Teemat

Mitä suuremmat hakkuut, sitä pienemmät metsämaan hiilinielut.
Tiede

Suomessa metsät nielevät jopa puolet päästöistä – EU:n nielupolitiikka voi vaikuttaa 2021 lähtien työllisyyteenkin

Monen tekisi ehkä mieli yöllä ajaa risteyksen läpi punavalosta välittämättä, jos lähistöllä ei näy ketään tai liikennettä ei juuri ole. Oikaisu ei kannata, sillä kiinni jääneen edessä voi olla syyte törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
Liikenne

Punaisia päin ajanut kuljettaja hävisi oikeudessa: Liikennevaloa pitää kunnioittaa yölläkin

Luonto

Luonto Plus: Merimetso leikkauspöydällä

Leena Lappalaisen tanskandoggit ovat keltaiset Poni (vasemmalla) ja Uulalaa sekä siniset Mustikka (keskellä) ja Mese (oikealla).
Teemat

Tällaista on arki neljän jättikoiran kanssa – "Vettä menee päivässä saavillinen"

Muovilaatuja on käytössä melkein sata. Muovi kestää merivettä hyvin,  jotkut muovit kestävät myös melko korkeita lämpötiloja. Osat eivät yleensä tarvitse pintakäsittelyä. Kuluttaja­käytössä muovin osuutta vähennetään, finnhevalaisten mukaan teollisuudessa tilanne on päin­vastainen.
Teemat

Muovi taipuu moneksi Mietoisissa

Iso-Heikkilän itäosaa. Etualalla näkyvä Saippua Centerin vanha puoli pysyy jatkossakin Iso-Heikkilän maamerkkinä, mutta tontin itäpuolelle nousee asuinrakennuksia. Puutalokortteli jää tulevaisuudessa paikoilleen. Sen edustalle rakennetaan tie Kirstinpuiston keskipisteeseen. Nosturit ovat Jaakkoo-Taaran laajennusosan työmaalla, mutta kohde ei kuulu uuteen kaavaan.
Teemat

Suurien suunnitelmien Iso-Heikkilään nousee kerrostaloja 3 000 turkulaiselle

David Oliva kertoo, että maailmassa on noin 20 miljoonaa näkövammaista tai sokeaa kännykänkäyttäjää. Kysyntää näkövammaisten peleille pitäisi siis olla runsaasti.
Teemat

Turkulaisyritys suunnittelee äänimaisemia näkövammaisten peleihin – maailmalla miljoonia mahdollisia pelaajia

Kaisa Hilska näyttää, kuinka vieraan ihmisen kohtaamisessa koiran omistaja voi vähentää koiran paineita asetumalla itse koiran ja vieraan, tässä toimittaja Ann-Mari Rannikon, väliin. Näin koira saa aikaa tarkkailla tilannetta.
Teemat

Video: Koirakouluttaja Kaisa Hilskan vinkit vieraan koiran lähestymiseen

Janita Leinonen voitti Fu-koiran kanssa agilityn MM-karsintojen maksiluokan kesäkuussa Liedossa ja osallistuu tällä viikolla järjestettäviin lajin MM-kisoihin Turussa.
Teemat

Katso video: Agilitykoirat Fu ja Nasu vauhdissa – Näin treenavat MM-kisaaja ja junioriharrastaja

Salolaisen Jaana Valkosen lähettämässä kuvassa poseeraa trio tanskalais-ruotsalaisia pihakoiria: vasemmalla kymmenenvuotias Nasu, keskellä puolivuotias Heta ja oikealla kahdeksankuinen Inka.
Teemat

Katso TS:n lukijoiden hauskat koirakuvat, osa 1

Lämmin syksy sai päärynät pullistumaan. Kuva: Ritva Setälä.
Koti

Kolumni: Ilmastoihastusta

Nuohooja Marko Kivinen kiipeää tottuneesti omakotitalon katolle ja puhdistaa talon savupiipun työvälineellään, piippuun laskettavalla harjalla. Kuvat: TS/Riitta Salmi.
Koti

Asumisen ammattilainen: Nuohoojan ammattitaito koostuu käsityöstä, ketteryydestä ja ihmisten kohtaamisesta

Herkkutatteja
Tiede

Tuoksuu perunamuusilta kuin kypsä herkkutatti, metsältä kuin suppilovahvero – Heikki Aisala tutki sienten hajut ja maut

Sähköaikakaudella mikään ei ole pyhää edes Lamborghinissa, paitsi ehkä muotoilu. Sián-mallissa Lambon perinteiseen vapaasti hengittävään V12-moottoriin on yhdistetty 34 lisähevosta tuottava sähkömoottori. Yhteisteho on tyrmäävät 819 pollea ja huippunopeus yli 350 km/h. Auto ei ole vielä myynnissä.
Liikenne

Sähköautoon saa jo ladattua 5 minuutissa sata kilometriä – Pian kohtuuhintaiset täyssähköautot saapuvat Suomeenkin

Luonto

Luonto Plus Haunisten altaalla – sieniä ja lammikkia

Taustalla kuvassa olevan Tullin talon remontoineet Jaana ja Juha Manner kertovat, ettei kannata ostaa vanhaa taloa, jos ei ole kiinnostunut remontoimisesta.
Matkailu

Tällaista on asua maailmanperintökohteessa: Ulkomaisia turisteja pompsahtelee Raumalla ovista ja Museovirasto vahtii remontteja

Kuva: TS/Jane Iltanen.
Koti

Kolumni: Satoa omasta maasta – mutta ei liikaa!

Suunnitteluinsinööri Juho Laulajainen (vas.) ja Sauli Maanpää arvioivat vanhan talon painumista. Tasainen painuminen ei haittaa talon käyttöä millään lailla, mutta sitä kannattaa seurata säännöllisillä mittauksilla. Kuvat: TS/Jane Iltanen.
Koti

Savimaan kanssa voi tulla toimeen - tietoa rakenteesta voi hyödyntää talon suunnittelussa

Tutkimus vahvisti aiemman ajatuksen siitä, että masennusta aiheuttavat paikalliset aivovauriot osuvat eri puolille aivoja. Uutta tekniikkaa hyödyntäen Juho Joutsa kollegoineen kuitenkin havaitsi, että masennusta aiheuttaneet aivovauriot olivat yhteydessä tiettyyn kohtaan vasemmassa otsalohkossa (punainen alue). Tämä kohta sattuu olemaan juuri se, johon kohdennettuna aivostimulaatiohoito on ollut tehokas masennuksen hoitomuoto. (Kuva on viitteellinen.)
Tiede

Turkulaistutkija: Masennus kytkeytyy vasempaan otsalohkoon – tuore tutkimusmetodi voi johtaa uusiin aivosairauksien hoitoihin

Luonto

Luonto Plus: Ruissalon sieniapajilla

HIekkaa. Yksi Kuurinkynkään upeimmista maisemista on myös Kuolleena dyyninä tunnettu Naglisin dyyni. Se on aikoinaan ahmaissut hitaasti alleen neljä kylää ja kaksi hautausmaata. Luonnonpuistossa sijaitsevalla dyynillä on kuljettava merkityillä poluilla ekosysteemin suojelemiseksi.
Matkailu

Tunnetko jo automatkan päässä olevan Kuurinkynkään? Valkeat dyynit ja laguuni innoittivat niin Sartrea kuin Manniakin

Kuva: TS/Riitta Salmi.
Koti

Kolumni: Lomalla kaaosta, arkena kaaosta

Uudenkaupungin Liljalaaksonkadulla hohtaa lämpimän oranssi talo vuodelta 1848. Nykyisen sävyn lähes identtinen esikuva löytyi pontin välistä, kun talon uusi omistaja skrapasi koko ulkopinnan omin käsin puupuhtaaksi. Kuva: Jari Siltanen.
Koti

Näin vaalit vanhan talon tunnelmaa pintaremontissa

Japanilainen keittiö on tullut kesällä tutuksi, kun Mikko Laaksonen on työskennellyt Shibui-ravintolassa Turussa.
Teemat

Uuteen ammattiin opiskeleva turkulainen Mikko Laaksonen on huippukokkien apumies Food & Art -festivaalilla

Autosta maksetaan sopimuskauden ajan kuukausivuokraa. Sähköautojen vuokrat ovat huomattavasti kalliimpia kuin muiden.
Liikenne

Kannattaako uuden auton liisaus? Jarmo Palukka kilpailutti kuusi leasing-autoa ja yllättyi tuloksista – Lue vinkit autoilijalle

Pyhäjärvi-istituutti kunnosti koskia 2005-2009, mutta nyt tarvitaan jo uusia toimia. Henri Vaarala tutkii Eurajoen Saharinkosken maastomallia ja miettii, mihin taimenelle tarkoitettuja kutusorakkoja voisi sijoittaa.
Tiede

"Perustajat ovat olleet kaukaa viisaita" – Pyhäjärvi-instituutti edistää vesiensuojelua, ruuantuoantoa ja kiertotaloutta

Luontoasiantuntija Ari Karhilahti ja toimittaja Ann-Mari Rannikko ihailevat Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kesäkukkaloistoa.
Luonto

Luonto Plus amiraaliperhosen äärellä

Teemat

Kolumni: Maisteri metsurina

Janne Kunttu ja Annemari Hongell ihastuivat Alvar Aallon suunnittelemassa kerrostalokodissaan isoon halliin kaksion keskellä. Vuosien varrella tilasta on tehty tupakeittiö.
Koti

Aalto-kodin sydän on keittiö

Koti

Kolumni: Eka kerta ei ollut vika kerta