Terveys

Pitkä tai lyhyt uni
lisää diabetesriskiä

TS/Aada Niilola<br />Liian lyhyt tai pitkä yöuni lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Sopiva määrä unta on 6-8 tuntia.
TS/Aada Niilola
Liian lyhyt tai pitkä yöuni lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Sopiva määrä unta on 6-8 tuntia.

Unen määrällä näyttää amerikkalaistutkijoiden mukaan olevan vaikutusta riskiin sairastua tyypin 2 eli ns. aikuistyypin diabetekseen. Suositeltavin unen määrä on 6-8 tuntia. 5-6 tunnin yöuni lisää sairastumisriskin kaksinkertaiseksi ja yli kahdeksan tunnin nukkuminen kolminkertaistaa riskin.

Tähän tulokseen päätyivät Yalen yliopiston sekä Uuden Englannin tutkimusinstituutin tutkijat Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan. He seurasivat 15 vuoden ajan yli 1 700 iältään 40-70-vuotiasta miestä. Tutkimus perustui verinäytteiden lisäksi kotikäynteihin ja kyselyihin.

Tutkijoiden mukaan unen määrä oli itsenäinen tekijä, senkin jälkeen, kun oli suljettu pois ikä, verenpaine, tupakointi ja koulutus.

Miehiä koskeva tutkimustulos on hyvin samansuuntainen kuin naisilla saatu. Se on saatu selvillä laajassa amerikkalaisia sairaanhoitajia koskevan aineiston tutkimuksessa.