Viikon kuvat

PUU KAATUU PÄTKITTÄIN. Kun puu pitää kaataa hankalasta paikasta, ammattilainen hoitaa homman palanen kerrallaan. Loimaalainen Rami Kuusinen katkoo puun oksat ylöspäin kiivetessään ja paloittelee rungon metrin tai parin pätkiin alaspäin laskeutuessaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Puu kaatuu pätkittäin, nokkoskylpy ja 3 000 munakuppia

RUOKAA AVOIMELLA ASENTEELLA. Uskaltaisitko maistaa kukkakaalijäätelöä tai jauhomadoilla höystettyä karjalanpiirakkaa? Laura Forsman uskaltaa, koska ruuan tulevaisuus on muutakin kuin porsaankyljystä ja pihviä. Laura Forsman oli mukana hankkeessa, jossa etsittiin uutta käyttöä kasvisten hävikkiosille. Yksi projektissa syntynyt keksintö oli kukkakaalista ja sen lehdistä valmistettu jäätelö.
Paikalliset

Viikon kuvat: Kukkakaalijäätelö, värikylpy ja maailman pisin peitto

VIELÄ SIIVET KANTAVAT. Sami Kesti (vas.) ja Marko Jokiniemi ovat tuoreita mäkihypyn veteraanikisojen maailmanmestareita. Paimion Urheilijoiden hyppääjät, halikkolainen Jokiniemi ja piikkiöläinen Kesti nappasivat K45-mäestä omissa sarjoissaan kultaa ja Jokiniemi vielä K65-mäestä pronssia. Jokiniemellä on MM-mitaleita yhteensä jo kahdeksan, Kesti oli nyt ensimmäistä kertaa matkassa mukana.
Paikalliset

Viikon kuvat: Veteraani-ikäiset mäkimiehet, itse tehty sähköauto ja nuoripari sikalassa

JOKIRANNAN RIVIMIMMIT. Stetsoneita rakastavien Rivimimmien ohjelmistoon kuuluu peräti 75 koreografiaa. Tanssi alkoi kansalaisopiston rivitanssiryhmästä vuonna 2015, sittemmin tanssiporukasta tuli ystäväporukka. – Rivitanssissa on aina huumori mukana ja pilke silmäkulmassa. joskus mokataan kaikki yhdessä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Rivimimmit, ihmismielen peili ja kylän komein traktori

LÄHES ELÄVÄT ELOKUVATÄHDET. Nukkeanimaatio-ohjaaja Katariina Lillqvist asettelee paikoilleen Erja Mikkolan tekemää Putin-nukkea. Nukke esiintyy työn alla olevassa teoksessa Viimeinen matadori. Salossa, Teijon Masuunin galleriassa on esillä harvinainen animaationäyttely. Esillä on nukkeja ja lavasteita eri töistä vuosilta 1989-2019.
Paikalliset

Viikon kuvat: Putin-nukke, hammaskoira ja viisimetrinen kissa

MUSIIKIN MONIOTTELIJA. Mikä yhdistää Popedaa, Turku Jazz Orchestraa, Jimi Tenoria, Sunrise Avenueta, Espoo Big Bandia, Paula Koivuniemeä ja tv-ohjelmaa Tanssii tähtien kanssa? Vastaus: kaarinalainen trumpetisti Tero Lindberg. Lindberg soittaa keskiviikkona Turku Jazz Orchestran riveissä. Luvassa on big band -musiikin klassikoita.
Paikalliset

Viikon kuvat: Monipuolinen trumpetisti, valkoinen kurittaja ja 200 kilometriä moottorikelkkauraa

RAJUA JA REILUA. Turussa Peltolan ammattikoulun liikuntasalissa pelattu pyörätuolirugbyn avoimen SM-sarjan osaturnaus käynnistyi kotijoukkue Trojansin komennossa. Turkulaiset nappasivat kaksi voittoa lauantain peleistään. Vaikka laji on fyysisen ja raisun joukkuepelin maineessa, soveltuu se hyvin niin ratakelauksen paralympiavoittajalle kuin moninkertaiselle jousiammunnan arvokisakävijälle.
Paikalliset

Viikon kuvat: Raisu laji, superverikuu ja 62 vuotta ratissa

KAARINAN KESKUSTA MULLIN MALLIN. Kaarinan keskustassa ja Hovirinnassa on eletty vuosia rakennustyömaiden ja jatkuvan muutoksen keskellä. Uuden kerrostalon runkoelementtien pystytys vanhan pääkirjaston paikalle alkaa tällä viikolla. Vanhan virastotalon eli Oskaritalon kohtalo on auki. Kaarina päättää kevään aikana, remontoidaanko talo vai tuleeko tilalle uudisrakennus.
Paikalliset

Viikon kuvat: Jatkuva muutos, sadan metrin jono torilla ja tuhat peräkkäistä saunapäivää

VUODEN ENSIMMÄINEN SOMEROLAINEN. Vartiaisen perheen isoveljet Matias (vas.), Valtteri ja Kaapo kilpailevat, kuka saa pitää pikkusiskoa sylissä. Heistä perheen uusi tulokas on söpö. Poikien nimiehdotukset tytölle ovat Vilma, Emilia ja Venla. Vuoden ensimmäinen somerolainen syntyi 5. tammikuuta.
Paikalliset

Viikon kuvat: Vuoden ensimmäinen vauva, hyttitehdas ja historiallinen miekkailu

LOIMAALLA KULLATTU. Loimaalaisen naiskauneuden maine on levinnyt laajalti. Joulukuussa Metsämaalle saapui 19 Venlaa, johtka huusivat hohtoa. Niitä ehostettiin viikko Loimaan Kromauksessa, ja ihme tapahtui. Venloista tuli upeita, ja pian niitä suudellaan televisiossa. Yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki tutkii valmista kultausta. Antinmäen yritys Vespro hoitaa patsaat Venla-gaalaan. Kultainen Venla -yleisöäänestys on käynnissä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Loimaalla kullattu, joulumuori ja parrat pois

TARKENNETTUJA LAHJATOIVEITA. Kuusivuotias Liisamaija Kontturi selvitti viime lauantaina Kyrön joulumarkkinoilla joulupukille lahjatoivettaan. Liisamaija oli tavannut joulupukin jo aiemmin Tuurissa ja halusi nyt täsmentää karvapallosta, Legoista ja hampaattomasta lohikäärmeestä koostuvaa lahjalistaansa. Hän kiipesikin rohkeasti pukin polvelle ja näytti lelukuvastosta, millaista Lego-pakkausta hän tarkalleen ottaen toivoo.
Paikalliset

Viikon kuvat: Tarkennus joululahjalistaan ja tositeeveevoittajat

LUMIKAUSI ON TÄÄLLÄ. Teijon laskettelurinteen kausi alkaa tänä vuonna 1. joulukuuta, kun muutama pieni rinne avataan yleisölle. Teijo ski & action parkissa on lumetettu rinteitä viime lauantaista lähtien. Myös hiihtokausi on alkanut Salossa. Perniön Melassuolta löytyy perjantaista lähtien myös 500 metriä valmista latua. Se on tehty tykkilumesta.
Paikalliset

Viikon kuvat: Lumilajit, loistavat joulukukat ja kymmenen päivän baariputki

KYLLÄ TOIMII! Timo Peisa ja Pasi Nikulta ripustivat maanantai-illan kirpeydessä jouluvaloja Salon keskustassa. Turuntien valot syttyvät 2. joulukuuta, jolloin vietetään joulukadun avajaisia ja kokoonnutaan Hyvänmielentorille. Lamput testattiin etukäteen varastolla ja vielä uudelleen ripustuksen yhteydessä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Joulun valot korkeuksissa, törkytaide ja baletti-isä

KOHTA ON JOULUN AIKA. Someron kaupungin miehet asensivat jouluvalot Joensuuntielle jo tällä viikolla. Joulukadun avaus on perjantaina 23. marraskuuta, jolloin joulukulkue vie osallistujat S-Marketin pihalta Kiiruun puistoon. Kulkueeseen osallistujat voivat ottaa omia lyhtyjään mukaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Jouluvalmistelut, mörkö tulee ja nopeiden lähtöjen mies

SATOJA TUNTEJA VIULUN ÄÄRESSÄ. Rudolf Belis kertoo, että yhden viulun rakentamiseen kuluu 200-250 tuntia. Kaarinalainen on yksi Suomen harvoista viulunrakentajista. Tsekkoslovakiassa syntynyt Belis matkusti ensimmäisen kerran keikalle Suomeen 1970-luvulla. Kommunistisessa maassa kasvaneelle Suomi näyttäytyi ihmeellisenä paikkana.
Paikalliset

Viikon kuvat: Viuluntekijä, kiven hakkaajat ja pärekattotyömaa

HALIKKOLAINEN HALLOWEEN. Oranssi halloween-kurpitsa kuuluu jo suomalaiseen pimenevään syksyyn siinä missä joulukuusi jouluun. Nyt tätä monikäyttöistä herkkua saa myös kotimaisena halikkolaisilta pelloilta. Esa Rannikko suojaa halloween-kurpitsat harsolla pakkasta vastaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Halloween-pelto, pakettiautokoti ja mummoriksa

24 TUNTIA TÄYTTÄ TOIMINTAA. Tarvasjoen paloasemalla kävi viime viikonloppuna poikkeuksellinen vilinä, kun Tarvasjoen VPK:n nuoriso-osasto järjesti vuorokauden kestäneen toimintaleirin. Melkein 20-päinen 7–13-vuotiaiden junioripelastajien joukko sammutti kiinteistöpaloa, silpoi kolarissa jumiintuneita auton ovia auki levittimillä ja paikallisti loukkaantuneen henkilön öisessä maastoetsinnässä. Tero Antikainen opasti palokuntatyttöjä pelastuslevittimien käytössä, minkä jälkeen tytöt pääsivät itse kokeilemaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Lakkopäivän sapuskat, saariston oma viski ja steppaus

MOPOLIENNYTYS. Mopohartaus lienee yksi tämän vuoden parhaimpia oivalluksia Loimaan seudulla. Hartaus järjestettiin viime torstaina Ypäjällä. Seurakunnan nuorisotyönohjaajan ideoima tapahtuma lietsoi yhteisymmärrystä mopoilijoiden ja pärinään kyllästyneiden aikuisten välille. Mopoletka teki esittäytymiskierroksen Ypäjällä ja näytti, että näissä peleissä ainakin valot toimivat.
Paikalliset

Viikon kuvat: Moporauha, pölkkytyö ja päivällinen Aurajoesta

LATVALA SALON SORALLA. Jari-Matti Latvala kurvasi Celicallaan Salon sorateillä viime viikonloppuna. MM-sarjan tähtikuski osallistui SM-sarjan päättäneeseen Teijo-talot ralliin 28 vuotta vanhalla Toyota Celicalla. Latvala olisi sijoittunut yleisessä sarjassa, normaalien rallitykkien joukossa seitsemänneksi, vaikka kertoi ajaneensa kohtuullisen kauniisti ja rennoin rantein.
Paikalliset

Viikon kuvat: Latvala Salon soralla, sisällissodan maisema ja dinosaurustenjahtaajat

KELLUVAT MATOT. Arnold Uschanoff ja Sebastian Fröberg valmistavat ja myyvät kelluvia mattoja, joille voi nousta seisomaan ja hypätä veteen. Merellä tehty havaintoesitys osoittaa, että melko rotevakin henkilö pysyy maton päällä vaikka kahdella jalalla. Paraisilta kotoisin olevat nuoret yrittäjät pyörittävät Archipelago Sports -yritystään, opiskelevat ja tekevät palkkatöitä. Yrityksessä testataan opiskeltuja asioita käytännössä.
Paikalliset

Viikon kuvat: Kelluvat matot, isku saaristoon ja punainen ruska

MUSTA SAVU MUUTTUI VESIHÖYRYKSI. Pelastuslaitos jatkoi jälkisammutustöitä ja vartiointia vielä maanantaina Halikossa Kynttilä-Tuotteen tehtaan raunioilla. Iltapäivällä raunioista nousi enää vesihöyryä. Palokunta jäähdytti parafiinisäiliöitä vesisuihkulla. Poliisi ja palotutkijat käynnistelivät maanantaina palopaikan teknistä tutkintaa. Toistaiseksi palon syttymissyystä ei ole tietoja.
Paikalliset

Viikon kuvat: Kynttilätehtaan savuavat rauniot ja yhden kylän rosvopaistit

TEKNIIKKA PETTI. Muokarinheittäjä Henri Liipolan kausi päättyi Somerolla alle 70 metrin heittoon. – Koko ajan olen ollut erittäin hyvässä kunnossa, mutta tekniikan kanssa alkoi kesän mittaan tulla ongelmia. Valitettavasti en saanut niitä korjattua edes kauden tärkeimmässä kilpailussa, Berliinin EM-kisojen karsinnassa.
Paikalliset

Viikon kuvat: Moukarimies, sänkicrossi ja transnainen

JOUSIAMMUNTAA RATSAILTA. Salossa järjestettiin viime viikonloppuna ratsastusjousiammunnan SM-kilpailut. Marjut Siro ja Amurs lähtivät ensimmäisten joukossa korealaiselle radalle. Seuraavana päivänä taidot mitattiin unkarilaisella radalla.
Paikalliset

Viikon kuvat: Jousiammunta ratsailta, bmx-lento ja kylmän veden lumo

VIIKSET OJENNUKSEEN. Sari Valkama veivasi Ari Santaharjun viikset kuntoon ennen Elisenvaaran koululaisten eteen astumista. 80 motoristia toi tiistaina Kyröön tärkeän viestin: koulukiusaaminen on elämän tuhlaamista ja väärin. Älä siis kiusaa.
Paikalliset

Viikon kuvat: Motoristin viikset, mummodisko ja pienoismaailma puutarhassa

TÄYDELLINEN JUURI TÄLLAISENA. Loimaalaisesta Saija Ahosesta kuoriutuu kameran edessä pin-up-taiteilija Ivy Von Velvet. Tyttömäisten tyllihelmojen takaa pulppuaa vakavaa asiaa: kaikilla on oikeus kehorauhaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Tyllityyli, kotimainen vesimeloni ja illallinen taivaan alla

PIIP PIIP, KUULUU KANANMUNASTA. Tämä kananpoika ei kuoritunut hautomossa, vaan se kuljetettiin broilerin kasvatustilalle munana. Olennaista uudessa menetelmässä on, että untuvikot pääsevät heti kuoriutumisen jälkeen syömään ja juomaan. Uuden menetelmän mukainen kasvatus loimaalaisella Jouni ja Eija Tuomolan tilalla alkoi tammikuussa.
Paikalliset

Viikon kuvat: Vastakuoriutunut tipu, lööppivene ja metsäpalokesän jäljet

RYYSTÄMISTÄ LUVAN KANSSA. Kirsi-Maija Kaarlela (kesk.) valmistautuu kaffenryystämiskilpailuun torstai-iltana Salon torilla. Salon omaishoitajien Seija Hyvärinen pitää mikrofonia Kaarlelan suun lähettyville, jotta yleisökin kuulee ryystäyksen. Vasemmalla Miika Rosendahl, joka voitti ryystökisan. Oikealla omaa vuoroaan odottaa Anne Mikkola. Yleisö ratkaisi ryystäjien paremmuuden taputtamalla suosikkiaan.
Paikalliset

Viikon kuvat: Kaffen ryystäminen, narrin temput ja viimeiset nokialaiset Salossa

VOIHAN MUMMOT! Voi niitä nuoruuden juhannuksia, Loimaan Hanhijoen mummot ilakoivat ja muistuttavat, ettei suu vieläkään tuohesta ole. Lempi, Elma, Alma, Martha ja Sylvi päivittivät juhannustaikoja tälle vuosituhannelle. Vanha taika kertoo, että kun poimii juhannuksena seitsemältä eri niityltä seitsemän eri kukkaa, näkee mielitiettynsä unessa. Hanhijoen mummojen mukaan sellaistakin voi kuulemma kokeilla, että menee sänkyyn seitsemän miehen kanssa. – Näkee sitten unta lempikukistaan!
Paikalliset

Viikon kuvat: Seitsemät kalsarit tyynyn alle ja juhannuksen vihtatalkoot

PÖYTYÄ-VIIRI LIEHUMAAN. Pöytyä on saanut uuden isännänviirin. Edellinen viiri oli lähes kahdenkymmenen vuoden takaa, ja se oli tullut käyttäjien mielestä tiensä päähän. Sekä vanha että uusi ovat Pöytyän Lions Clubin hankkeita, ja viirin suunnittelijana on toiminut Harri Kaukinen. Uusi viiri nostettiin ensimmäistä kertaa salkoon viime lauantaina Mustanojan koululla Avoimet kylät -päivän tapahtumassa. Viirin veti koulun salkoon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Kinisjärvi.
Paikalliset

Viikon kuvat: Viiri salkoon, sarvipäinen-graffiti ja maalattu festariasu

LUOMU KIINNOSTAA. Salossa on useita tiloja siirtymässä luomuun. Tänä vuonna luonnonmukaisen tuotannon aloittaa 12 uutta tilaa. Uiton tila Kiikalassa on yksi näistä. Maatalousyrittäjä Krista Asikainen on siirtämässä sekä karjan että pellot luonnonmukaiseen tuotantoon.
Paikalliset

Viikon kuvat: Luomutilan emäntä ja kilpikonna karkuteillä