Sunnuntai

Lukemisto

Tehokas väestörekisteri on hyvän isännän käsissä oiva renki

Icehearts-kasvattaja Niko Valikaisen omakin arki muuttui koronakriisin myötä. Iltaisin on aikaa olla perheen kanssa, kun Interin A-juniorien jalkapallovalmentaminen tapahtuu nyt etänä.
Lukemisto

Etäkoulu ajaa osan lapsista ahdinkoon – Turkulainen Icehearts-kasvattaja Niko Valikainen näkee nuorten hämmennyksen

Suomi juhli historiallisen EM-kisapaikan varmistumista marraskuussa 2019. Tim Sparv ja Teemu Pukki nautiskelevat kentälle rynnänneiden fanien keskellä.
Lukemisto

Vuoden lisäodotus voi kääntyä Huuhkajien voitoksi, uskovat Tim Sparv, Jari Tervo ja Suomi-fanien toiminnanjohtaja

Eini Pihlajamäki, Pirjo Rinne, Sini Eloranta, Kristiina Hellsten ja Leila Häkkinen haluavat herätellä keskustelua ikääntyneiden asumisesta Turussa. Työryhmään kuuluu myös kuvasta puuttuva Maarit Kulmala, joka on Turun Seudun Vanhustuen puheenjohtaja.
Lukemisto

Kuinka ratkoa ikääntyvän väestön asuminen? Runosmäestä haetaan mallia koko Turulle

Vaikka pakkasen purevuus lähentelee Pohjoisnavan tuntumassa useimmiten -50 astetta, pikkutarkkuutta vaativat ulkotyöt täytyy silti tehdä joko ilman hanskoja tai ohuet hanskat kädessä. – Se on nopean lämmönhukan vuoksi aika haastavaa. Toinen haastava tehtävä on jääkarhuvahtina toimiminen, sillä siinä tulee oltua lähes paikallaan pari kolme tuntia, Ilkka Matero sanoo.
Lukemisto

Ilkka Matero vahti Jäämerellä pakkasessa kolme tuntia, etteivät jääkarhut hyökkää kollegoiden kimppuun

Alexandra Andersson (vas.) ja Meera Jakkli tutkivat Aalto-yliopistolla, miten mainokset vaikuttavat aivoihin ja ajatteluun. Pään pinnalle asennetaan aivojen sähköistä toimintaa mittaavia antureita.
Lukemisto

Unohda ajatus, että isot valinnat pitää tehdä järjellä – tunne kannattaa ottaa mukaan päätöksentekoon

Studiopäällikkö ja pää-ääniteknikko Niall McMonagle kokeilee käytävällä olevaa vanhaa urkuharmonia. Soundi on kuin Neil Youngin kappaleessa Like a Hurricane.
Lukemisto

Bowie, Gaga ja Rolling Stones tekivät albumeitaan täällä – kävimme studioissa, joihin harva pääsee

Raitsikalla pääsee. Ilmeisesti vuonna 1930 otetussa kuvassa näkyy liikennettä Eerikinkadun ja Aurakadun risteyksessä. Raitiovaunun lisäksi kuvassa näkyy Lindblomin talo, joka purettiin 1956 Wiklundin tavaratalon tieltä.
Lukemisto

Katso vanhat kuvat Turun kauppatorin vilinästä – toriparkkia pohdittiin jo 1968

Gauriloffille harppaus dokumenttien ohjauksesta Sofi Oksasen Baby Janen ohjaajaksi oli hänen omien sanojensa mukaan ihana loikka. Paraikaa hän työstää käsikirjoitusta uuteen, koltankieliseen elokuvaan. Yksi suuri haaste on varmasti näyttelijöiden löytäminen, mutta en usko, että siitä tulee ongelma. Kolttayhteisössä on paljon lahjakkuutta.
Lukemisto

Katja Gauriloff liftasi tuntemattoman miehen kyytiin ja kuuli tarinan, joka ei ole jättänyt rauhaan – nyt tarinasta tulee elokuva

Vikman on vuoden 2016 tangokuningatar, joka pääsi lähelle voittoa jo edellisenä vuonna. Hän on voittanut myös useita muita kilpailuja.
Lukemisto

Erika Vikman haluaa ihmisten riettauden valloilleen, kunhan muiden rajoja ei rikota

Ilmastonmuutoskeskustelulla on pitkä historia.
Lukemisto

Näin ilmastokeskustelu sai alkunsa – väittelyllä yli sadan vuoden historia

Yhdysvaltain politiikka on Markku Ruotsilalle intohimo. Seinällä on vaalijuliste ja republikaanisankari Ronald Reaganin kuva. – Joka aamu herättyäni katson maan pääuutiskanavat ja tarkastan galluptilanteen.
Lukemisto

Kukaan ei uskonut Trumpin voittavan edes esivaalia – republikaaneja sympatisoiva tutkija arvioi virhearvion syitä ja tekee vaaliennusteen

Joulukuun lopussa koko maassa oli työttömiä työnhakijoita yli neljä kertaa enemmän kuin avoimia työpaikkoja. Kuvituskuva.
Lukemisto

Professori: Työpaikkoja lisäämällä nostetaan palkkoja, ei työllisyyttä

Lähihoitaja Susanna Hujanen ja Olavi Tuominen pullakahveilla Liedon Valmakodissa.
Lukemisto

Palkittavat hoitajat toivovat lisää aikaa, palkkaa ja käsipareja: "Itselläni on usein tunne, että en riitä"

Turun yliopiston tutkimuksessa juustot kypsyivät kaapeissa, joihin soitettiin niitä varten sävellettyä musiikkia. Kuvituskuva.
Lukemisto

Turun yliopisto soitti musiikkia juustoille tieteen nimissä – kysyimme, onko siinä mitään järkeä

Kauppatorin lumikasa näytti näin komealta 26.10.1980 julkaistussa kuvassa.
Lukemisto

Katso vanhat kuvat Turun menneistä talvista: lumimyräkkä iski lokakuussa 1980, lämpöaalto helli tammikuussa 1973

Yhdysvallat teki tammikuun alussa ilmaiskun Bagdadin kansainväliselle lentoasemalle Irakiin. Iskussa kuoli vaikutusvaltainen irakilaiskenraali Qassim Suleimani sekä seitsemän muuta ihmistä. Isku kiristi Yhdysvaltojen ja Iranin välejä entisestään ja sai aikaan runsaslukuisia mielenosoituksia muun muassa Washingtonissa ja Teheranissa.
Lukemisto

Rauha näytti Euroopassa mahdottomalta, mutta kansanmurhat ja diktaattorit jäivät silti historiaan – voiko sama tapahtua Lähi-idässä?

Ranskalainen Neoline aikoo rakennuttaa maailman ensimmäisen teollisen mittakaavan täyspurjerahtialuksen. Sen pitäisi selvitä vuodessa yhdeksästä edestakaisesta Atlantin ylityksestä.
Lukemisto

Greta Thunberg saa kohta lisää vaihtoehtoja Atlantin ylitykseen – "Nyt on tapahtumassa dramaattinen muutos"

Turun yliopistollisen keskussairaalan professori Heikki Minn esittelee uutta sädehoitolaitetta, jonka kaltaisia on toistaiseksi vain kolme Suomessa. Kaksi niistä on Helsingissä. Laitteella saadaan parempilaatuista kuvaa ja ehditään hoitaa 30 prosenttia enemmän potilaita kuin vanhemmilla laitteilla.
Lukemisto

Kuka tulevat syöpämme hoitaa? Jo nyt syöpälääkäreitä on liian vähän, tulevaisuudessa lääkäreitä tarvitaan vielä enemmän

Katajanokan vankilahotellin ravintolan perällä on entinen eristysselli, joka on säilytetty alkuperäisessä asussa. Vankilaromantiikka on innoittanut helsinkiläishotellin asiakkaita seinäkirjoituksiin. Kuvat kuuluvat sellissä olevaan näyttelyyn.
Lukemisto

Miksi vangit saavat laatikkokaupalla rakkauskirjeitä? – Tarinan mukaan yksi Kakolan vanki ehti kuusi kertaa naimisiin

Juha Kylänpää suunnitteli pitkään pyöräilevänsä eläkkeellä Laitilasta Nuorgamiin. Ekobongaus muutti suunnitelmat ennätysyritykseksi. Sekin vie hänet Lappiin, mutta aikataulun vuoksi ei ehkä Nuorgamiin asti.
Lukemisto

Laitilalainen Juha Kylänpää aikoo polkea lintujen perässä 15 000 kilometriä läpi maan rikkoakseen Suomen ennätyksen

Helsingin kaupungin 1900-luvun alussa tilaama Havis Amanda symboloi merestä nousevaa Helsinkiä. Runsaat 110 vuotta myöhemmin se symboloi Suomen marraskuista jalkapallosaavutusta ja toukokuista jääkiekkokultaa. Kuva on kevään Mörkö-riehasta. Sää oli erittäin kolea.
Lukemisto

Mitä jäi mieleen uutisvuodesta 2019? Kertaa vuoden hyvät ja huonot uutiset

Stentorpin isäntä, taiteilija Heikki Vendelin on tuonut Oba-koiran avustamana lampaillekin joulukuusen. Jill Christiansen kertoo, että lampurin työt kuuluvat juuri Vendelinille.
Lukemisto

Video: Stentorpin lumo pitää Jill Christiansenin otteessaan – tilan pässin jälkeläisiä määkii Yhdysvalloissa asti

Lapsi saa aina puolet perimästään isältä ja puolet äidiltä. Serkuksilla on yhteiset isovanhemmat, joiden perimää vanhempien kautta siirtyy lapsenlapsille. Sukupolvi sukupolvelta tietyltä yhteiseltä esivanhemmalta peräisin oleva serkusten yhtenevä perimä laimenee.
Lukemisto

Kuuntele: Tein geenitestin ja löysin 36 900 uutta sukulaista – yksi heistä on norjalainen Kristian, jonka sukumysteeri vaatii vastauksia

Lukemisto

Vihapuheiden joulukuu ulottui 90 vuotta sitten myös Turkuun

Jogurttimassa ja hillot tai muut makuaineet kohtaavat toisensa vasta juuri ennen pakkaamista. Käynnissäpitäjä Veli-Pekka Oksanen syötti pahvisia jogurttitölkkien aihioita pakkauslinjalle.
Lukemisto

Välipala korvaa jo entistä useamman aterian – kävimme jogurttitehtaalla katsomassa, miten klassikkoeväs tehdään

Sami koki, että lääkäreillä ei ollut aikaa paneutua hänen tapaukseensa tarpeeksi, vaikka hän oli ikänsä puolesta tilastoharvinaisuus, johon olisi pitänyt perehtyä. Hän ei halua esiintyä koko nimellään ja kuvallaan, koska tieto sairaudesta voisi vaikuttaa pienyrittäjän asiakassuhteisiin.
Lukemisto

Vasta oma taistelu johti syöpähoitoihin – "Kyseessä on syöpä, joka ei vaadi mitään hoitoja”, sanottiin kotiin tulleessa kirjeessä ilman selkoselityksiä

Pohjoismainen vastarintaliike osoitti mieltään Turun terrori-iskun vuosipäivänä vuonna 2018 Turussa. Samana päivänä järjestettiin Turku ilman natseja -mielenosoitus.
Lukemisto

Muukalaisvastainen äärioikeisto marssii jälleen kaduilla itsenäisyyspäivänä – Tutkija: "Liikehdintä kytee pinnan alla"

Tutkijatohtori Kaisa Pietikäinen Bergenissä historiallisella Bryggenillä.
Lukemisto

Mitä Turku voisi oppia muilta kaupungeilta? Näin vastaavat muualle muuttaneet

Kun maailman toiseksi suurin passiivitaloalue Bahnstadt valmistuu kokonaisuudessaan, siitä tulee 6 800 asukkaan koti.
Lukemisto

Sopisiko historiallinen Heidelberg Turun esikuvaksi? Näin saksalaiskaupunki pihistää päästöissä