Terveys

Liika käsien
desinfiointi haitallista

TS/Arto Takala<br />Pirjo Moilanen Farmaseutti Joutsen Apteekki
TS/Arto Takala
Pirjo Moilanen Farmaseutti Joutsen Apteekki

Käsien desinfiointiin löytyy apteekkien hyllyiltä useita erilaisia aineita. Moni pohtii, pitäisikö sellainen ottaa käyttöön flunssien ja vatsatautien pelossa. Onko liioittelua ostaa käsien desinfiointiaine kotikäyttöön, farmaseutti Pirjo Moilanen?

- Kyllä on, jos sille ei ole perusteltua käyttöä. Terve ihminen ei tarvitse käsien desinfiointiainetta esimerkiksi tavallisen flunssan torjumiseen. Desinfiointiaineiden ylenmääräinen käyttö tavanomaisissa kotioloissa voi johtaa siihen, että ihon hyvät bakteerit kuolevat ja tulee sellaisia virus- ja bakteerikantoja, joihin desinfiointiaineet eivät enää tehoa. Aineet myös kuivattavat usein ihoa jolloin taudinaiheuttajat pesiytyvät siihen helpommin. Sairaalassa olosuhteet ovat aivan erilaiset kuin kotona, taudinaiheuttajia ja ihmisiä on runsaasti ja käsien desinfiointiaineita pitää ehdottomasti käyttää tullessa ja mennessä.

Millaisissa tilanteissa käsien desinfiointiaineille voi olla kotonakin käyttöä?

- Jos vaikka läheisellä on joku vakava sairaus, jonka takia hänen pitää pyrkiä välttämään kaikenlaisia tartuntoja. Yksi syy voisi olla myös vatsataudit, joiden leviämistä voi yrittää desinfiointiaineella estää. Esimerkiksi salmonellaa sairastettaessa käsihygieniasta täytyy huolehtia huolellisesti. Myös matkalle lähdettäessä desinfiointiaine on hyvä ottaa mukaan, jos käsiä ei pääse joka paikassa pesemään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun vastasyntynyt on tuotu laitokselta kotiin, onko järkevää käyttää käsien desinfiointiainetta tai pyytää vauvaa ihailevia vieraita sitä käyttämään?

- Se on hieman liioiteltua. Terveen vastasyntyneen kuuluu saada kotona kaikki tavalliset ympäristön pöpöt, sitä kautta lapsi saa kunnon vastustuskyvyn. Keskoset ovat kuitenkin eri asia. Tautien ehkäisyssä tärkeintä on muistaa pestä käsiä ahkerasti vedellä ja saippualla. Ripulitaudin yllättäessä on vauvaperheissä syytä käyttää käsidesiä.

Tehoavatko desinfiointiaineet kaikkiin taudinaiheuttajiin?

- Desinfiointiaineet ovat yleensä alkoholipohjaisia ja ne tehoavat hyvin suureen osaan taudinaiheuttajista. Aina tietysti löytyy jotain mihin ne eivät auta. Silloin voi tosin olla kyse siitäkin, että ainetta ei ole käytetty oikein tai tartunta on saatu muualta kuin käsien kautta.

VAPPU PITKÄNEN