Mielenterveys

"Tilanne lähes katastrofaalinen" – Itsetuhoisia nuoria nukkuu täpötäyden nuorisopsykiatrian osaston lattioilla Turussa

TIMO JAKONEN
Nuorisopsykiatrian ylilääkäri Kim Kronström sanoo, että nuorisopsykiatrian tilanne on kriisiytynyt korona-aikana lähes katastrofaaliseksi. Lähetteiden määrä nousi viime syksyn aikana yli 50 prosenttia. Kuva on arkistokuva vuodelta 2017.
Nuorisopsykiatrian ylilääkäri Kim Kronström sanoo, että nuorisopsykiatrian tilanne on kriisiytynyt korona-aikana lähes katastrofaaliseksi. Lähetteiden määrä nousi viime syksyn aikana yli 50 prosenttia. Kuva on arkistokuva vuodelta 2017.

Psykiatrista apua tarvitsevien nuorten tilanne Turussa ja maakunnassa on huolestuttava. Hoidon aloitus on viivästynyttä ja hoitojaksot pitkittyneitä.

– Tällä hetkellä uudet ajat menevät kesäkuun alkuun. Se on monessa tapauksessa kohtuuttoman kaukana, sanoo Tyksin nuorisopsykiatrian vastuualueen johtaja, ylilääkäri Kim Kronström.

Hoitojaksot eivät toteudu riittävän intensiivisinä, kun itsetuhoisia nuoria pystytään tapaamaan ja hoitamaan vain kerran kuussa. Tavoitteena olisi käynnit viikoittain.

– Hoitojaksot ovat pitkittyneet eivätkä nuoret välttämättä tule kuntoon.

Kiireellisissä ja juuri sillä hetkellä henkeä uhkaavissa tapauksissa hoitoon pääsee nopeammin. Tyksin nuorisopsykiatrian osastolle otetaan sisään huonovointisia nuoria, joilla on akuutti itsemurhariski.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osastopaikkoja on kymmenen ja ne ovat tarkoitettuja 13–17-vuotiaille nuorille. Tällä hetkellä osastolla on kuitenkin 16 nuorta. Potilashuoneiden paikat eivät riitä, joten osa nuorista nukkuu lattialle sijoitetuilla patjoilla.

– Osa nuorista vaatii koko ajan henkilökohtaista valvontaa. Osaston ryhmäilmiönä pahoinvointi voi myös herkästi tarttua.

Viime vuoden heinä-joulukuun välisenä aikana Turun nuorisopsykiatrian työryhmä sai 13–19-vuotiaisiin nuoriin liittyen 303 lähetettä.

Vastaava määrä vuotta aiemmin oli 196 lähetettä.

– Kasvua oli 55 prosenttia ja tällä on suora yhteys koronaan. Tilanne on kriisiytynyt lähes katastrofaaliseksi, Kronström sanoo.

Nuorisopsykiatrian henkilökunnalle on erityisen kuormittavaa tavata perheitä, joissa apua tarvittaisiin nyt kipeästi, mutta vastaanottoajat menevät pitkälle.

– Työntekijät ovat venyneet ja tekevät parhaansa, mutta jaksamisen rajat alkavat tulla vastaan. Ihmisiä on jäänyt erityisen paljon sairaslomalle.

Keskeinen syy nuorten pahoinvoinnin lisääntymiseen on korona.

– Tauolle jääneet harrastukset, etäkoulu ja sosiaalinen eristäytyminen näkyvät masennus- ja ahdistuneisuusoireiden lisäksi päihdeongelmina ja syömishäiriöinä, jotka ovat lisääntyneet Turun alueella.

– Monet syömishäiriöön sairastuvista nuorista ovat suorituskeskeisiä ja aktiivisia. Kun mahdollisuus harrastuksiin vähentyy, huomio voi kiinnittyä kehoon.

Myös lisääntynyt päihteidenkäyttö voi kertoa nuorten kaipuusta saada kokea jännitystä ja uusia elämyksiä. Päihteiden käyttö lisääntyy kun muut elämysten lähteet, kuten reissut ja tapahtumat, ovat katkolla.

Nuorisopsykiatrian vahva tahto on Kronströmin mukaan nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien höllentäminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Etäkoulu on nuorille todella haitallinen. Rajoituspäätösten lieventäminen on vaikeaa, mutta rajoitusten haitat ovat massiivisia ja voivat heijastua monta vuotta eteenpäin. Nuoren aikakäsitys on aikuista intensiivisempi, joten vuosi on nuorelle todella pitkä aika.

Perheiden vastuu nuorten hyvinvoinnista on koronan aiheuttamien rajoitustoimien vuoksi korostunut.

– Se on poikkeuksellisen tärkeää nyt, kun maailma on niin erilainen. Nuorten ääntä pitäisi jaksaa kuunnella ja antaa hänen ajatuksilleen tilaa sekä ymmärtää tätä elämänvaihetta. Olla sitä kautta läsnä, Kronström kannustaa.​

Lue myös: Korona-aika on nostanut kiireellisten sijoitusten määrää – yläkouluikäisten vastaanottopaikoista jo pulaa Turussa