Liikunta

Puhdasverinen
taistelulaji

TS/
TS/

Kiinalaisten itsepuolustuslajien kartta on hyvin kirjava jo pelkästään käännösten vaikeuden takia. Kungfu ei ole laji ollenkaan, vaan tarkoittaa sananmukaisesti taitoa ja sitä voi käyttää millä tahansa elämän alueella.

Wushu puolestaan on yleiskäsite kaikille kiinalaisille taistelulajeille, toisin sanoen taiji on osa wushua.

Taiji mielletään rauhalliseksi, senioreille sopivaksi meditaatioksi, mutta on itse asiassa puhdasverinen taistelulaji. Tämä on monille yllätys, myös kiinalaisille.

Todellisen taijin osaajien joukko kutistuu lajin kotimaassa jatkuvasti suurelle yleisölle luodun pehmoversion paineessa.

- Vaikka minulla on nykyään paljon töitä, niin olen surullinen todellisen taijin hitaasta katoamisesta, lajin opettaja Wang Xue Wu myöntää.

- En silti usko että se koskaan täysin tuhoutuu. Meitä on vielä jäljellä.

Varsinkin tv:n popularisoima kuva taijista on mukava ja rauhallinen, mutta se haihtuu nopeasti mestari Wangin käsittelyssä. Toimittaja on muutamassa sekunnissa kuin rekan yliajama.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juuret 1600-luvulla

- Oikea taiji ei ole muuttunut ja siksi suuren yleisön harrastama laji onkin hyvin kaukana alkuperäisestä, 32 vuotta lajia harrastanut Wang kertoo.

- Uudet liikkeet ovat erilaisia ja paljon yksinkertaisempia kuin vanhat, mutta samalla lajin suosia on kieltämättä noussut hurjasti. Meidän pitää vain sopeutua tilanteeseen.

Alkuperäisen taijin mestarit pitävät edelleen taitojaan yllä ja otteluita järjestetään, mutta ne jäävät suurelta yleisöltä huomaamatta.

Taiji sai nostetta 1980-luvulla Kiinan johtajan Deng Xiaopingin rohkaistua kansaansa sen pariin. Hänen lauseensa "taiji on hyväksi" jäi elämään.

Taijin uskotaan saaneen alkunsa 1600-luvulla Henanin maakunnassa ja levinneen 1800-luvulla Yang Luchanin toimesta Pekingiin ja edelleen maailmalle. Maailmanlaajuisesti suosituin taijin muoto onkin nimeltään yang-tyyli. Alkuperäinen ja huomattavasti vaikeampi chen-tyyli on sekin edelleen voimissaan, varsinkin Henanin alueella.

OLLI HAKALA

TS/Mari Lehto
TS/Mari Lehto
TS/Marja Saleva
TS/Marja Saleva