Liikunta

Mielenhallintaa itämaisittain

TS/Olli Hakala
TS/Olli Hakala

Peng Peng opiskelee yliopistossa, mutta hänen tulevaisuutensa ei liity millään tavalla pölyisiin arkistoihin tai virallisten raporttien läpikäymiseen. Itse asiassa harva hänen opiskelutovereistaankaan on kiinnostunut akateemisesta urasta, sillä kaikkien pääaineena on urheilu.

- Koko elämäni on ollut kamppailulajeja, taijita pääaineenaan opiskeleva Peng myöntää.

- Ennen harrastin wushua, mutta luulen että olen uskottavampi taijissa, kevytrakenteinen kiinalainen naurahtaa.

Sukupolvelta seuraavalle

- Taijin oppimiseen tarvitaan todella paljon aikaa. Minulla ei ole käytännön opetusta kolme 90 minuutin tuntia viikossa, mutta en viitsi edes laskea kuinka monta kymmentä tuntia viikossa harjoittelen yksin, Peng kertoo.

- Vapaa-aikani koostuu opiskelusta, opiskelusta ja opiskelusta, hän virnistää.

Hubein maakunnasta kotoisin oleva 20-vuotias Peng on suorittanut kaksi vuotta neljän vuoden tutkinnosta. Silmissä kiiltävät kuitenkin jo jatko-opinnot.

- Lajin harrastajamäärä ja suosio nousevat koko ajan, taiji-opettajaksi pyrkivä Peng uskoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olen opettanut jo jonkin verran ja kun oppilaita on paljon on tunne todella hieno. Parasta on, kun saan siirtää omaa taiji-taitoani eteenpäin oppilailleni.

Nuorena vitsa väännettävä

Pekingin liikuntayliopiston kampuksen vehreiden katujen varsilla vastaan ei kävele huonokuntoisia. Joka puolella on urheilukenttiä ja nopealla vilkaisulla silmiin osuu todennäköisesti usea tuleva olympiamitalisti. Täällä harjoittelee maan tuleva urheilueliitti.

- Yliopiston pääsykokeessa on kirjallinen ja käytännön osuus. Käytännön osuus oli minulle helppo, sillä olen harrastanut wushua kuusivuotiaasta. Taijin aloitin kuusi vuotta sitten, Peng kertoo.

- Olin nuorena usein kipeänä, mutta kamppailulajien harrastaminen helpotti oloani.

Peng kertoo itämaisten lajien sisäisen puolen olevan ulkoista tärkeämpi, mikä länsimaissa helposti unohdetaan. Hän uskoo myös lajin terveysvaikutuksiin.

- Taiji rauhoittaa. Harrastan sitä aina ennen nukkumaanmenoa, sen ansiosta nukahdan nopeasti ja uni on syvää. Mielestäni taiji on parasta terveyden ylläpitämiseksi.

- Pysyn hyvällä tuulella, ja kaiken lisäksi laji on erittäin kaunista seurata, Peng innostuu.

Taijin opetus Kiinassa aloitetaan yleensä lajin sisäisestä puolesta ja syvemmästä tarkoituksesta, ennen kuin edetään itse liikkeisiin. Peng kertoo opettavansa oppilailleen sekä sisäistä että ulkoista taijin taitoa, mutta usein painotus on kiinni oppilaiden omasta motivaatiosta.

- Taijin parissa on sanonta "hän osaa, muttei ymmärrä". Sisäisen puolen ymmärtäminen on todella tärkeää, mutta sen sisäistäminen todella hidasta. Kuitenkin ajan kanssa kuka tahansa voi oppia, Peng rohkaisee.

OLLI HAKALA