Tiede

Lukemisto

Kuukävijästä kuuihmiseen – Miten Kuussa asuminen muuttaisi meitä?

Luonnossa liikkuva kimalainen pistää harvoin, mutta laboratoriossa tutkittavana oleva kimalainen saattaa säikähtäessään olla ärhäkämpi, sanoo useita pistoja tutkimuksensa aikana saanut Olli Loukola.
Lukemisto

Tutkija veti jalkapallotreenejä kimalaisille ja hämmästyi niiden oppimiskyvystä – katso video

Tiede

Miksi hyttynen pistää? Miksi on valoisaa? Ja vihreää? Tässä tieteelliset vastaukset kesän kutkuttavampiin kysymyksiin

Professori Olof Solin tuntee Gadolinian hiukkaskiihdyttimen kuin omat taskunsa.
Paikalliset

Hiukkaskiihdytin jää betonikellariin – Gadolinian uumenissa sijaitsee pian massiivinen tiedejäte

Turkulaissyntyinen Antti Lindfors aloitti stand up -komiikkaa käsittelevän väitös­tutkimuksensa tekemisen Turussa 2013.– Turun stand up -skene oli silloin aika pieni, nyt se on hieman vilkkaampi. Klubeja järjestetään muun muassa Dynamossa. Koomikot suosivat paikkoja, joissa katto on matalalla ja naurut jäävät tilaan.qTurku ei ehkä ole Suomen stand up -skenen keskus, mutta vuosien varrella täällä on kuitenkin nähty värikäs koomikko­kavalkadi paikallisista aloittelijoista kokeneisiin kansainvälisiin konkareihin.
Lukemisto

Koomikon täytyy herättää tunteita – Antti Lindfors väitteli stand up -komiikasta, jonka yksi suosituimmista tyylilajeista on tunnustuksellisuus

Merentutkimusalus Aranda seilaa ilta-auringossa Utön vesillä.
Tiede

Merentutkimusalus Aranda löytää Suomenlahden pohjasta haisevia hapettomia kohtia – ja vieläkin Tshernobylin säteilyä

Kotimaa

Viisi turkulaista sai Suomen Akatemian tekniikan alan rahoitusta

Sakari Alhopuro lahjoitti Turun yliopistolle viisivuotisen professuurin.
Paikalliset

Turun yliopistolle 500 000 euron lahjoitus lääketieteellisen tekniikan professuurin perustamiseen – jo kuudes Sakari Alhopuron lahjoittama professuuri

Jaana Riikonen, Toive Lehtinen, Sue Salminen ja Annina Rokka kertovat, että Ravattulan muinaispuvun esiliina tulee olemaan samankaltainen kuin tämä Kaarinan puvun sininen esiliina. Pöydällä näkyy kudonta- ja värjäyskokeilujen tuloksia.
Tiede

Mysteerinä pystysaumat, villan väri ja hapertunut hopea – Ravattulan muinaispuvun ennallistus haastaa tutkijat

Paikalliset

Väitös: Kännyköissä käytettävää harvinaista indium-metallia esiintyy rapakivigraniittien yhteydessä – tutkija löysi Suomen ensimmäisen havainnon

Teppo Heikkilän Carbon Actionin koekentäksi tarjoama laidun on ollut pitkään nurmella, ja siinä on paljon juurimassaa. – Ei kovaa tinttua tämä maa, hän näyttää.
Tiede

Lisää kasvipeitteisyyttä ja maaperän hiilipumppu täysille – pellot voivat sitoa hiiltä jopa autojen päästöjen verran

Turun yliopiston apulaisprofessori ja Flavorian tieteellisen johtoryhmän puheenjohtaja Mari Sandell maistaa kukkakaalijäätelöä lehtimetsäksi muutettussa Aistikattilassa.
Paikalliset

Aistikattilassa ruuan maku voi vaihtua nappia painamalla – Lounasravintolan asiakkaat pääsevät tutkittavaksi sovelluksen lataamalla

Veli Virmajoki kehittelee filosofiassaan vaihtoehtoisia kehityskulkuja.
Tiede

Tieteenfilosofi Veli Virmajoen mielessä pyörivät jalkapallo – ja toukokuun 1919 auringonpimennys

Olli Kankaan mukaan Sipilän hallituksen perustulokeilulla haluttiin selvittää, voidaanko perustulolla parantaa työnteon kannustimia, vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää.
Tiede

Perustuloprofessorin puhelin pirisee taajaan – soittajina Liettuan valtio, toimittaja Ranskasta ja arvatenkin myös tuleva pääministeri

Professorit Jukka Westermack ja Maija S. Peltola toivovat, että valtiovalta alkaisi luottaa yliopistojen kykyyn toimia vastuullisesti, ilman opetusministeriön kireää tulosohjausta ja syynäystä.
Tiede

Turkulaisprofessorit: jo riittää yliopistojen tiivis kontrollointi rahoitusmallin kautta! – Tilalle luottamusta ja työrauhaa

Lääketieteen tohtori Jukka Keron tutkimusryhmä on kehittänyt tautimalleja kilpirauhassairauksien mekanismien tutkimiseksi.
Paikalliset

Kilpirauhassairauksien geenitutkimus saa vauhtia Jukka Kerolle myönnetystä 400 000 apurahasta

Hanindyo Kuncarayakti tutkii Turun yliopistossa supernovia ja niiden ympäristöjä.
Paikalliset

Supernovat, biomassa ja antibiootit – kolme uutta akatemiatutkijaa Turkuun

Laura Toivonen Tyksistä seuraa 923 suomalaisen lapsen taivalta syntymästä seitsemän vuoden ikään saakka hengitystieinfektioiden ja astman kehittymisen suhteen.
Paikalliset

Rahoitusta turkulaisille kliinisille tutkijoille

Yksi uusien akatemiatutkijoiden ala on kaupunkien viherinfrastruktuurin hyvinvointivaikutuksia tutkiminen.
Paikalliset

Kaupunkien vihreydestä syöpätutkimukseen – Turkuun viisi uutta bioalan akatemiatutkijaa

Kehityspäällikkö Antti Karlsson ja data-analyytikko Samu Kurki esittelevät skanneria, jolla lasilevyillä olevia kudosnäytteitä talletetaan digitaaliseen muotoon. Kerralla pystytään skannaamaan usean sadan potilaan näytteet.
Tiede

Auria vetää Turkuun tutkimustoimintaa – Suomen muut biopankit tulevat kaukana perässä

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta myöntänyt rahoituksen 33 uudelle tutkijatohtorille. Kuvituskuva.
Paikalliset

Turkuun kuusi uutta kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen tutkijatohtoria

Runosmäki-Mullin ja Varissuon terveysasemien vastaava lääkäri Heli Leino kohtaa työssään paljon maahanmuuttajapotilaita. Tässä ele täydentää kysymystä ”onko kurkku kipeä?”.  Yleensä hän työskentelee tulkin avustuksella, mutta akuuttitilanteissa siihen ei ole mahdollisuutta. – Otan käänykästä Google-kääntäjän esiin, ja kirjoitan paperille asioita. Kysyn moneen kertaan, onko kysymyksiä, ymmärrätkö, Leino kuvailee.
Tiede

Selän tai kurkun kipu käy selväksi elehtimällä – monikulttuuriset lääkärin vastaanotot sujuvat odotettua paremmin

Apulaisprofessori Maija S. Peltola.
Tiede

Tieteen varjohallitusohjelma: yliopistojen rahoitukseen vakautta, TKI-rahoitus 4 prosenttiin ja tutkijoille työrauha

Turun biotiedekeskuksen tutkimuslaitteistot ovat maailmanluokkaa.
Paikalliset

Näytteitä vaikka Australiasta Turkuun tutkittaviksi – Turun biotiedekeskus pyrkii vahvemmaksi kansainväliseksi toimijaksi

–Aivotutkimuksen kehitys on ollut huikea. Kun aiemmin psykologit pystyivät vain kysymään ihmisiltä, miltä sinusta tuntuu, nyt pystytään vaikuttamaan kallon ulkopuolelta aivoihin erilaisilla työkaluilla, Lauri Nummenmaa kertoo.
Lukemisto

Turkulainen pimeän puolen tunteiden tutkija: ”Ole aina oma itsesi – se on huonoin elämänohje, mitä ihmisille voi antaa”

Logomossa viime syyskuussa puhumassa käynyt Bruce Dickinson osaa muun muassa lentää ja puhua. Pian hän on kunniatohtori.
Kulttuuri

Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinson Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi

Aboa-tiimi aloittaa laboratoriotyöt touko–kesäkuussa. Ryhmäkuvaan ehättivät Ville Vapa (vas.), Jutta Lindfors, Riku Pihlaja, Pyry Niemelä, Janniina Karinsalo, Fanni Suomi, Susanna Peltonen ja Gustav Malmström. Tiimiin kuuluvat myös Fanny Sundqvist, Linnea Korhonen, Robin Kåll ja Oskari Läntinen.
Tiede

Kultamitali haussa – turkulaisopiskelijat diagnostiikan keksinnöllä mukaan maailman suurimpaan synteettisen biologian tiedekilpaan

Tiede

Ennen kaikki oli paremmin? Elinajanodote oli 30 vuotta, ja sodissa kuoli yli tuhatkertainen osuus väestöstä nykyaikaan verrattuna

Maailma

Ensimmäinen kuva koskaan mustasta aukosta paljastettiin – "Kuin katsoisi helvetin porteista sisään"

Tutkimuskoordinaattori Saara Lundén (vas), apulaisprofessori Mari Sandell ja tutkimuskoordinaattori Laura Forsman aistilaboratoriossa, jossa tehdään erilaisia makutestejä. Lundén ja Forsman makustelevat kukkakaalijäätelöä.
Kuluttaja

"Matopiirakat olisivat olleet kivoja, mutta ne on jo syöty" – nyt kehitellään oudoista aineista ruokia, jotka oikeasti kelpaavat kuluttajalle