Tiede

Mitä suuremmat hakkuut, sitä pienemmät metsämaan hiilinielut.
Tiede

Suomessa metsät nielevät jopa puolet päästöistä – EU:n nielupolitiikka voi vaikuttaa 2021 lähtien työllisyyteenkin

Kotimaa

Tieteentekijöiden ja opettajien edunvalvonta yhteistyöhön

Herkkutatteja
Tiede

Tuoksuu perunamuusilta kuin kypsä herkkutatti, metsältä kuin suppilovahvero – Heikki Aisala tutki sienten hajut ja maut

Kiinan opintoihin kuuluu kirjoitusmerkkien opiskelua. (Arkistokuva.)
Paikalliset

Kiinan opetus alkaa Turun yliopistossa: sivuaineeksi vuoden päästä, pääaineeksi yli kymmenelle 2021

Tutkimus vahvisti aiemman ajatuksen siitä, että masennusta aiheuttavat paikalliset aivovauriot osuvat eri puolille aivoja. Uutta tekniikkaa hyödyntäen Juho Joutsa kollegoineen kuitenkin havaitsi, että masennusta aiheuttaneet aivovauriot olivat yhteydessä tiettyyn kohtaan vasemmassa otsalohkossa (punainen alue). Tämä kohta sattuu olemaan juuri se, johon kohdennettuna aivostimulaatiohoito on ollut tehokas masennuksen hoitomuoto. (Kuva on viitteellinen.)
Tiede

Turkulaistutkija: Masennus kytkeytyy vasempaan otsalohkoon – tuore tutkimusmetodi voi johtaa uusiin aivosairauksien hoitoihin

Paikalliset

Turku vahvistaa imagoaan omalla brändikäsikirjalla

Pyhäjärvi-istituutti kunnosti koskia 2005-2009, mutta nyt tarvitaan jo uusia toimia. Henri Vaarala tutkii Eurajoen Saharinkosken maastomallia ja miettii, mihin taimenelle tarkoitettuja kutusorakkoja voisi sijoittaa.
Tiede

"Perustajat ovat olleet kaukaa viisaita" – Pyhäjärvi-instituutti edistää vesiensuojelua, ruuantuoantoa ja kiertotaloutta

Turun yliopiston hankkeessa kehitetään Perun ja Kolumbian alkuperäisten ruokakasvien käyttöä. Tässä Andien viljelijät korjaavat okaa eli mukulakäenkaalia (Oxalis tuberosa), josta käytetään mukulat. Andeilla oka on perunan jälkeen tärkein mukulakasvi.
Tiede

Inkojen muinaisilla viljakasveilla on erinomainen ravintoarvo – Turun yliopisto vauhdittaa viljelyä ja jalostusta

Paikalliset

Elias Tillandz -palkinto jaetaan syövän täsmähoitoa ja hiilineutraalia biopolttoainetta käsitteleville artikkeleille

Metsäsuomalaiset nimittivät heinäntekijöitä sanalla ”niittoväkk”. Niittäminen oli miesten työtä, ja naiset haravoivat. Monille heinänteko oli vuoden kohokohta, koska toisistaan kaukana asuvat suomalaiset saattoivat etäniityillä tavata naapureitakin. Tässä korjataan heinää Purotorpissa Pohjois-Värmlannin Röjdåforsin kylässä syyskesällä 1930.
Tiede

Tuhannet muuttivat 1600-luvulla sisä-Suomesta Ruotsiin – metsäsuomalaisten kulttuurin avaimena havumetsien kaskeaminen

Ihmisen kimerismi on tullut kehitysbiologi Satu Kuurelle tutuksi muun muassa IVF-biologin työssä hedelmöitysklinikalla varhaisen alkionkehityksen kautta. Ihmiskimeera muodostuu juuri alkionkehityksen varhaisvaiheessa.
Lukemisto

Kaksi yksilöä samassa ihmisessä ei ole harvinaisuus – kyse ei ole hirviöistä

Lukemisto

Kuukävijästä kuuihmiseen – Miten Kuussa asuminen muuttaisi meitä?

Luonnossa liikkuva kimalainen pistää harvoin, mutta laboratoriossa tutkittavana oleva kimalainen saattaa säikähtäessään olla ärhäkämpi, sanoo useita pistoja tutkimuksensa aikana saanut Olli Loukola.
Lukemisto

Tutkija veti jalkapallotreenejä kimalaisille ja hämmästyi niiden oppimiskyvystä – katso video

Tiede

Miksi hyttynen pistää? Miksi on valoisaa? Ja vihreää? Tässä tieteelliset vastaukset kesän kutkuttavampiin kysymyksiin

Professori Olof Solin tuntee Gadolinian hiukkaskiihdyttimen kuin omat taskunsa.
Paikalliset

Hiukkaskiihdytin jää betonikellariin – Gadolinian uumenissa sijaitsee pian massiivinen tiedejäte

Turkulaissyntyinen Antti Lindfors aloitti stand up -komiikkaa käsittelevän väitös­tutkimuksensa tekemisen Turussa 2013.– Turun stand up -skene oli silloin aika pieni, nyt se on hieman vilkkaampi. Klubeja järjestetään muun muassa Dynamossa. Koomikot suosivat paikkoja, joissa katto on matalalla ja naurut jäävät tilaan.qTurku ei ehkä ole Suomen stand up -skenen keskus, mutta vuosien varrella täällä on kuitenkin nähty värikäs koomikko­kavalkadi paikallisista aloittelijoista kokeneisiin kansainvälisiin konkareihin.
Lukemisto

Koomikon täytyy herättää tunteita – Antti Lindfors väitteli stand up -komiikasta, jonka yksi suosituimmista tyylilajeista on tunnustuksellisuus

Merentutkimusalus Aranda seilaa ilta-auringossa Utön vesillä.
Tiede

Merentutkimusalus Aranda löytää Suomenlahden pohjasta haisevia hapettomia kohtia – ja vieläkin Tshernobylin säteilyä

Kotimaa

Viisi turkulaista sai Suomen Akatemian tekniikan alan rahoitusta

Sakari Alhopuro lahjoitti Turun yliopistolle viisivuotisen professuurin.
Paikalliset

Turun yliopistolle 500 000 euron lahjoitus lääketieteellisen tekniikan professuurin perustamiseen – jo kuudes Sakari Alhopuron lahjoittama professuuri

Jaana Riikonen, Toive Lehtinen, Sue Salminen ja Annina Rokka kertovat, että Ravattulan muinaispuvun esiliina tulee olemaan samankaltainen kuin tämä Kaarinan puvun sininen esiliina. Pöydällä näkyy kudonta- ja värjäyskokeilujen tuloksia.
Tiede

Mysteerinä pystysaumat, villan väri ja hapertunut hopea – Ravattulan muinaispuvun ennallistus haastaa tutkijat

Paikalliset

Väitös: Kännyköissä käytettävää harvinaista indium-metallia esiintyy rapakivigraniittien yhteydessä – tutkija löysi Suomen ensimmäisen havainnon

Teppo Heikkilän Carbon Actionin koekentäksi tarjoama laidun on ollut pitkään nurmella, ja siinä on paljon juurimassaa. – Ei kovaa tinttua tämä maa, hän näyttää.
Tiede

Lisää kasvipeitteisyyttä ja maaperän hiilipumppu täysille – pellot voivat sitoa hiiltä jopa autojen päästöjen verran

Turun yliopiston apulaisprofessori ja Flavorian tieteellisen johtoryhmän puheenjohtaja Mari Sandell maistaa kukkakaalijäätelöä lehtimetsäksi muutettussa Aistikattilassa.
Paikalliset

Aistikattilassa ruuan maku voi vaihtua nappia painamalla – Lounasravintolan asiakkaat pääsevät tutkittavaksi sovelluksen lataamalla

Veli Virmajoki kehittelee filosofiassaan vaihtoehtoisia kehityskulkuja.
Tiede

Tieteenfilosofi Veli Virmajoen mielessä pyörivät jalkapallo – ja toukokuun 1919 auringonpimennys

Kolumnit

Kolumni: Tiina Raevaara: Oikea tiede on itsenäistä

Olli Kankaan mukaan Sipilän hallituksen perustulokeilulla haluttiin selvittää, voidaanko perustulolla parantaa työnteon kannustimia, vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää.
Tiede

Perustuloprofessorin puhelin pirisee taajaan – soittajina Liettuan valtio, toimittaja Ranskasta ja arvatenkin myös tuleva pääministeri

Professorit Jukka Westermack ja Maija S. Peltola toivovat, että valtiovalta alkaisi luottaa yliopistojen kykyyn toimia vastuullisesti, ilman opetusministeriön kireää tulosohjausta ja syynäystä.
Tiede

Turkulaisprofessorit: jo riittää yliopistojen tiivis kontrollointi rahoitusmallin kautta! – Tilalle luottamusta ja työrauhaa

Lääketieteen tohtori Jukka Keron tutkimusryhmä on kehittänyt tautimalleja kilpirauhassairauksien mekanismien tutkimiseksi.
Paikalliset

Kilpirauhassairauksien geenitutkimus saa vauhtia Jukka Kerolle myönnetystä 400 000 apurahasta

Hanindyo Kuncarayakti tutkii Turun yliopistossa supernovia ja niiden ympäristöjä.
Paikalliset

Supernovat, biomassa ja antibiootit – kolme uutta akatemiatutkijaa Turkuun

Laura Toivonen Tyksistä seuraa 923 suomalaisen lapsen taivalta syntymästä seitsemän vuoden ikään saakka hengitystieinfektioiden ja astman kehittymisen suhteen.
Paikalliset

Rahoitusta turkulaisille kliinisille tutkijoille