Terveydenhuolto

Kokoomuksen vaaliehdokkaan ja Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajiston puheenjohtajan Siiri Turusen puheista nousi kohu, kun Turunen ehdotti YTHS:n lakkauttamista. Arkistokuva.
Yhä useampi alkoi Juha Sipilän hallituskauden aikana (2015-2019) tinkiä itselleen tarpeellisten lääkkeiden hankinnasta. Tämän arvellaan Turun yliopiston tutkimuksessa johtuvan kasvaneista terveysmenoista ja heikentyneestä maksukyvystä.
Apulaisprofessori Emilia Peltola on varustellut tätä laboratoriota malariatutkimusta varten. Matti Kaisti tutkii tietotekniikan laitoksella, miten puettavien älylaitteiden tuottamaa terveysdataa voitaisiin käyttää infektioiden varhaiseen tunnistamiseen.
Tyksin yhteispäivystyksessä kuluva viikko on ollut erittäin kiireinen, vaikka liukastumiset ovat tuoneet hoidettavaksi vain yksittäistapauksia.
Osaksi Varhan sairaalapalveluja siirtyneessä Turun kaupunginsairaalassa on ongelmia potilastietojen kanssa. Ongelmien syy on vielä epäselvä.
Turun keskustan terveysasemalle Käsityöläiskadulle eivät päässeet tiistaiaamuna sisään hoitajat, lääkärit saati potilaat. Arkistokuvassa marraskuulta nyt vikaantunut ovi vielä toimi.
Päivystysten ongelmavyyhdin aiheuttanut ketjureaktio läpäisee koko terveydenhuollon ja sen vuoksi pikaista ratkaisua ongelmaan on täysin mahdoton löytää.
Sairaanhoitajat Hanna Anttonen (vas.) ja Tuomas Tenno auttoivat potilasta parempaan asentoon Tyksin päivystyksessä torstaina.
Ari Korhonen (sd) toimii aluevaltuuston puheenjohtajana vuodenvaihteeseen asti. Arkistokuva aluevaltuuston ensimmäisestä kokouksesta maaliskuulta.
T-sairaalan lisäosan rakentaminen maksaa arviolta noin 49 miljoonaa euroa.
Erityisesti perusterveydenhuollon asiakasmaksuvapautukset herättivät keskustelua aluevaltuustossa. Arkistokuvaa Runosmäen terveysasemalta.
Kirjoittajan mielestä kunnallinen terveydenhuolto on puskuroitu ja panssaroitu niin, että minkäänlainen epäkohtiin puuttuminen, valittaminen ja reklamointi ei onnistu.
Turussa ei vielä tiedetä, mitä koronarokotusten laajentamisesta tulisi ajatella. Se sitoisi paljon terveydenhuollon työvoimaa varsinkin silloin, jos jokaisen henkilön tehosteannoksesta saama hyöty tulisi arvioida yksitellen.
Varsinais-Suomen hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen kertoo, että valtion kertakorvaus, jolla korjataan hyvinvointialuekohtainen vuoden 2023 rahoitus kuntien vuoden 2022 tilinpäätöstietojen perusteella jälkikäteen kertakorvauksena, maksetaan jo ensi vuonna vuoden 2024 sijaan. Varsinais-Suomen osuus on noin 36 miljoonaa.
Tyksin laboratorio tutkii laajan alueen kuppanäytteet. Näytteitä tulee Varsinais-Suomen lisäksi koko Tyksin erityisvastuualueelta eli Vaasasta asti.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sairaalapalveluiden johtajaksi tiistaina valittu Mikko Pietilä vietti tiistai-iltana sairaanhoitopiirin toiminnan loppumisjuhlia Turun Logomossa. Menossa oli kaksipäiväisten juhlallisuuksien jälkimmäinen päivä.
Lisää uutisia