Tiede

Australian Koalasäätiön arvion mukaan Australian luonnossa eleli ennen viime kuukausien metsä­paloja alle satatuhatta koalaa. Puolen vuoden aikana niistä on menetty ehkä jopa 30 000. Kuva on viime heinäkuulta Australian Reptile Park - eläintarhasta, jossa koalat ovat tärkeä vetonaula.
Tiede

Tuhannet koalat kärventyivät kuoliaiksi – Australian metsäpaloissa menetettiin yli miljardi eläintä

Tiede

Yksi kestää ydinsodan, toinen näkee, kolmas on formulaa nopeampi – lue 10 kysymystä ja vastausta bakteereista

Ilmastonmuutoskeskustelulla on pitkä historia.
Lukemisto

Näin ilmastokeskustelu sai alkunsa – väittelyllä yli sadan vuoden historia

Tiede

Masennuslääkkeen lopetusoireet voivat olla rajuja – 10 prosentin sääntö lienee toimiva, mutta aikaa menee kuukausia

Tiede

Tekoälyn opetusta monesta vinkkelistä – Turun yliopiston sivuainepaketti on ainoa laatuaan Suomessa

 Dyyni-revontulessa näkyy vihertävä, tasainen aaltokuvio, kuin raidallinen pilviharso tai dyynit hiekkarannalla.
Paikalliset

Revontuliharrastajat ja tutkijat löysivät uudenlaisen revontulen – lietolaisharrastaja: "Kuin palapelin kokoamista tai salapoliisityötä"

Anna-Leena Perämäki kiinnostui Anne Frankin tarinasta jo ala-asteiässä.
Lukemisto

Väitöstutkimus: Päiväkirjan pitäminen auttoi juutalaisnaisia jaksamaan vainon ja sodan keskellä

Turun yliopiston tutkimuksessa juustot kypsyivät kaapeissa, joihin soitettiin niitä varten sävellettyä musiikkia. Kuvituskuva.
Lukemisto

Turun yliopisto soitti musiikkia juustoille tieteen nimissä – kysyimme, onko siinä mitään järkeä

Kunnia-ajattelua esiintyy patriakaalisissa yhteisöissä. Naisen ja tytön tulee olla siveä ja tottelevainen, ja kunnian tahraamiseksi voi riittää pienikin poikkeama odotuksista, joskus pelkkä huhupuhe. Kun yhteisön kunniaan on tullut särö, se on hyvitettävä kurinpidolla, vaikka tappamalla.
Tiede

Vuosien piinasta ehdollista – suomalainen rikosoikeus ei tavoita kunniaan liittyvän väkivallan jatkuvuutta ja yhteisöllistä luonnetta

Tiede

Tiedätkö, mitä nytkyt ovat? Ne soveltuvat esimerkiksi terveyden edistämiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan

Lauantaina väittelevä Johannes Lamminen kertoo, että Saksassa työtuomioistuin arvioi työtaistelutoimenpiteiden kohtuullisuutta.
Paikalliset

Turkulaisväitös: Työtuomioistuimen pitäisi arvioida, onko tukilakon vaikutus suhteettoman suuri

Ksylitolitehdasta rakennetaan Fazerin Lahden myllyn viereen. Tältä työmaa näytti muutama kuukausi sitten. Tehdas tuottaa valmistuttuaan noin 4 000 tonnia ksylitolia vuodessa.
Tiede

Kauran kuoret hyödyksi – Fazer aloittaa ksylitolin valmistuksen suomalaisesta raaka-aineesta

Professori Juhani Knuuti.
Paikalliset

Professori Juhani Knuutille Terveystoimittajien myöntämä Hyvän Tiedon Omena

Jussi Jauhiainen ja Niina Käyhkö kiinnittävät huomion Afrikan nopeasti kasvaviin miljoonakaupunkeihin. Hallitsematon kaupungistuminen lisää kehittyvien maiden haavoittuvuutta.
Tiede

Dar es Salaamissa asuu nyt Suomen verran väkeä, 2030 jo tuplaten – turkulaiset ohjaamassa Afrikan kaupungistumista

Tiede

"Perfektionismin epidemia" voi heikentää mielenterveyttä – paineiden kohtuuttomuus selittää suomalaisäitien uupumusta

Lapsi saa aina puolet perimästään isältä ja puolet äidiltä. Serkuksilla on yhteiset isovanhemmat, joiden perimää vanhempien kautta siirtyy lapsenlapsille. Sukupolvi sukupolvelta tietyltä yhteiseltä esivanhemmalta peräisin oleva serkusten yhtenevä perimä laimenee.
Lukemisto

Kuuntele: Tein geenitestin ja löysin 36 900 uutta sukulaista – yksi heistä on norjalainen Kristian, jonka sukumysteeri vaatii vastauksia

Tämä valkoinen pallo on ollut Talvikki Hovatalle työväline kesästä 2003 lähtien.  Kyseessä on Kirkkonummella sijaitseva Metsähovin 14-metrinen radioteleskooppi, joka on suojattu säiltä valkoisella kuvulla.
Tiede

Talvikki Hovatta halusi koululaisena Nasan raketti-insinööriksi – nyt tähtitietelijänä hän katsoo avaruudessa kvasaareihin saakka

Hormonikierukka on noin kolmen senttimetrin pituinen.
Lukemisto

Turkulaisesta ehkäisykierukasta kasvoi kansainvälinen menestystuote – Bayerin tehtaalta lähtee hormonikierukoita 130 maahan

Ahdistuneisuushäiriöt ilmenevät usein fyysisinä oireina.
Tiede

Joka viides kärsii jossain vaiheessa ahdistuneisuushäiriöstä – pitkiä hoitoja huonosti saatavilla

Väitöstutkimuksen mukaan Sdp, keskusta ja kokoomus ovat yhtyneet siihen näkemykseen, että maahanmuutto­asioita tulee hoitaa pääosin EU-vetoisesti. Vuonna 2015 sisäministerinä toiminut Petteri Orpo (kok) tutustui vastaanottokeskukseen Sisiliassa oppaanaan paikallisen ­poliisin edustaja Marcello Ariosto.
Tiede

Chileläisistä turvapaikka-aaltoon – Sdp, keskusta ja kokoomus sitoutuneet kansainväliseen suojeluun, perussuomalaiset änkyröinä

Tiede

Mitä löytyykään siittiön hännästä? Mari Lehti selvittää, onko sillä roolia hankittujen ominaisuuksien perinnöllisyydessä

Paikalliset

Turkulaistutkijat simuloivat auringonpurkausten vaikutuksia maailman tarkimmin

Tiede

Kuntien hankinnat ja yhtiöt lahjonnan vaaravyöhykkeitä – tuomioon asti päädytään harvoin

Aboa-tiimi kokoontui tapahtuman logon eteen jamboreen viimeisenä päivänä, juuri ennen palkintojenjakoa. Vasemmalta oikealle Janniina Karinsalo, Fanny Sundqvist, Susanna Peltonen, Ville Vapa, Linnea Korhonen, Fanni Suomi, Jutta Lindfors, Oskari Läntinen, Riku Pihlaja ja Pyry Niemelä.
Paikalliset

Turkulaiselle Aboa-tiedejoukkueelle hopeaa Bostonista – polku seuraavalle iGEM-porukalle tasoittui

Julkisen puolen geenitestit ovat luotettavimpia, mutta niitä tehdään vain terveydellisistä syistä. Jos haluaa tutustua joihinkin geeneihinsä yleisellä tasolla, kaupalliset testitkin käyvät paremman puutteessa.
Lukemisto

Kolumni: Geenitestit ovat mainettaan parempia – ne auttavat ymmärtämään vaikeaa asiaa ja niillä saa myös huvitella

Akateeminen jury (vasemmalla) julisti pitchaus-kilpailun tuloksen perjantai-iltapäivällä. Kahdeksasta finalistista (oikealla) 100 000 euron tutkimusrahoituksen sai Thomas Hausmaninger (3. oikealta). Turun yliopistoa edusti hienosti Tiina Saanijoki (6. oikealta).
Uutiset

Slushin tiedekilvan voitto sisäviljelyn ja kasvien tutkijalle – myös lietolaistutkija pitchasi mallikkaasti

Uutta turkulaista filosofiatapahtumaa järjestämässä ovat Turun yliopiston filosofian tutkijatohtori Hemmo Laiho, filosofiakerhon aktiivit Tuula Marhola ja Tarja Niinistö sekä Tuomas Tiainen ja Heidi Pitkänen, jotka toimivat niin filosofian keskustelukerho Totuus ja tolkussa kuin Sfääri ry:ssä.
Lukemisto

Filosofia virtaa jokirannan tuntumassa lauantaina, kun ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma Molemmin puolin sukkuloi Turun keskustassa

Tiina Saanijoki otti tuntumaa pitchaamiseen keskiviikkoiltana Helsingin Kallion kirkossa, jossa pidettiin tiedekilpailun yleisölle avoin kenraaliharjoitus.
Lukemisto

Puuttuuko sohvaperunan aivoista reseptoreita? Lietolaistutkija kisaa tänään sadantonnin tutkimuspotista Helsingin Slushissa

Inkerinsuomalaisia on 1900-luvulla riepoteltu alueelta toiselle. Yli 63 000 inkeriläistä siirrettiin Suomeen 1943–1944. Tulijat olivat enimmäkseen naisia ja lapsia; miehet olivat rintamilla tai työleireillä.
Tiede

Säteilevätkö vainot, pakolaisuus ja karkotukset seuraaviin sukupolviin? Tutkijat haluavat kuulla inkerinsuomalaisten jälkeläisiä

Paikalliset

Tuorlan tiedeopetuksen pelastajaksi kaavaillaan säätiötä – ostaisi yliopistolta vapautuvat tilat ja maapohjan