Viikon kuvat

PETOELÄIN RAATELI HEVOSET. Kun Roger Lumberg meni ruokkimaan hevosia Kuusjoella tiistaiaamuna, ponitallilla oli täyskaaos. Lumbergin mukaan petoeläin oli päässyt hevosten aitaukseen ja raadellut yhteensä neljää. – Varsat ovat päätynet parempiin suihin. Tässä on ollut susille seisova pöytä, Lumberg huokaa. Suurpetoyhdyshenkilön mukaan on mahdollista, että tekijä on ollut petoeläin. Jos haavat varmistuvat petoeläimen aiheuttamiksi, yhdyshenkilö pitää sutta todennäköisimpänä tekijänä. – Kuusjoen alueella liikkuu susia, ja niistä tehdään tasaisin väliajoin havaintoja.
Paikalliset

Viikon kuvat: Raadeltu poni, kallis tiedejäte ja pettymys nurmella

FUTURISTINEN SÄHKÖMOOTTORIPYÖRÄ. Sähkömoottoripyörä RMK E2:n muodot ovat futuristisia. Kaasukahvan vaste on lineaarinen ja 320 newtonmetrin vääntö on käytössä heti lähdössä. – Tavoitteena on, että nollasta sataan päästään alle kolmeen sekuntiin, sanoo pyörän keksijä ja suunnittelija Teemu Saukkio (oik.). Onni-Matti Halkola (vas.) LINK Designista kehittää Salo IoT Campuksella Saukkion prototyypistä ensi vuonna sarjatuotantoon pääsevää myyntiversiota.
Paikalliset

Viikon kuvat: Moottoripyöräkeksintö, ruohonleikkureiden LeMans ja Aurajoen villiyrtit

KÄVELYÄ VEDEN PÄÄLLÄ. Viikonlopuksi Turkuun matkustaneet tamperelaiset sisarukset Sohvi, 8, ja Torsti, 10, Rasku olivat päässeet jo toistamiseen yrittämään kävelyä veden päällä. Isä Jari Rasku tyytyi seuraamaan ja kuvaamaan lasten riemua Kupittaanpuistossa.
Paikalliset

Viikon kuvat: Kävely veden päällä, Naantalin sellot ja luomumissi

PERUNAT MAAHAN. Marja ja Tapani Laihonen tekevät perunavakoja viljelypalstalleen Uudessakaupungissa. Laihoset palstaviljelevät yli 30 vuoden kokemuksella perunaa, sipulia, tilliä, kurkkua ja esimerkiksi yrttejä. – Perunoita tulee yleensä niin hyvin, että syömme niitä koko talven.
Paikalliset

Viikon kuvat: Perunamaan teko, sinivalkoinen Taunus ja soivat pölynimurit

KIINALAINEN MUSEOPYÖRÄ. Mustanpuhuva ja krominhohtoinen Chang-Jiang-merkkinen moottoripyörä kerää katseita. Kun Peter Nielsen (oik.) pysähtyy huoltoasemalle tankkaamaan pyöränsä, 1974 valmistuneen Chang-Jiangin viereen ilmaantuu nopeasti joku arvuuttelemaan sen alkuperää. Bemarilta pyörä näyttää monen katsojan ja myös museokatsastuksia tekevän Hannu Laajajärven (vas.) silmään.
Paikalliset

Viikon kuvat: Kiinalainen museopyörä, Harvaluodon mysteeri ja roskakalojen siivous

PORKKANAA PIISAMILLE. Kuvaaja Johannes Lehkola vietti neljä kuukautta Järvelän kosteikolla piisamien seurassa. Hän rakensi luottamusta tarjoamalla piisameille ruokaa. Parhaimmaksi herkuksi osoittautui porkkana.
Paikalliset

Viikon kuvat: Piisamin porkkana, rei'itetty auto ja loikka laitumelle

RIIHI MUUTTAA MUSEOON. Mellilän pappilan ikivanha riihi muuttaa hirsi kerrallaan Sarka-museeon. Talkoolainen Taisto Vuorio katkoi välipuita hirsien kuljetusta ja varastointia varten. Mellilän kirkon vieressä vielä hetken aikaa sijaitseva riihi on lähes 20 metriä pitkä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Riihi muuttaa museoon, palvelutalon tiput ja Bremerin kuvat

SALON PESTUUMARKKINAT. Valmet Automotiven Salon akkutehtaalle haetaan nyt akunrakentajia. Tehdas työllistää kaikkiaan noin 300 henkilöä. Akkutehtaan tuotannon työpaikat tulivat jakoon viikko sitten. Keskiviikkona Valmet Automotive aloitti pestuumarkkinoiden sarjan. Näitä tilaisuuksia on toukokuussa kaikkiaan kahdeksan, mutta jokainen on jo lähes loppuun varattu. Merja Barry (vas.), Ulla Valjakka, Sonya Mileva keskustelevat ensimmäisessä Pestuumarkkinat-tilaisuudessa Baronan HR koordinaattori Jemina Lindbergin kanssa.
Paikalliset

Viikon kuvat: Salon pestuumarkkinat, Instagram-hevoset ja Tshernobylin siivooja

RUPIKONNAT JA RETKEILIJÄT HERÄSIVÄT KEVÄÄSEEN. Kuhankuonon retkeilyreitistöllä riittää väkeä aurinkoisena päivänä. Myös rupikonnat ovat heränneet kevääseen ja aloittaneet lemmenleikit. Retkeilyintoon vaikuttanee kauniiden säiden lisäksi pääsiäisen jälkeen käynnistynyt Föli-liikenne.
Paikalliset

Viikon kuvat: Rupikonnien lemmenleikit, vappu montun äärellä ja Susannan dollarihymy

JOKA PÄIVÄ PÄÄSIÄINEN. Salolainen Sinikka Koivunen availee Kinder-munia ympäri vuoden. Koivusen huikeaan 10 000 kappaleen yllätyskokoelmaan kuuluu tuttujen munien lisäksi myös keskikokoisten ja suurten Kinder-munien yllätyksiä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Hyllykaupalla Kinder-yllätyksiä, tuoreen humalan olutta ja yksiöitä selleihin

MESTARUUS TULI. Turun Uimarit nappasi toisen peräkkäisen naisten Suomen mestaruuden viime perjantaina. – Alku oli vaikea, minuakin jännitti. Kun joukkue paransi peliään, niin omakin peli aukeni, tuumasi loisto-ottelun pelannut maalivahti Erika Alander.
Paikalliset

Viikon kuvat: Uimareiden, pääsiäisen ja vaalivoittajien riemu

TANSSIN TÄHDEN. Viisivuotiaasta alkaen tanssia harrastanut turkulainen Mikael Hagelstam on nyt 17-vuotias ja asuu yksin Virossa. Tanssi on vienyt hänet maailmalle, mutta hän käy myös tapaamassa vanhempiaan ja sisaruksiaan. Silloin hän saattaa laittaa vaikkapa ruokaostoksilla huomaamattaan tanssiksi. Hagelstam haaveilee urasta tanssivalmentajana ja tuomarina.
Paikalliset

Viikon kuvat: Tanssijan kauppareissu, munankuoren poraus ja sotilaan käymäläkäynti

ARKTINEN HARJOITUSALUE. Norjan rannikkovartioston NH-90 -kuljetushelikopteri vinssaa ihmisiä turvaan haverikkoalus Fennicalta. Arktisen rannikkovartiostofoorumin kahdeksan jäsenmaan eli Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin, Venäjän, Kanadan ja Yhdysvaltojen yhdessä suunnittelemassa ja järjestämässä Polaris 2019 -yhteistoimintaharjoituksessa oli mukana kaikkiaan seitsemän isompaa laivaa, neljä helikopteria ja kaksi lentokonetta.
Paikalliset

Viikon kuvat: Vinssin varassa, sähkön avustamana ja pettymyksen huokaus

TAVIKSET CATWALKILLA. Kosken Maaseutunaiset järjestivät hyvinvointipäivän viime lauantaina Kosken Nuortentuvalla. Tapahtuman vetonaulana toimi muotinäytös, jossa esiteltiin trendikkäitä kevät- ja kesävaatteita tavallisille ihmisille. Myös malleina toimi aivan tavalliset ihmiset. Kun Niina Lepistö esitteli Muotiputiikki Helmen raikkaan kukallisen kellohameen tanssiominaisuuksia, kuului yleisöstä ihastunut kohahdus.
Paikalliset

Viikon kuvat: Tavisten muotinäytös, rakennuksen hurja väri ja jatkoerän maali

VALKOINEN SALAMA. Johannes Lehkola perusti metsään ruokintapaikan, jossa hän seurasi lintujen ja metsän eläinten elämää. Eräänä aamuna ruokinnalla juoksi metsähiiri, jonka sydän hakkasi hurjaa vauhtia. Lehkola ajatteli ensin, että eläin on sairastunut, kunnes silmät aistivat vieressä valkoisen vilahduksen, lumikon. Lehkola seurasi vieressä, miten valkoinen salama hyökkäsi ja vei hiiren mennessään. Tutulla paikalla hän ehti todistaa useita kertoja, kuinka lumikko nappasi ruokintapaikalle tulleen hiiren.
Paikalliset

Viikon kuvat: Lumikon saalis, nyrkkeilijän isku ja tankotanssin mestari

PUU KAATUU PÄTKITTÄIN. Kun puu pitää kaataa hankalasta paikasta, ammattilainen hoitaa homman palanen kerrallaan. Loimaalainen Rami Kuusinen katkoo puun oksat ylöspäin kiivetessään ja paloittelee rungon metrin tai parin pätkiin alaspäin laskeutuessaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Puu kaatuu pätkittäin, nokkoskylpy ja 3 000 munakuppia

RUOKAA AVOIMELLA ASENTEELLA. Uskaltaisitko maistaa kukkakaalijäätelöä tai jauhomadoilla höystettyä karjalanpiirakkaa? Laura Forsman uskaltaa, koska ruuan tulevaisuus on muutakin kuin porsaankyljystä ja pihviä. Laura Forsman oli mukana hankkeessa, jossa etsittiin uutta käyttöä kasvisten hävikkiosille. Yksi projektissa syntynyt keksintö oli kukkakaalista ja sen lehdistä valmistettu jäätelö.
Paikalliset

Viikon kuvat: Kukkakaalijäätelö, värikylpy ja maailman pisin peitto

VIELÄ SIIVET KANTAVAT. Sami Kesti (vas.) ja Marko Jokiniemi ovat tuoreita mäkihypyn veteraanikisojen maailmanmestareita. Paimion Urheilijoiden hyppääjät, halikkolainen Jokiniemi ja piikkiöläinen Kesti nappasivat K45-mäestä omissa sarjoissaan kultaa ja Jokiniemi vielä K65-mäestä pronssia. Jokiniemellä on MM-mitaleita yhteensä jo kahdeksan, Kesti oli nyt ensimmäistä kertaa matkassa mukana.
Paikalliset

Viikon kuvat: Veteraani-ikäiset mäkimiehet, itse tehty sähköauto ja nuoripari sikalassa

JOKIRANNAN RIVIMIMMIT. Stetsoneita rakastavien Rivimimmien ohjelmistoon kuuluu peräti 75 koreografiaa. Tanssi alkoi kansalaisopiston rivitanssiryhmästä vuonna 2015, sittemmin tanssiporukasta tuli ystäväporukka. – Rivitanssissa on aina huumori mukana ja pilke silmäkulmassa. joskus mokataan kaikki yhdessä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Rivimimmit, ihmismielen peili ja kylän komein traktori

MUSIIKIN MONIOTTELIJA. Mikä yhdistää Popedaa, Turku Jazz Orchestraa, Jimi Tenoria, Sunrise Avenueta, Espoo Big Bandia, Paula Koivuniemeä ja tv-ohjelmaa Tanssii tähtien kanssa? Vastaus: kaarinalainen trumpetisti Tero Lindberg. Lindberg soittaa keskiviikkona Turku Jazz Orchestran riveissä. Luvassa on big band -musiikin klassikoita.
Paikalliset

Viikon kuvat: Monipuolinen trumpetisti, valkoinen kurittaja ja 200 kilometriä moottorikelkkauraa

RAJUA JA REILUA. Turussa Peltolan ammattikoulun liikuntasalissa pelattu pyörätuolirugbyn avoimen SM-sarjan osaturnaus käynnistyi kotijoukkue Trojansin komennossa. Turkulaiset nappasivat kaksi voittoa lauantain peleistään. Vaikka laji on fyysisen ja raisun joukkuepelin maineessa, soveltuu se hyvin niin ratakelauksen paralympiavoittajalle kuin moninkertaiselle jousiammunnan arvokisakävijälle.
Paikalliset

Viikon kuvat: Raisu laji, superverikuu ja 62 vuotta ratissa

KAARINAN KESKUSTA MULLIN MALLIN. Kaarinan keskustassa ja Hovirinnassa on eletty vuosia rakennustyömaiden ja jatkuvan muutoksen keskellä. Uuden kerrostalon runkoelementtien pystytys vanhan pääkirjaston paikalle alkaa tällä viikolla. Vanhan virastotalon eli Oskaritalon kohtalo on auki. Kaarina päättää kevään aikana, remontoidaanko talo vai tuleeko tilalle uudisrakennus.
Paikalliset

Viikon kuvat: Jatkuva muutos, sadan metrin jono torilla ja tuhat peräkkäistä saunapäivää

VUODEN ENSIMMÄINEN SOMEROLAINEN. Vartiaisen perheen isoveljet Matias (vas.), Valtteri ja Kaapo kilpailevat, kuka saa pitää pikkusiskoa sylissä. Heistä perheen uusi tulokas on söpö. Poikien nimiehdotukset tytölle ovat Vilma, Emilia ja Venla. Vuoden ensimmäinen somerolainen syntyi 5. tammikuuta.
Paikalliset

Viikon kuvat: Vuoden ensimmäinen vauva, hyttitehdas ja historiallinen miekkailu

LOIMAALLA KULLATTU. Loimaalaisen naiskauneuden maine on levinnyt laajalti. Joulukuussa Metsämaalle saapui 19 Venlaa, johtka huusivat hohtoa. Niitä ehostettiin viikko Loimaan Kromauksessa, ja ihme tapahtui. Venloista tuli upeita, ja pian niitä suudellaan televisiossa. Yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki tutkii valmista kultausta. Antinmäen yritys Vespro hoitaa patsaat Venla-gaalaan. Kultainen Venla -yleisöäänestys on käynnissä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Loimaalla kullattu, joulumuori ja parrat pois

TARKENNETTUJA LAHJATOIVEITA. Kuusivuotias Liisamaija Kontturi selvitti viime lauantaina Kyrön joulumarkkinoilla joulupukille lahjatoivettaan. Liisamaija oli tavannut joulupukin jo aiemmin Tuurissa ja halusi nyt täsmentää karvapallosta, Legoista ja hampaattomasta lohikäärmeestä koostuvaa lahjalistaansa. Hän kiipesikin rohkeasti pukin polvelle ja näytti lelukuvastosta, millaista Lego-pakkausta hän tarkalleen ottaen toivoo.
Paikalliset

Viikon kuvat: Tarkennus joululahjalistaan ja tositeeveevoittajat

LUMIKAUSI ON TÄÄLLÄ. Teijon laskettelurinteen kausi alkaa tänä vuonna 1. joulukuuta, kun muutama pieni rinne avataan yleisölle. Teijo ski & action parkissa on lumetettu rinteitä viime lauantaista lähtien. Myös hiihtokausi on alkanut Salossa. Perniön Melassuolta löytyy perjantaista lähtien myös 500 metriä valmista latua. Se on tehty tykkilumesta.
Paikalliset

Viikon kuvat: Lumilajit, loistavat joulukukat ja kymmenen päivän baariputki

KYLLÄ TOIMII! Timo Peisa ja Pasi Nikulta ripustivat maanantai-illan kirpeydessä jouluvaloja Salon keskustassa. Turuntien valot syttyvät 2. joulukuuta, jolloin vietetään joulukadun avajaisia ja kokoonnutaan Hyvänmielentorille. Lamput testattiin etukäteen varastolla ja vielä uudelleen ripustuksen yhteydessä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Joulun valot korkeuksissa, törkytaide ja baletti-isä

KOHTA ON JOULUN AIKA. Someron kaupungin miehet asensivat jouluvalot Joensuuntielle jo tällä viikolla. Joulukadun avaus on perjantaina 23. marraskuuta, jolloin joulukulkue vie osallistujat S-Marketin pihalta Kiiruun puistoon. Kulkueeseen osallistujat voivat ottaa omia lyhtyjään mukaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Jouluvalmistelut, mörkö tulee ja nopeiden lähtöjen mies

SATOJA TUNTEJA VIULUN ÄÄRESSÄ. Rudolf Belis kertoo, että yhden viulun rakentamiseen kuluu 200-250 tuntia. Kaarinalainen on yksi Suomen harvoista viulunrakentajista. Tsekkoslovakiassa syntynyt Belis matkusti ensimmäisen kerran keikalle Suomeen 1970-luvulla. Kommunistisessa maassa kasvaneelle Suomi näyttäytyi ihmeellisenä paikkana.
Paikalliset

Viikon kuvat: Viuluntekijä, kiven hakkaajat ja pärekattotyömaa

HALIKKOLAINEN HALLOWEEN. Oranssi halloween-kurpitsa kuuluu jo suomalaiseen pimenevään syksyyn siinä missä joulukuusi jouluun. Nyt tätä monikäyttöistä herkkua saa myös kotimaisena halikkolaisilta pelloilta. Esa Rannikko suojaa halloween-kurpitsat harsolla pakkasta vastaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Halloween-pelto, pakettiautokoti ja mummoriksa