Terveys

Raskas ja pitkäaikainen
juominen tuhoaa aivosoluja

Hippokampuksen tiedetään olevan tärkeä muistin ja uuden oppimisen kannalta. Kroonisesta stressistä kärsivillä tai Alzheimerin tautia sairastavilla on tutkimusten mukaan normaalia pienempi hippokampus, samoin pitkään runsaasti alkoholia käyttäneillä.

Coloradon yliopiston tutkijat halusivat varmistua, onko alkoholin runsaalla käytöllä itsenäinen vaikutus hippokampuksen kokoon vai johtuuko aiempi havainto mahdollisesti jostain muusta syystä. Tutkimuksessa kuvattiin magneettikuvauksella kuudentoista veteraanin aivot. Puolet heistä ei juurikaan käyttänyt alkoholia, puolet joi rankasti. Tutkijat sulkivat joukosta pois ne henkilöt, joilla oli jokin muu tunnettu syy, joka vaikutti hippokampuksen kokoon.

Tutkittavien aivojen hippokampuksissa oli kokoero. Alcoholism: Clinical & Experimental Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat alkoholin tuhonneen soluja ja siten pienentäneen hippokampuksen tilavuutta. He katsoivat, että tässä saattaa olla syy siihen, että alkoholistien muisti ja kognitiiviset kyvyt ovat usein heikentyneet. Aiemmin tiedetään, että stressin poistuttua hippokampus palautuu. Nyt coloradolaiset haluavat selvittää, mitä hippokampukselle tapahtuu, jos alkoholisti pystyy lopettamaan juomisen.