Tiede

Olli Kankaan mukaan Sipilän hallituksen perustulokeilulla haluttiin selvittää, voidaanko perustulolla parantaa työnteon kannustimia, vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää.
Tiede

Perustuloprofessorin puhelin pirisee taajaan – soittajina Liettuan valtio, toimittaja Ranskasta ja arvatenkin myös tuleva pääministeri

Professorit Jukka Westermack ja Maija S. Peltola toivovat, että valtiovalta alkaisi luottaa yliopistojen kykyyn toimia vastuullisesti, ilman opetusministeriön kireää tulosohjausta ja syynäystä.
Tiede

Turkulaisprofessorit: jo riittää yliopistojen tiivis kontrollointi rahoitusmallin kautta! – Tilalle luottamusta ja työrauhaa

Lääketieteen tohtori Jukka Keron tutkimusryhmä on kehittänyt tautimalleja kilpirauhassairauksien mekanismien tutkimiseksi.
Paikalliset

Kilpirauhassairauksien geenitutkimus saa vauhtia Jukka Kerolle myönnetystä 400 000 apurahasta

Hanindyo Kuncarayakti tutkii Turun yliopistossa supernovia ja niiden ympäristöjä.
Paikalliset

Supernovat, biomassa ja antibiootit – kolme uutta akatemiatutkijaa Turkuun

Laura Toivonen Tyksistä seuraa 923 suomalaisen lapsen taivalta syntymästä seitsemän vuoden ikään saakka hengitystieinfektioiden ja astman kehittymisen suhteen.
Paikalliset

Rahoitusta turkulaisille kliinisille tutkijoille

Yksi uusien akatemiatutkijoiden ala on kaupunkien viherinfrastruktuurin hyvinvointivaikutuksia tutkiminen.
Paikalliset

Kaupunkien vihreydestä syöpätutkimukseen – Turkuun viisi uutta bioalan akatemiatutkijaa

Kehityspäällikkö Antti Karlsson ja data-analyytikko Samu Kurki esittelevät skanneria, jolla lasilevyillä olevia kudosnäytteitä talletetaan digitaaliseen muotoon. Kerralla pystytään skannaamaan usean sadan potilaan näytteet.
Tiede

Auria vetää Turkuun tutkimustoimintaa – Suomen muut biopankit tulevat kaukana perässä

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta myöntänyt rahoituksen 33 uudelle tutkijatohtorille. Kuvituskuva.
Paikalliset

Turkuun kuusi uutta kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen tutkijatohtoria

Runosmäki-Mullin ja Varissuon terveysasemien vastaava lääkäri Heli Leino kohtaa työssään paljon maahanmuuttajapotilaita. Tässä ele täydentää kysymystä ”onko kurkku kipeä?”.  Yleensä hän työskentelee tulkin avustuksella, mutta akuuttitilanteissa siihen ei ole mahdollisuutta. – Otan käänykästä Google-kääntäjän esiin, ja kirjoitan paperille asioita. Kysyn moneen kertaan, onko kysymyksiä, ymmärrätkö, Leino kuvailee.
Tiede

Selän tai kurkun kipu käy selväksi elehtimällä – monikulttuuriset lääkärin vastaanotot sujuvat odotettua paremmin

Apulaisprofessori Maija S. Peltola.
Tiede

Tieteen varjohallitusohjelma: yliopistojen rahoitukseen vakautta, TKI-rahoitus 4 prosenttiin ja tutkijoille työrauha

Turun biotiedekeskuksen tutkimuslaitteistot ovat maailmanluokkaa.
Paikalliset

Näytteitä vaikka Australiasta Turkuun tutkittaviksi – Turun biotiedekeskus pyrkii vahvemmaksi kansainväliseksi toimijaksi

–Aivotutkimuksen kehitys on ollut huikea. Kun aiemmin psykologit pystyivät vain kysymään ihmisiltä, miltä sinusta tuntuu, nyt pystytään vaikuttamaan kallon ulkopuolelta aivoihin erilaisilla työkaluilla, Lauri Nummenmaa kertoo.
Lukemisto

Turkulainen pimeän puolen tunteiden tutkija: ”Ole aina oma itsesi – se on huonoin elämänohje, mitä ihmisille voi antaa”

Logomossa viime syyskuussa puhumassa käynyt Bruce Dickinson osaa muun muassa lentää ja puhua. Pian hän on kunniatohtori.
Kulttuuri

Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinson Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi

Aboa-tiimi aloittaa laboratoriotyöt touko–kesäkuussa. Ryhmäkuvaan ehättivät Ville Vapa (vas.), Jutta Lindfors, Riku Pihlaja, Pyry Niemelä, Janniina Karinsalo, Fanni Suomi, Susanna Peltonen ja Gustav Malmström. Tiimiin kuuluvat myös Fanny Sundqvist, Linnea Korhonen, Robin Kåll ja Oskari Läntinen.
Tiede

Kultamitali haussa – turkulaisopiskelijat diagnostiikan keksinnöllä mukaan maailman suurimpaan synteettisen biologian tiedekilpaan

Tiede

Ennen kaikki oli paremmin? Elinajanodote oli 30 vuotta, ja sodissa kuoli yli tuhatkertainen osuus väestöstä nykyaikaan verrattuna

Maailma

Ensimmäinen kuva koskaan mustasta aukosta paljastettiin – "Kuin katsoisi helvetin porteista sisään"

Tutkimuskoordinaattori Saara Lundén (vas), apulaisprofessori Mari Sandell ja tutkimuskoordinaattori Laura Forsman aistilaboratoriossa, jossa tehdään erilaisia makutestejä. Lundén ja Forsman makustelevat kukkakaalijäätelöä.
Kuluttaja

"Matopiirakat olisivat olleet kivoja, mutta ne on jo syöty" – nyt kehitellään oudoista aineista ruokia, jotka oikeasti kelpaavat kuluttajalle

Professori James S. Fishkin (keskellä) tapasi turkulaisia demokratiatutkijoita vieraillessaan Åbo Akademissa maaliskuun puolivälissä. Vierailua isännöi Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund. Turun yliopiston valtio-opin professori Maija Setälä esitti kommenttipuheenvuoroja Fishkinin vierailuluennolla.
Tiede

Kolme syytä saa ihmiset näyttämään liian tyhmiltä tajuamaan politiikkaa, mutta sitä he eivät kalifornialaisprofessorin mukaan ole

Väärinkäytöksen paljastaminen edellyttää hoitajalta moraalista rohkeutta puuttua toimintaan huolimatta siitä, että muut mahdollisesti hiljaisesti hyväksyvät sen.
Tiede

Väärinkäytöksen paljastanut hoitaja kohtaa kritiikkiä ja syrjintää, pahimmillaan potkut – ja usein entinen meno vain jatkuu

Paikalliset

Turun ammattikorkeakoulu sai valtiolta lähes miljoona euroa Lisäävän valmistuksen osaamiskeskukseen

– Ulla Tikkasen väitöskirjan lukukokemus oli vavahduttava. Ymmärsin, ettei minulla ollut muita vaihtoehtoja, kuin tarttua tähän haasteeseen, Lindfors kertoo paneelikeskustelijoille Aki Lindén (vas.), Anu Laukkanen ja Tapio Luoma.
Lukemisto

”Omaishoitajat ansaitsevat tulla nähdyiksi” – Tanssielokuvan Turun ensi-illassa käytiin vilkasta keskustelua

Vuoden dosentti Johanna Nystedt
Paikalliset

Turun yliopistojen dosenttiyhdistys valitsi lääketutkija Johanna Nystedtin vuoden dosentiksi

Väitöskirjatutkijat Jukka Pesu, Tapio Enberg ja Juha-Matti Ritvanen käärivät auki Mihail Gorbatshovin julistekuvaa. Uudistusmielinen ”Gorba” toimi Neuvostoliiton valtionpäämiehenä 1988–1991 ja toimillaan mahdollisti kylmän sodan päättymisen.
Tiede

Supon arkistosta uutta tietoa suomalaismedian ja Neuvostoliiton suhteista – turkulaistutkijat kylmän sodan kimpussa

– Nämä ovat Yrjö Väisälän käyttämiä tähtikarttoja, Turun Ursan Mika Aarnio ja Eeva-Kaisa Ahlamo toteavat Tuorlan aarteet -näyttelyn esineistöä tutkiessaan. Piikkiön Tuorlassa järjestetään yleisölle avoimet Tähtipäivät tulevana viikonloppuna.
Lukemisto

Tähtipäiviä on vietetty pian puoli vuosisataa –nyt tuijotetaan taivaalle Tuorlassa

Oikealla on MS-potilaan aivojen magneettikuva eli MRI-kuva, jossa krooniset demyelinaatiopesäkkeet näkyvät mustina aukkoina. Yhden ympärillä on laatikko. Vasemmalla oleva PET-kuva osoittaa mikrogliasolujen aktiivisuuden samaisessa kohdassa eli tämän kroonisen demyelinaatiopesäkkeen ympärillä. PET-kuvauksen avulla saadaan siis arvokasta lisäinformaatiota MS-tautiin liittyvän aivotulehduksen tilasta. Sen avulla voidaan osoittaa aivoissa vielä kytevä tulehdusprosessi, jota MRI-kuva ei enää tunnista.
Tiede

Etenevän MS-taudin lääkekehitykseen vauhtia Turusta – Laura Airaksen ryhmä otti avuksi PET-kuvauksen ja biomarkkerit

Tommi Kurjen mukaan suomen vanhat murteet on tutkittu hyvin, mutta nykypuhekielen tuntemuksessa on aukkoja.
Tiede

Kiekaisu paljastaa turkulaisen, veltto venyttely savolaisen – Testaa, tunnistatko kolmen puhujan murteet

\Läntisen syöpäkeskuksen johtaja Pia Vihisen on iloinen siitä, että Suomessa syöpöpotilaat niin halukkaasti lähtevät mukaan kliinisiin tutkimuksiin. Tutkimushoitaja Eve Ylösmäki (vas.) tapaa potilaita ja hoitaa ajanvarauksia. Tutkimuskoordinaattori Kirsi Penttilä puolestaan avustaa tutkijoita ja toimeksiantajia. Hänellä tavoitteena on helpottaa tutkimusten kulkua ja ja saada tieto niistä leviämään koko läntisen Syöpäkeskuksen alueelle.
Tiede

Syöpäpotilaat osallistuvat kliinisiin tutkimuksiin mielellään

Arkistokuva vuodelta 2011.
Paikalliset

Työryhmä kehitti mittarin, jolla arvioidaan leikkauspotilaan tarvitsema hoitohenkilöstön määrä

Tutkijatohtori Eero Vesterinen ja laboratorioteknikko Satu Mäkelä tutkivat Turun yliopiston biologian laboratorioissa muun muassa näytteitä, jotka ovat peräisin punkeista, lepakoista ja sudenkorennoista.
Tiede

Lepakon papanat ja mädät tatit kertovat lajien välisistä suhteista – kunhan käytetään molekyyliekologian keinoja

Juha-Matti Moilasen väitöskirja "Työsuhteen päättämissopimukset. Tutkimus sopimusvapauden rajoista ja työntekijän suojelun keinoista" tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 1.3.2019.
Paikalliset

Väitös: Potkuneuvotteluihin sääntelyä työntekijän turvaksi – Nykyinen järjestelmä suosii riitauttamista sopimisen sijaan