Tutkimus

Turkulaissyntyinen Antti Lindfors aloitti stand up -komiikkaa käsittelevän väitös­tutkimuksensa tekemisen Turussa 2013.– Turun stand up -skene oli silloin aika pieni, nyt se on hieman vilkkaampi. Klubeja järjestetään muun muassa Dynamossa. Koomikot suosivat paikkoja, joissa katto on matalalla ja naurut jäävät tilaan.qTurku ei ehkä ole Suomen stand up -skenen keskus, mutta vuosien varrella täällä on kuitenkin nähty värikäs koomikko­kavalkadi paikallisista aloittelijoista kokeneisiin kansainvälisiin konkareihin.
Lukemisto

Koomikon täytyy herättää tunteita – Antti Lindfors väitteli stand up -komiikasta, jonka yksi suosituimmista tyylilajeista on tunnustuksellisuus

Henna Rinne (vas.) ja Sonja Salovius-Laurén ovat ympäristö- ja meribiologian tutkijoita Åbo Akademissa.
Paikalliset

Ahvenanmaan meriluontoa tutkitaan kameroin ja sukelluksin, tarkoitukseen 800 000 euron rahoitus

Tutkimus on ensimmäinen laatuaan ja viittaa siihen, että käyttäytymisen ja ulosteen mikrobistolla on yhteys.
Paikalliset

Tutkimus: Lapsen ulosteen mikrobisto kertoo temperamentista

Merentutkimusalus Aranda seilaa ilta-auringossa Utön vesillä.
Tiede

Merentutkimusalus Aranda löytää Suomenlahden pohjasta haisevia hapettomia kohtia – ja vieläkin Tshernobylin säteilyä

Kotimaa

Viisi turkulaista sai Suomen Akatemian tekniikan alan rahoitusta

Jaana Riikonen, Toive Lehtinen, Sue Salminen ja Annina Rokka kertovat, että Ravattulan muinaispuvun esiliina tulee olemaan samankaltainen kuin tämä Kaarinan puvun sininen esiliina. Pöydällä näkyy kudonta- ja värjäyskokeilujen tuloksia.
Tiede

Mysteerinä pystysaumat, villan väri ja hapertunut hopea – Ravattulan muinaispuvun ennallistus haastaa tutkijat

Kotimaa

Suomeen yhteiseurooppalainen supertietokone

Vanhoilla lehtipuilla kasvava nukkamunuaisjäkälä (Nephroma resupinatum) taantuu hakkuiden, ilmansaasteiden ja hirvieläinten yhteisvaikutuksen takia.
Kotimaa

Jäkälät uhanalaistuvat – tutkijat kirjasivat yli 200 uutta vaarassa olevaa lajia

Punahomeen saastuttamaa kauraa Turun lähistöltä heinäkuun lopulla 2012.
Paikalliset

Tutkimus: sienimyrkkyjen tarkempi mittaus vähentää hukkaviljaa

  – Silakan rasvapitoisuuden muutos näyttää olevan seurausta monimutkaisista vuorovaikutuksista vedenlaadun, eläinplanktonin ja silakkakannan välillä, sanoo Katja Mäkinen.
Paikalliset

Tutkimus: Ilmastonmuutos vähentää eläinplanktonia ja pienentää silakoita

Nuorten miesten työkyky ja elämänlaadun kokemus ovat Turun pahimpia pulmia.
Paikalliset

FinSote-tutkimus: turkulaisten elämänlaatu parantunut, silti yhä keskiarvon alapuolella

Turun yliopistossa on vireillä tutkimushanke, jossa selvitetään jokivarsiin istutettavien tyrni-istutusten tehoa ravinnehuuhtoumien estäjinä. Toteutuessaan hankkeeseen valitaan kaksi jokialuetta, joihin istutetaan yhteensä tuhansia tyrnin taimia joen molemmin puolin noin kilometrin matkalle. Jokiosuuksia ei ole vielä valittu. Kuvassa jokimaisemaa Liedon Vanhalinnan kalliolta.
Paikalliset

Turun yliopisto haluaa testata jokivarsissa uutta konstia rehevöitymistä vastaan – menetelmästä hyviä tuloksia Kiinassa

Teppo Heikkilän Carbon Actionin koekentäksi tarjoama laidun on ollut pitkään nurmella, ja siinä on paljon juurimassaa. – Ei kovaa tinttua tämä maa, hän näyttää.
Tiede

Lisää kasvipeitteisyyttä ja maaperän hiilipumppu täysille – pellot voivat sitoa hiiltä jopa autojen päästöjen verran

Turun yliopiston apulaisprofessori ja Flavorian tieteellisen johtoryhmän puheenjohtaja Mari Sandell maistaa kukkakaalijäätelöä lehtimetsäksi muutettussa Aistikattilassa.
Paikalliset

Aistikattilassa ruuan maku voi vaihtua nappia painamalla – Lounasravintolan asiakkaat pääsevät tutkittavaksi sovelluksen lataamalla

Kolumnit

Kolumni: Tiina Raevaara: Oikea tiede on itsenäistä

Olli Kankaan mukaan Sipilän hallituksen perustulokeilulla haluttiin selvittää, voidaanko perustulolla parantaa työnteon kannustimia, vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää.
Tiede

Perustuloprofessorin puhelin pirisee taajaan – soittajina Liettuan valtio, toimittaja Ranskasta ja arvatenkin myös tuleva pääministeri

Tropiikissa erilaiset metsätyypit voidaan tunnistaa saniaislajeja tutkimalla.
Paikalliset

Amazonian sademetsistä löytyi uusia saniaislajeja

Professorit Jukka Westermack ja Maija S. Peltola toivovat, että valtiovalta alkaisi luottaa yliopistojen kykyyn toimia vastuullisesti, ilman opetusministeriön kireää tulosohjausta ja syynäystä.
Tiede

Turkulaisprofessorit: jo riittää yliopistojen tiivis kontrollointi rahoitusmallin kautta! – Tilalle luottamusta ja työrauhaa

Laura Toivonen Tyksistä seuraa 923 suomalaisen lapsen taivalta syntymästä seitsemän vuoden ikään saakka hengitystieinfektioiden ja astman kehittymisen suhteen.
Paikalliset

Rahoitusta turkulaisille kliinisille tutkijoille

Yksi uusien akatemiatutkijoiden ala on kaupunkien viherinfrastruktuurin hyvinvointivaikutuksia tutkiminen.
Paikalliset

Kaupunkien vihreydestä syöpätutkimukseen – Turkuun viisi uutta bioalan akatemiatutkijaa

Kehityspäällikkö Antti Karlsson ja data-analyytikko Samu Kurki esittelevät skanneria, jolla lasilevyillä olevia kudosnäytteitä talletetaan digitaaliseen muotoon. Kerralla pystytään skannaamaan usean sadan potilaan näytteet.
Tiede

Auria vetää Turkuun tutkimustoimintaa – Suomen muut biopankit tulevat kaukana perässä

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta myöntänyt rahoituksen 33 uudelle tutkijatohtorille. Kuvituskuva.
Paikalliset

Turkuun kuusi uutta kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen tutkijatohtoria

Runosmäki-Mullin ja Varissuon terveysasemien vastaava lääkäri Heli Leino kohtaa työssään paljon maahanmuuttajapotilaita. Tässä ele täydentää kysymystä ”onko kurkku kipeä?”.  Yleensä hän työskentelee tulkin avustuksella, mutta akuuttitilanteissa siihen ei ole mahdollisuutta. – Otan käänykästä Google-kääntäjän esiin, ja kirjoitan paperille asioita. Kysyn moneen kertaan, onko kysymyksiä, ymmärrätkö, Leino kuvailee.
Tiede

Selän tai kurkun kipu käy selväksi elehtimällä – monikulttuuriset lääkärin vastaanotot sujuvat odotettua paremmin

Apulaisprofessori Maija S. Peltola.
Tiede

Tieteen varjohallitusohjelma: yliopistojen rahoitukseen vakautta, TKI-rahoitus 4 prosenttiin ja tutkijoille työrauha

Turun biotiedekeskuksen tutkimuslaitteistot ovat maailmanluokkaa.
Paikalliset

Näytteitä vaikka Australiasta Turkuun tutkittaviksi – Turun biotiedekeskus pyrkii vahvemmaksi kansainväliseksi toimijaksi

–Aivotutkimuksen kehitys on ollut huikea. Kun aiemmin psykologit pystyivät vain kysymään ihmisiltä, miltä sinusta tuntuu, nyt pystytään vaikuttamaan kallon ulkopuolelta aivoihin erilaisilla työkaluilla, Lauri Nummenmaa kertoo.
Lukemisto

Turkulainen pimeän puolen tunteiden tutkija: ”Ole aina oma itsesi – se on huonoin elämänohje, mitä ihmisille voi antaa”

Aboa-tiimi aloittaa laboratoriotyöt touko–kesäkuussa. Ryhmäkuvaan ehättivät Ville Vapa (vas.), Jutta Lindfors, Riku Pihlaja, Pyry Niemelä, Janniina Karinsalo, Fanni Suomi, Susanna Peltonen ja Gustav Malmström. Tiimiin kuuluvat myös Fanny Sundqvist, Linnea Korhonen, Robin Kåll ja Oskari Läntinen.
Tiede

Kultamitali haussa – turkulaisopiskelijat diagnostiikan keksinnöllä mukaan maailman suurimpaan synteettisen biologian tiedekilpaan

Maailma

Ensimmäinen kuva koskaan mustasta aukosta paljastettiin – "Kuin katsoisi helvetin porteista sisään"

Tutkimuskoordinaattori Saara Lundén (vas), apulaisprofessori Mari Sandell ja tutkimuskoordinaattori Laura Forsman aistilaboratoriossa, jossa tehdään erilaisia makutestejä. Lundén ja Forsman makustelevat kukkakaalijäätelöä.
Kuluttaja

"Matopiirakat olisivat olleet kivoja, mutta ne on jo syöty" – nyt kehitellään oudoista aineista ruokia, jotka oikeasti kelpaavat kuluttajalle

Professori James S. Fishkin (keskellä) tapasi turkulaisia demokratiatutkijoita vieraillessaan Åbo Akademissa maaliskuun puolivälissä. Vierailua isännöi Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund. Turun yliopiston valtio-opin professori Maija Setälä esitti kommenttipuheenvuoroja Fishkinin vierailuluennolla.
Tiede

Kolme syytä saa ihmiset näyttämään liian tyhmiltä tajuamaan politiikkaa, mutta sitä he eivät kalifornialaisprofessorin mukaan ole