Liikunta

Vapaaehtoistyö on urheiluseuran ydin

HEIDI PYHÄLAHTI

103-vuotiaan Turun Urheiluliitto ry:n tarkoituksena on tiedotteensa mukaan edistää liikunnan ja urheilun harrastamista toiminta-alueellaan. TuUL on yksi Suomen suurimpia urheiluseuroja, mutta mitä kaikkea Urheiluliitto tekee, mikä sen merkitys on nykyään?

- Urheiluseurojen merkitys on vuosien varrella monipuolistunut, mutta ydinajatus on säilynyt: seura tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuden harrastaa urheilua, lapsuuden ensiharrastuksesta aina olympiatasolle asti, kertoo TuUL:n yleisurheilujaoston puheenjohtaja Harri Ylinen .

Projektipäällikkö Jari Salosen mukaan urheiluseuran on jatkuvasti oltava tuntosarvet ojossa, seurattava yhteiskunnan muita tarpeita ja kehityttävä niiden mukaan. Kilpaurheilu on Salosen mukaan kuitenkin yhä hyvin keskeinen osa seurojen toimintaa.

- Kilpaurheilu tarvitsee ehdottomasti seuroja valmentajineen ja seurat tarvitsevat kilpaurheilua, mikä tuo lähinnä vapaaehtoisvoimin toimiville yhdistyksille taloudellista turvaa. Se ja verkostot taas mahdollistavat seurojen toiminnan laajenemisen ja voidaan tarjota erilaisia liikuntapalveluja tai järjestää esimerkiksi tapahtumia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Reilulla pelillä malliseuraksi

Kymmenen eri lajin ja noin 5500 jäsenen Urheiluliitto on ollut paitsi tunnettu naisvoimisteluseura, myös varsin menestyksekäs yleisurheiluseura. Erityisesti seuran juoksijat ovat keränneet mitaleja - kautta aikojen menestyksekkäimpänä Paavo Nurmi , jonka mukaan on nimetty niin yleisurheilukilpailut kuin maratonkin.

TuUL:n seitsemän vuotta sitten käynnistämän Menestysprojektin tavoitteena oli tehdä seurasta juniorityön malliseura. Ylisen mukaan urheiluseuran ensisijainen tehtävä onkin juuri juniorityö; nuorten kasvatus ja valmennus.

Yhteisöllisyys, reilu peli, kannustuksen ilmapiiri ja ihmisten välinen vuorovaikutus toivat seuralle myös yhden valtakunnallisista SLU:n ja Wihuri oy:n myöntämistä Wihuri-palkinnoista vuonna 2003.

Seurahenki on Urheiluliitossa vahva, yhdessä tehdään ja talkoilla saadaan aikaan.

- Kaikki ovat TuUL:ssa samanarvoisia. Kuntoliikkujia kuunnellen pystymme seurana kehittymään ja vastaamaan erilaisten liikkujien tarpeisiin sekä muuttumaan maailman tuulien mukana, Salonen kertoo.

- Isoista tapahtumistamme haluamme tehdä maan johtavat liikuntatapahtumat. Siihen tarvitsemme yhä enemmän vapaaehtoisia ja myös lisää yhteistyökumppaneita; TuUL on suurin, mutta ei ainoa toimiva seura Turun alueella. Seurayhteistyö on ehdottoman tärkeää, Salonen muistuttaa.

Sama päämäärähän kaikilla urheiluseuroilla on - kilpaurheilun ylläpitäminen, liikunnan ja hyvän olon lisääminen sekä terveiden elämäntapojen vaaliminen.

Luitko jo nämä?