyttää rytmimenetelmät

Ylilääkäri Dan Apter pitää kehonlämmön mittaukseen perustuvaa ehkäisytietokonetta ”kohtalaisen epäluotettavana”.

– Se on yksi rytmimenetelmämuunnos. Rytmimenetelmille on ominaista, että ehkäisyteho on varsin heikko. Jos haluaa varmaa ehkäisyä, se ei ole suositeltavaa, Apter sanoo.

Lady-Compin turkulainen maahantuoja LC Finland Oy lupaa nettisivuillaan laitteelle 99,3 prosentin ehkäisytehoa. Apterin mukaan tämä on mahdottomuus.

– Sen ehkäisyteho ei voi olla kondomia parempi.

Ylilääkärin mukaan ongelmallista on, että ehkäisytietokoneesta ei ole tehty kunnon modernia tehotutkimusta. Pakkausseloste sekä mainokset ovat hänestä harhaanjohtavia.

Lady-Comp määrittää kehonlämmön avulla naisen hedelmälliset päivät. Lämpö mitataan joka aamu kielen alta. Tietokoneeseen on tallennettu 900 000 erilaista kiertoa, joiden perusteella laite arvioi, onko käyttäjä hedelmällinen vai hedelmätön.

Hedelmällisessä vaiheessa merkkivalo näyttää punaista ja raskaudelta välttyäkseen naisen täytyy pidättäytyä seksistä tai käyttää esimerkiksi kondomia. Vihreä tarkoittaa hedelmätöntä vaihetta.

Apter kritisoi, ettei laitteen mainoksessa kerrota, paljonko punaisia päiviä on. Tosiasiassa niitä voi olla toistakymmentä.

Periaatteellinen ongelma on hänestä tämä: yleensä ehkäisyn tarkoitus on mahdollistaa yhdyntä ilman raskaaksi tulemisen riskiä, ja tätä Lady-Comp ei tee.

"Ehkäisyyn suositellaan tehokkaita menetelmiä, kuten pillereitä, rengasta ja ennen kaikkea nykyisin hormonikierukkaa tai implanttia."

Turun ehkäisyneuvolan vastaava lääkäri Anneli Kivijärvion samoilla linjoilla. Hän ei suosittele Lady-Compia eikä kondomeja.

– Ehkäisyyn suositellaan tehokkaita menetelmiä, kuten pillereitä, rengasta ja ennen kaikkea nykyisin hormonikierukkaa tai implanttia, joista on tullut aurallisen migreenin yleisyyden takia suosittuja vaihtoehtoja myös nuorille, synnyttämättömille naisille.

LC Finland Oy:n asiakaspalvelu- ja markkinointikoordinaattori Tiia Palmsanoo, että 99,3 prosentin ehkäisylupaukselle on kate.

– Laite lupaa 99,3 prosentin varmuuden vihreille päiville. Syy, miksi Apter pitää epäluotettavana, on se, että hänestä laite ei anna kaikille riittävästi näitä vihreitä päiviä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palmin mukaan merkkivalo vaihtuu varoittavan punaiseksi jo vähän ennen kuin nainen tulee hedelmälliseksi ja pysyy punaisena jokusen päivän hedelmällisen jakson jälkeenkin. Epäsäännöllinen mittaaminen ja epäsäännöllinen kierto lisäävät punaisten päivien määrää. Aktiivisilla mittaajilla on punaisia keskimäärin 10–12.

Kritiikkiin puutteellisesta tutkimuksesta Palm vastaa näin:

– Laitevalmistaja on teettänyt hedelmällisyystietokoneelle kliinisiä tutkimuksia, ja EU-komissio sekä Yhdysvalloissa FDA ovat hyväksyneet tämän lääketieteelliseksi laitteeksi.

Lady-Comp on ollut Suomen markkinoilla nelisen vuotta ja saanut nostetta hormonikriittisyydestä. Lady-Compin hinta on 495 euroa ja pienemmän Pearly-version 345 euroa.

Juttu on julkaistu Turun Sanomissa 23.9.2014.