Teatteri

Asko Sarkola ja Esko Roine luovat Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä vaikuttavan kaksoisvalaistuksen pukijan ja Sirin kulissientakaiseen maailmaan.
Kulttuuri

Teatteriarvio: Pukija on virtuoosien armoton kaksinkamppailu – Draamallisesti huikein jakso syntyy, kun Kuningas Learia ja kulissientakaisia tapahtumia näytellään simultaanisesti

Caroline Donath tutustui 1700-luvun lopulla vaikuttaneeseen Axel von Ferseniin 15 vuotta sitten.
Lukemisto

Axel von Fersenin charmikurssi tulee Turkuun

Josefin Silén näyttelee tällä kaudella Tampereen Teatterin Disney-musikaalissa Notre Damen kellonsoittaja Esmeraldaa. Quasimodona nähdään Petrus Kähkönen. Ensi vuoden syksyllä Silènistä tulee Svenska teaternin Maija Poppanen.
Kulttuuri

Disney-musikaali Maija Poppanen syksyllä 2020 Svenska teaterniin Helsinkiin

Leia (Alma Nordqvist, oik.) yrittää saada isoäitinsä (Inger Helenius) pysymään rauhallisena mielenosoituksessa. Morrisilla (Sebastian Rönnholm) on täysi työ äitinsä (Lisa Taulio) tavaroiden kantajana.
Kulttuuri

Teatteriarvio: Morris och Leia on ymmärtäväinen tarina lapsen surusta ja kaipuusta

Babesta (Merja Pöyhönen, keskellä) tulee sankari. Vauhdittamassa Markus Ilkka Uolevi (vas.), Anna-Kaisa Kuisma, Helena Puukka, Pia Kalenius, Aaro Wichmann ja Ulla Koivuranta.
Kulttuuri

Eläimet pääsevät ensi kertaa pääosaan Turun kaupunginteatterin päänäyttämöllä – Babe yhdistää tavallista teatteria ja nukketeatteria

Ensimmäinen Finfringe-festivaali toi keskustaan muun muassa katusirkusta.
Kulttuuri

Finfringe-festivaali tulee taas toukokuussa Turkuun

Niina Lindroosin ja Jan Jakubalin Hanuman Addiction Cycle -esityksen hupaisa tuolikomiikka saa nopeasti synkempiä sävyjä.
Kulttuuri

TIP-Festin kansainväliset vierailijat veivät katsojan meditatiivisten muodonmuutosten maailmaan

Nukketeatteri elää Turussa voimakasta nousukauttaan. Heini Maarasen Shakespeare-näytelmiin tekemiä nukkeja oli esillä TIP-Festin näyttelyssä.
Kulttuuri

Minne menet, nukketeatteri? – TIP-Festin tulevaisuusseminaarissa alalla nähtiin paljon mahdollisuuksia kaupunkisuunnittelusta lähtien

Noora Happosen nukettama Jaana ei säästele rivoja ilmaisuja.
Kulttuuri

Teatteriarvio: Nuoret teatterintekijät pyörittelevät raikkaasti Minna Canthista kumpuavaa akka-ilmiötä

Valkoinen paperiarkki saa tunnistettavia muotoja Aapo Revon käsissä.
Kulttuuri

Nukketeatteriarvio: Kekseliästä teatteria paperista taaperoille

Asko Sarkola (vas.) ja Esko Roine näyttelevät pääosia Pukija-näytelmässä. Sarkola näyttelee Turun kaupunginteatterissa nyt ensimmäistä kertaa, Roine oli mukana muutaman vuoden takaisessa Toc-Tocissa.
Kulttuuri

Esko Roine ja Asko Sarkola eivät tarvitse edes sanoja ymmärtääkseen toisiaan – Pukija-näytelmä tuo näyttelijäkonkarit yhdessä Turkuun

Riina Tikkanen, Reetta Moilanen ja Anna Nekrassova ovat Draculan morsiamia, jotka viettelevät siskojaan kuoleman ja seksin pyörteisiin. Nälkä on naisten tulkinta miehisestä vampyyrimyytistä.
Kulttuuri

Nukketeatteriarvio: Verisiskojen vallankumous – Paperiteatteriesitys Nälkä viskaa vanhan pönöttävän vampyyriherran sivuosaan

Alisa Oleynik tekee hienon roolin Gerdana esityksessä, jonka yksityiskohdat ovat viehättäviä, mutta kerronta runsasta.
Kulttuuri

Nukketeatteriarvio: Lumikuningattaresta tutun Gerdan huone on täynnä taianomaisia ja kiehtovia yksityiskohtia, jotka hukkuvat runsaaseen tarinankerrontaan

Jani Uljaan valaistussuunnitelma.
Paikalliset

Turun Teatterisillalle Amélie-musikaalin valo- ja äänimaisema

Daleko, daleko kertoi unenomaisen version tutusta sadusta joutseniksi noidutuista veljeksistä ja heidän sisarestaan.
Kulttuuri

Nukketeatteriarvio: Vaikuttava Daleko, daleko kasvaa satutulkinnasta elämän metaforaksi

Iida Vanttajan rakentamat Fauna Humana -hahmot johdattavat keskiviikkoiltaisen Nukke irti -kulkueen karnevalistisessa hengessä Turun kaupungintalolta Manillaan.
Kulttuuri

Video: Kymmenen vuotta nukketeatterin juhlaa – Tasavuosia täyttävä TIP-Fest käynnistyi karnevalistisella kulkueella ja näyttelyllä

Heini Maaranen on rakentanut viiden viime vuoden aikana satakunta nukkea. Pelkästään Åbo svenska teaterin Kalevalassa on nelisenkymmentä erilaista hahmoa.
Kulttuuri

Nukketeatteritaiteilija Heini Maaranen sai Varsinais-Suomen taidepalkinnon – "Valtakunnallisesti merkittävä visionääri", perusteluissa todetaan

Paikalliset

180-vuotiaan ÅST:n näyttämön katossa halkeamia – näyttämölle pudonnut kipsipalanen paljasti tilanteen

Taideakatemian yössä nähdään sirkuksen, tanssin, teatterin ja musiikin opiskelijoiden esityksiä. Ohjelmassa on muun muassa nykytanssia, haitari- ja pianomusiikkia sekä kaksi tulitaideshowta. Projektipäälliköt Erika Bergström ja Christian Riutta vastaavat tapahtuman järjestämisestä. Sirkusopiskelija Terhi Tavi (vas.) taituroi rengastrapetsilla ja mainonnanopiskelija Santeri Sario eli rap-artisti Souce (oik.) esittää uutta musiikkiaan.
Kulttuuri

Taideakatemian yö tarjoaa torstaina ilma-akrobatiaa, rap-musiikkia, nykytanssia sekä tuli- ja kuvataidetta

Kuningatar (vas. Sofia Molin) ja kuningas (oik. Sofia Törnqvist) pyytävät kansaansa antamaan prinsessalleen (Silva Belghiti) kielen. Kun kaikki valtakunnassa oppivat viittomaan, prinsessan maailma muuttuu. Kuvassa myös kamarineito Stina Liman.
Kulttuuri

Näyttelijä Silva Bleghiti osaa seitsemää viittomakieltä – Katso ote näytelmästä, joka tuo viittomakielet osaksi teosta

Mitäköhän kepposia Vekara (Emma Teivainen taustalla) seuraavaksi keksii Nooralle ja Villelle (Anna Savolainen ja Gabriel Lillberg).
Kulttuuri

Teatteriarvio: Mauri Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu on klassikko, mutta pitäisikö perinteitä ravistella enemmän myös lastenteatterissa?

Jonathan päätyy vampyyrien (Riina Tikkanen, vas., Reetta Moilanen, Anna Nekrassova) pyöritykseen Aura of Puppetsin ja Turun kaupunginteatterin yhteistuotannossa Nälkä.
Kulttuuri

Video: Vampyyrit pääsevät irti tämän vuoden TIP-Festissä – nukketeatterijuhla järjestetään jo 10. kerran Turussa

Aputonttu (Jasmin Zerkout), Tara Tappura (Alina Knuutila), Noora (Anna Savolainen), kissa (Iida Rockas), pukki (Akseli Aaltonen), Nelli Nukkemaakari (Aliisa Kirjavainen), tonttu (Jertta Havukainen), Feetu Faktori (Helmi Nolvi) ja tonttu (Kevin Phan) yrittävät tulkita Vekaran mystistä lahjatoivetta.
Kulttuuri

Turun nuoren teatterin uusilla ratkaisuilla varustettu Joulupukki ja noitarumpu tulee taas

Teatteri Tervan Ilmari Myllynen (vas.) ja Väinö Weckström tarjoilevat hyytäviä hetkiä Grimmin alkuperäisten satujen parissa.
Kulttuuri

Pyhäinpäivän viikonloppuna on tarjolla tekemistä niin kauhunjanoisille kuin vanhoista eläinuskomuksista kiinnostuneille

Emman (Noora Happonen) akkamuseossa on paljon äänekkäitä ja kohuttuja naisia.
Kulttuuri

Minna Canth oli niin äijä, että pääsi Suomen suurmiehet -taulusarjaan – Nyt nuoret teatterintekijät antavat kyytiä ikävän naisen myytille

Markku Järvinen (vas.) teki näytelmään rekvisiitaksi taiteilijan piinapenkin, josta hän keskustelee ohjaaja Laura Kilpiön kanssa. Esine liittyy loimaalaistaiteilijaan Alpo Jaakolaan, jonka elämää ja uraa näytelmässä käsitellään.
Lukemisto

Loimaalaisessa kyläteatterissa tehdään itse vaikka piinapenkki

Maiju Tainio lainaa äänensä afganistanilaisten kokemuksille. Kuvassa näkyy myös matkamuistona myytävä sotamatto.
Kulttuuri

Teatteriarvio: 100-vuotias Afganistan on kaukana 102-vuotiaasta Suomesta, ja juuri siksi me tarvitsemme esityksen, joka auttaa meitä ymmärtämään

Rouva Verindah-Gedge (Sirpa Rinne, oik.) kertoo rehellisen mielipiteensä Florencen (Erica Selin) laulutaidoista. Sopraanon lähipiiri (vas. Tom Flinkman, Ismo Reunamo, Irma Reunamo ja Petra Lähde) ei olisi moista tietoa voinut suustaan päästää.
Kulttuuri

Teatteriarvio: Florence Foster Jenkinsin tarinassa on ajattelemisen aihetta – Teatteri Maneerin esitys onnistuu kutkuttamaan myös nauruhermoja

Nicke Lignell ja Jonna Järnefelt näyttelevät keväällä Turussa.
Kulttuuri

Jonna Järnefelt ja Nicke Lignell esittävät keväällä Rakkauskirjeitä Åbo svenska teaterissa

Kom-teatteri vierailee tammikuussa Turun kaupunginteatterissa Pirkko Saision ja Marja Packalénin omaelämäkerrallisella Valehtelijan peruukki -näytelmällä.
Kulttuuri

Turun kaupunginteatterin keväässä lähes 30 eri esitystä – Niskavuoren ja Tuntemattoman sotilaan naiset pääsevät ääneen ensi-illoissa