Tiede

Väitöstutkimuksen mukaan Sdp, keskusta ja kokoomus ovat yhtyneet siihen näkemykseen, että maahanmuutto­asioita tulee hoitaa pääosin EU-vetoisesti. Vuonna 2015 sisäministerinä toiminut Petteri Orpo (kok) tutustui vastaanottokeskukseen Sisiliassa oppaanaan paikallisen ­poliisin edustaja Marcello Ariosto.
Tiede

Chileläisistä turvapaikka-aaltoon – Sdp, keskusta ja kokoomus sitoutuneet kansainväliseen suojeluun, perussuomalaiset änkyröinä

Tiede

Mitä löytyykään siittiön hännästä? Mari Lehti selvittää, onko sillä roolia hankittujen ominaisuuksien perinnöllisyydessä

Paikalliset

Turkulaistutkijat simuloivat auringonpurkausten vaikutuksia maailman tarkimmin

Tiede

Kuntien hankinnat ja yhtiöt lahjonnan vaaravyöhykkeitä – tuomioon asti päädytään harvoin

Aboa-tiimi kokoontui tapahtuman logon eteen jamboreen viimeisenä päivänä, juuri ennen palkintojenjakoa. Vasemmalta oikealle Janniina Karinsalo, Fanny Sundqvist, Susanna Peltonen, Ville Vapa, Linnea Korhonen, Fanni Suomi, Jutta Lindfors, Oskari Läntinen, Riku Pihlaja ja Pyry Niemelä.
Paikalliset

Turkulaiselle Aboa-tiedejoukkueelle hopeaa Bostonista – polku seuraavalle iGEM-porukalle tasoittui

Julkisen puolen geenitestit ovat luotettavimpia, mutta niitä tehdään vain terveydellisistä syistä. Jos haluaa tutustua joihinkin geeneihinsä yleisellä tasolla, kaupalliset testitkin käyvät paremman puutteessa.
Lukemisto

Kolumni: Geenitestit ovat mainettaan parempia – ne auttavat ymmärtämään vaikeaa asiaa ja niillä saa myös huvitella

Akateeminen jury (vasemmalla) julisti pitchaus-kilpailun tuloksen perjantai-iltapäivällä. Kahdeksasta finalistista (oikealla) 100 000 euron tutkimusrahoituksen sai Thomas Hausmaninger (3. oikealta). Turun yliopistoa edusti hienosti Tiina Saanijoki (6. oikealta).
Uutiset

Slushin tiedekilvan voitto sisäviljelyn ja kasvien tutkijalle – myös lietolaistutkija pitchasi mallikkaasti

Uutta turkulaista filosofiatapahtumaa järjestämässä ovat Turun yliopiston filosofian tutkijatohtori Hemmo Laiho, filosofiakerhon aktiivit Tuula Marhola ja Tarja Niinistö sekä Tuomas Tiainen ja Heidi Pitkänen, jotka toimivat niin filosofian keskustelukerho Totuus ja tolkussa kuin Sfääri ry:ssä.
Lukemisto

Filosofia virtaa jokirannan tuntumassa lauantaina, kun ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma Molemmin puolin sukkuloi Turun keskustassa

Tiina Saanijoki otti tuntumaa pitchaamiseen keskiviikkoiltana Helsingin Kallion kirkossa, jossa pidettiin tiedekilpailun yleisölle avoin kenraaliharjoitus.
Lukemisto

Puuttuuko sohvaperunan aivoista reseptoreita? Lietolaistutkija kisaa tänään sadantonnin tutkimuspotista Helsingin Slushissa

Inkerinsuomalaisia on 1900-luvulla riepoteltu alueelta toiselle. Yli 63 000 inkeriläistä siirrettiin Suomeen 1943–1944. Tulijat olivat enimmäkseen naisia ja lapsia; miehet olivat rintamilla tai työleireillä.
Tiede

Säteilevätkö vainot, pakolaisuus ja karkotukset seuraaviin sukupolviin? Tutkijat haluavat kuulla inkerinsuomalaisten jälkeläisiä

Paikalliset

Tuorlan tiedeopetuksen pelastajaksi kaavaillaan säätiötä – ostaisi yliopistolta vapautuvat tilat ja maapohjan

Kipsin levitykseen riittää tavallinen traktori. Kipsikäsittelyn avulla voidaan puolittaa fosforivaluma pelloilta vesistöihin.
Tiede

Saaristomeren valuma-alueen pelloista liki neljännekselle kipsiä 2020–2022 – Fosforinhuuhtouma lohkoilta voi puolittua

Ulla Lehtonen saa viriketoiminnan ohjaaja Arja Suontaalta uusia vinkkejä loitontajalihasten harjoittamiseen. Lehtonen käy kuntosalilla ja Turun naisvoimistelijoiden jumpissa. Takana kuntoilee Arvo Saksa.
Paikalliset

Hauraus ja raihnaus heikentää ikäihmisten elämänlaatua ja lisää kustannuksia – ehkäisynä monipuolinen liikunta ja ravitseva ruoka

Farmasian tohtori Johanna Uhari-Väänänen esittelee Viikin Biokeskuksessa kryostatti-nimistä laitetta, jolla viipaloidaan rottien aivoja.
Terveys

Juopporotat auttavat selvittämään, miksi alkoholisti retkahtaa – uudenlainen lääke vähensi ylilyöntien määrää

Juuso Nissilä kehitteli yhdessä ystävänsä ja yhtiökumppaninsa kanssa korvavalolaitteen, joka sai Skepsis ry:n huuhaapalkinnon ja julkisen lynkkauksen.
Lukemisto

Unelma murskautui, kun korvavalosta tuli julkisuudessa huuhaata

Tiede

Näin kaukana Maasta on lähin tähti – matkailu toisiin aurinkokuntiin on vielä fantasiaa

Peiliaihio saapui pari kuukautta sitten, mutta varsinainen hiontatyö alkoi viime viikolla. Aihiota nostavat tässä Boris Zaprudin, Mikko Pasanen ja Tapio Korhonen
Paikalliset

Tuorlassa alkoi ESA:n tilaaman suuren peilin hionta – teleskoopin on määrä singahtaa kauas kuun taakse vuonna 2028

Riku Pihlaja, Susanna Peltonen, Janniina Karinsalo, Jutta Lindfors ja Pyry Niemelä esittelivät laboratoriotaan muutama päivä ennen Bostoniin lähtöä. Tiimiin kuuluvat myös Linnea Korhonen, Robin Kåll, Ossi Leppänen, Oskari Läntinen, Gustav Malmström, Fanny Sundqvist, Fanni Suomi ja Ville Vapa.​
Paikalliset

Turkulaisopiskelijat pitchaavat huomenna Bostonin jättimäisessä tiedekilpailussa – tiimin keksintö voisi nopeuttaa sydäninfarktien diagnooseja

Turun biotiedekeskuksen johtaja John E. Eriksson ja kuvantamisasiantuntija Markku Saari kertovat, että Turun erikoisosaamista biokuvantamisessa on superresoluutio. Kolmiulotteisella mikroskoopilla on saatu näkyviin yksittäisten syöpäsolujen kulku seeprakalan verisuonessa.
Tiede

Turkuun biokuvantamisen Euroopan johtokeskus – tutkijat pääsevät kiinni kansainvälisiin huipputekniikoihin

Jari Niemelä oli alkuvuonna pitkällä sairauslomalla leikkauksen vuoksi. Nyt olo on hyvä, eikä edes lääkitystä sairauden vuoksi ole. – Mutta kun diagnoosi on syöpä, niin koskaan ei voi tietää, hän sanoo.
Lukemisto

Tiede ei ole kriisissä, torppaa Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä

Feministit ovat liikkeellä joka kevät 8. maaliskuuta kansainvälisen naistenpäivän mielenosoituksissa. ”Kaikki ihmiset ovat siskoja”, julistaa banderolli.
Tiede

Enemmän kuin Pussy Riot: Feministit sinnittelevät uusvanhoillisella Venäjällä netin ja taiteen avulla

Uusien asioiden kehittäminen innostaa Satu Lahtista.
Lukemisto

Väittelijä vastaa: Satu Lahtinen kokee, että väitöskirjan tekeminen oli haastavaa ja opettavaista

Turku hakee nimikilpailun kautta nimiä uusille roboteille. Ainakin Mattia ja Teppoa on ehdotettu. Victoria Frost ja Matti Jokiniemi toivovat robottien olevan suureksi avuksi opetuksessa.
Paikalliset

Video: Humanoidirobotit opettavat Turussa maahanmuuttajille suomea – robotit madaltavat kynnystä oman suun avaamiseen

Marja Heiskanen ja Jarna Hannukainen tutkivat Turun PET-keskuksessa kehon sokeriaineenvaihduntaa ja aivojen tulehdusta. Isona kysymyksenä on, miten liikunta muuttaa kehon tilannetta.
Tiede

Jo parin viikon liikunta korjaa häiriintynyttä sokeriaineenvaihduntaa – vaikka paino ei edes putoaisi

Sofia Aittomaa väittelee keisarillisista monumenteista.
Lukemisto

Taidehistoriasta väittelevä Sofia Aittomaa iloitsee aina, kun löytää arkistohelmen

Geneven yliopiston tähtitieteen professori Michel Mayor, joka yhdessä Didier Quelozin kanssa löysi ensimmäisen tavallista tähteä kiertävän planeetan vuonna 1995, otaksuu nyt, että 90 prosentilla kaikista tähdistä on kiertolaisia.Mayor sai 8.10.2019 fysiikan Nobel-palkinnon.
Tiede

Maankaltaiset planeetat pian metsästäjien ulottuvilla

Tytön äiti on suomalainen ja isä pakistanilainen, mikä näkyy kirkkaasti etnisyysjakaumassa.
Tiede

Tyttö teki 18-vuotislahjaksi saamansa dna-testin – löysi velipuolen

Volter Kilpi -viikon taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson kutsuu ihmisiä kuvittelemaan toisenlaisia tapoja ajatella ja elää.
Kulttuuri

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko suuntaa ensi vuonna utopioiden äärelle

Nordic Optical Telescopen johtaja Thomas Augusteijn (vas.), Aarhusin yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitoksen johtaja Ulrik Ingerslev Uggerhøj ja Turun yliopiston vararehtori Kalle-Antti Suominen (oik.) juhlistivat omistajanvaihdosta La Palmalla tiistaina paljastamalla observatorion seinään kiinnitetyt Turun ja Aarhusin yliopistojen logot.
Paikalliset

Turun yliopisto omistaa pian La Palman teleskoopin – logo seinään uuden isännän merkiksi

–Suurin osa maapallon lajeista on sellaisia, etteivät ne ylikuluta, muistuttaa esikoiskirjailija Maria Katajavuori alias Katariina E. M. Vuorinen.
Paikalliset

Itsetuhon analyysi toi ekologi Katariina E. M. Vuoriselle Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon