Ympäristö

Aurajokeen laskevan Vähäjoen vesi on ollut käyttökiellossa ulostebakteereiden vuoksi jo kolmatta kesää peräkkäin. Nyt yksi iso aiheuttaja on löytynyt, mutta muita etsitään vielä.
Paikalliset

Vähäjoen ulosteperäiset bakteerit osittain peräisin Gasumin biokaasulaitoksen pihalta – saastumiseen kaksi mahdollista syytä

Tunnin juna -hankkeen suunnitelu päästään käynnistämään.
Paikalliset

Tunnin junan hankekokonaisuuden ympäristövaikutusarvio allekirjoitettiin

Kalervo Väänänen uskoo, että Saaristomeren ongelmat saadaan ratkaistua.
Paikalliset

"Ravinnepäästöt kuriin, muuten kaikki on turhaa" – Kalervo Väänänen lupaa kääntää kaikki kivet Saaristomeren puolesta

Saaristomeri-forum kokosi yhteen 150 varsinaissuomalaista vaikuttajaa pohtimaan Saaristomeren tulevaisuutta.
Paikalliset

Suomalaiset Itämeren suurimpia fosforikuormittajia – harvoin kuultu totuus järkytti Saaristomeri-forumin panelisteja

Saariston poikkeuksellinen kauneus ja luontoarvot houkuttavat tulevaisuudessa yhä useammat ihmiset muuttamaan saaristoon etätyön perässä, uskoo tulevaisuudentutkija Markku Wilenius. Ympärivuotinen asutus luo alueelle myös uutta yhteisöllisyyttä. Kuva on Korppoosta Aspön saarelta.
Paikalliset

Turun saaristosta etätyön paratiisi – kunhan Saaristomeri saadaan puhdistettua

Kurtturuusut on jo leikattu maan tasalle. Glyfosaattia on tarkoitus levittää merkityille alueille.
Paikalliset

Parainen aikoi tuhota kurtturuusuja kiistellyllä glyfosaatilla – vastarinta sai ottamaan aikalisän

Turun yliopiston Digitaaliset tulevaisuudet -hankkeen tutkimuskoordinaattori Anne-Marie Tuikka kertoo, että nykyiset kannettavat tietokoneet ovat tuhat kertaa energiatehokkaampia kuin 1980-luvulla käytössä olleet kotikoneet.
Lukemisto

Älylaitteiden ilmastokuorma kasvaa jatkuvasti

Metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen metsästyksellä suojellaan tammimetsää ja sen uhanalaista eliöstöä.
Paikalliset

Ruissalossa suojellaan tammia metsästämällä metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja

Pyhäjärvi-istituutti kunnosti koskia 2005-2009, mutta nyt tarvitaan jo uusia toimia. Henri Vaarala tutkii Eurajoen Saharinkosken maastomallia ja miettii, mihin taimenelle tarkoitettuja kutusorakkoja voisi sijoittaa.
Tiede

"Perustajat ovat olleet kaukaa viisaita" – Pyhäjärvi-instituutti edistää vesiensuojelua, ruuantuoantoa ja kiertotaloutta

Arkean ruokapalveluiden kehitystyössä Virpi Isomäki paneutuu muun muassa ruokahävikin vähentäntämiseen. Ruokahävikki on tutkijoiden mukaan suuri pulma ilmastonmuutoksen kannalta.
Lukemisto

Vähemmän ruokaa roskiin: "Suunnittelua on hyvä harrastaa kotonakin"

Öljytankkerit on viime aikoina otettu muun muassa Hormuzinsalmella kansainvälisen politiikan pelinappuloiksi. Siihen liittyy mittavien ympäristökatastrofien riski.
Kotimaa

Kemikaaleja, öljytuhoja ja pilattuja pohjavesiä – Sodassa kärsii myös luonto, mutta sitä koskevat sopimukset ovat vielä 70-luvulla

Paikalliset

Gallup: Miten huolehdit ympäristöstä?

Mannerlohen toimitusjohtaja Juha Pirilä on kulkenut vanhempiensa viitoittamaa tietä kirjolohien parissa jo teini-iästä alkaen. Miehen mukaan monien ihmisten mielikuva kalankasvatuksesta pohjautuu 1980-luvun alkuun, jolloin kasvatuksessa oltiin vasta alkumetreillä ja kaloja syötettiin silakanpaloilla. "Nyt pitäisi kuitenkin osata katsoa jo tätä päivää", Pirilä toivoo.
Lukemisto

Kalankasvattaja oikoo vanhoja luuloja: kirjolohen ympäristökuorma pienentynyt

Soile Rajamäen mukaan vapaaehtoinen lapsettomuus herättää ihmisissä monenlaisia tunteita. Tästä johtuen hän ei halua esiintyä jutussa omilla kasvoillaan.
Lukemisto

Ilmastonmuutos vankisti päätöstä lapsettomuudesta

Kotitalouksien kulutus: Päästöt ovat kasvaneet tällä vuosituhannella 12 prosenttia.
Lukemisto

Ilmastokriisi uhkaa, mutta päästöt Suomessa eivät laske – ja kiertotalouskin jumittaa

Esko Pettay kannustaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi työtä tekeviä liittymään yhteen, koska ryhmässä on enemmän voimaa kuin yksilössä.
Lukemisto

Matkailu voi olla sekä ilmastosynti että luonnon pelastaja

Lukemisto

Kolumni: Sakaalista tuli heti merimetso – Vain muutama ympäristöaihe sataa salaliittosyytteinä toimittajan niskaan

Turun Sanomat haastatteli keskiviikkona Johanna Kääpää, joka vilvoitteli jalkojaan Vartiovuorenpuiston altaassa. Tuolloin ei vielä tiedetty, että altaasta oli löydetty stafylokokki-bakteeria.
Paikalliset

Kokit kipusivat kahluualtaaseen Vartiovuorella – allas pois käytöstä puhdistuksen aikana

Paikalliset

Monivuotinen kansainvälinen tutkimusprojekti jatkuu – alustavissa tuloksissa petolinnustossa vähän myrkkyjä

Kontissa tavarat on ryhmitelty kuin tavaratalossa: kirjoille on omat hyllynsä, lastenvaatteille ja leluille omansa, samoin miesten ja naisten vaatteille ja urheilutarvikkeille. Projektipäällikkö Sanna Joronen tekee joskus itsekin löytöjä. – Ostan tarpeeseen, tällä hetkellä etsin syviä lautasia, hän sanoo.
Lukemisto

"En ole luopunut mistään" – ilmastoetiikasta tohtoriksi väitellyt Sanna Joronen elää niukasti ja nauttii työstään kierrätysmyymälässä

Joel George käyttää sähköautoa aina, kun on Turussa. Hän kiittelee Virta-latausasemien toimivuutta ja paikan ilmaista pysäköintiä latauksen ajaksi.
Paikalliset

Turku hakenut luokkaansa enemmän Aran tukea – valtakunnallisesti latauspisteiden rakentaminen yllättävän vähäistä

Lentoyhtiöiden ja riippumattomien laskureiden arviot lentojen päästöistä vaihtelevat rajusti. Finnairin Turun ja Helsingin välisiä lentoja operoi lentoyhtiö Norra.
Talous

Lentoyhtiöiden omat laskurit arvioivat lentokilometrille pienempiä päästöjä kuin riippumattomat laskurit

Heikki Salmelan mielestä verottaminen tulisi järjestää tavalla, joka säästää ympäristöä.
Lukemisto

"Joskus on tullut herättyä aamuyöllä miettimään, että mitä sinä Heikki touhuat" –  Hese Salmela uskoo ilmastobisnekseen

Varsinais-Suomesta vuonna 2014 löytynyt aurinkoahven muistuttaa enemmän basseja kuin eurooppalaista ahventa.
Lukemisto

Varsinais-Suomesta löydetty aurinkoahven lisättiin haitallisten vieraslajien luetteloon – mutta kuuluisiko ihminenkin listalle?

Söderlångvikin kartanon metsävastaava Siv Vesterlund-Karlssonin mukaan Purunpään alueen hienouksia ovat luonnon monimuotoisuus ja sisäsaariston äkillinen muuttuminen ulkosaaristoksi.
Paikalliset

Sata hehtaaria uutta suojelualuetta Kemiönsaarelle

Askalankoskella on nähtävissä niin pronssikauden laidunmaata kuin 1800-luvulla rakennetun myllyn raunioita. Paimion seudun ympäristöyhdistys on kunnostanut 1900-luvun alusta peräisin olevan Ketotalon.
Lukemisto

Kuinka viikatteella niitetään ja riukuaita pystytetään? – Ketoleirillä Paimionjokilaaksossa tartutaan perinteisiin töihin ja hoidetaan historiallista maisemaa

Turun nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho kannustaa kaikkia kierrättämään, koska se on helppo ja ilmainen tapa edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.
Lukemisto

Mette Hämeenaho on aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta – ”Ei tarvitse uhrautua, mutta pitää ottaa vastuuta”

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivän Katri Kulmunin puolison työ metsäteollisuuden palveluksessa voi tuoda eteen jääviysongelmia. Hallituskumppaneiden mukaan tällaiset tilanneet on arvioitava tapauskohtaisesti.
Kotimaa

Hallituskumppanit: Kulmunin mahdolliset jääviysongelmat pohdittava tapauskohtaisesti

Brasilian Amazoniassa asuu arviolta 900 000 alkuperäiskansojen edustajaa. Heistä sadat osoittivat mieltä Jair Bolsonaron hallintoa vastaan pääkaupunki Brasiliassa huhtikuussa.
Maailma

Amazonin sademetsä saa yllättävää apua kauppasovusta – Brasilian pitää noudattaa ilmastosopimusta

Verkkokalastuksen kieltoa ajavalla aloitteella halutaan suojella saimaannorppia. Saimaannorpan kuutti Kimmo paistatteli päivää toukokuussa 2013.
Kotimaa

"Kuuttikuolemat ovat herättäneet muutkin kuin minut" – Kansalaisaloite verkkokalastuskiellosta Saimaalla etenee eduskuntaan