Sunnuntai

Autenttinen valokuva The Granite Mountain ja Speculator -kaivosten katastrofin alkuhetkiltä 8. kesäkuuta 1917. Palo sai alkunsa Granite Mountainin puolelta, mutta jo 20 minuutin kuluttua savua tuprusi myös läheisen Speculatorin kaivoskuilusta eli ”säftistä”.
Lukemisto

Amerikkalainen Butte – suomalaisten siirtolaisten taivas ja helvetti

Kantolan tapahtumapuisto on yksi Helsingin ulkopuolisista keikka-areenoista. Avausvuonna 2015 AC/DC veti alueelle 55 000 katsojaa. Suuria konsertteja on järjestetty myös muualla Suomessa, esimerkiksi Porin Kirjurinluodossa.
Lukemisto

Megatähtien suurkeikat tulivat maakuntiin, mutta miten käy, kun Olympiastadion valmistuu?

Kontissa tavarat on ryhmitelty kuin tavaratalossa: kirjoille on omat hyllynsä, lastenvaatteille ja leluille omansa, samoin miesten ja naisten vaatteille ja urheilutarvikkeille. Projektipäällikkö Sanna Joronen tekee joskus itsekin löytöjä. – Ostan tarpeeseen, tällä hetkellä etsin syviä lautasia, hän sanoo.
Lukemisto

"En ole luopunut mistään" – ilmastoetiikasta tohtoriksi väitellyt Sanna Joronen elää niukasti ja nauttii työstään kierrätysmyymälässä

Molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus pitää olla kunnossa, jotta omaishoitajasuhde puolison kanssa toimii, kertovat Jouko Taipale ja Ritva Soininen. Tänä kesänä muistisairaan Taipaleen ja Soinisen roolit vaihtuivat, kun Soininen joutui autettavaksi. Yhdessä he auttavat myös Taipaleen Alzheimeria sairastavaa äitiä.
Lukemisto

Yhtenä päivänä taksinkuljettaja huomasi, ettei osannut ajaa liikenneympyrästä ulos – päiväkirja kertoo muistisairaan arjesta

Heikki Salmelan mielestä verottaminen tulisi järjestää tavalla, joka säästää ympäristöä.
Lukemisto

"Joskus on tullut herättyä aamuyöllä miettimään, että mitä sinä Heikki touhuat" –  Hese Salmela uskoo ilmastobisnekseen

Varsinais-Suomesta vuonna 2014 löytynyt aurinkoahven muistuttaa enemmän basseja kuin eurooppalaista ahventa.
Lukemisto

Varsinais-Suomesta löydetty aurinkoahven lisättiin haitallisten vieraslajien luetteloon – mutta kuuluisiko ihminenkin listalle?

Turun nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho kannustaa kaikkia kierrättämään, koska se on helppo ja ilmainen tapa edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.
Lukemisto

Mette Hämeenaho on aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta – ”Ei tarvitse uhrautua, mutta pitää ottaa vastuuta”

Luonnossa liikkuva kimalainen pistää harvoin, mutta laboratoriossa tutkittavana oleva kimalainen saattaa säikähtäessään olla ärhäkämpi, sanoo useita pistoja tutkimuksensa aikana saanut Olli Loukola.
Lukemisto

Tutkija veti jalkapallotreenejä kimalaisille ja hämmästyi niiden oppimiskyvystä – katso video

Iida Savolainen, Leija Lautamaja, Maija Pokela ja Miia Palomäki säveltävät, sovittavat ja soittavat yhdessä Enkel-kansanmusiikkiyhtyeessä, joka syntyi spontaanien jamien pohjalta.
Lukemisto

Tuplahaitari raikaa, kun vuoden kansanmusiikkiyhtye Enkel nousee lavalle – "Haluamme kaivella esiin vanhoja kappaleita, jotka ovat jääneet kätköihin"

Väkivaltatyön asiantuntija Petri Salakka (vas.) Aggredista sanoo, että liivijengistä lähtevä joutuu rakentamaan koko minäkuvansa uudestaan. Keskusrikospoliisin rikoskomisario Antti Hyyryläinen vetää poliisin valtakunnallista Exit-toimintaa.
Lukemisto

"Liivijengeihin kuuluva joutuu väistämättä hyväksikäytön uhriksi" – Poliisin Exit-toiminta auttaa irtautumaan rikollisryhmästä

Liivijengistä irtautunut Kalle arvioi, että hänen lähtönsä tuo yhteiskunnalle satojentuhansien eurojen vuosisäästöt pelkästään tekemättä jäävien rikosten ansiosta. Kuvituskuva.
Lukemisto

Kallen kymmenen vuoden liivijengiura päättyi murskapettymykseen –  "Olen todella kiitollinen poliisille, mikä on outoa sanoa"

Juha Wikström osti Taamarlan tilan vanhemmiltaan 2003. Keväällä 50-vuotispäiviään juhlinut isäntä ei vielä suunnittele sukupolvenvaihdosta, mutta perheen kolmesta tyttärestä vanhin, UIrika Wikström kouluttautuu alalle ja toimii tilan kakkosmiehenä.
Lukemisto

Ilmastonmuutos näkyy jo nyt viljelijän arjessa – Särkisalossa kevätkylvöt aikaistuneet

Kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck sanoo pienten ja suurten epäonnistumisten kuuluvan yrittäjyyteen. Omana voimavaranaan hän pitää kotikasvatustaan. – Isäni sanoi aina, että ”Elina olet kuin Peppi, maailman vahvin tyttö”. Ehkä kannustaminen minun ikäpolvessani ei ole niin tavallista. Mutta meillä kannustettiin.
Lukemisto

Seuraava "Harry Potter-ilmiö" nousee Suomesta, uskoo kovan luokan kirjallisuusviejä Elina Ahlbäck – Hän myy teoksia yli 20 maahan

Tapiolan uimahalli on suljettu epäonnistuneen remontin jäljiltä. Rakennus on suojeltu, mutta sen purkamista suunnitellaan.
Lukemisto

1960-luvun rakennuksia puretaan nyt surutta – tuleeko betonitaloja vielä ikävä?

Aurajoen savinen vesi veti pikkupoikia puoleensa vuonna 1928.
Lukemisto

Aurajoen matkassa – vanhat kuvat ja videot vievät retkelle Turun sydämeen

Keera Strulak tiesi lapsesta asti jonkin olevan pielessä. Hän odottaa nyt diagnoosia transsukupuolisuudesta, jotta voisi aloittaa sukupuolenkorjausprosessin.
Lukemisto

"Tiedän olevani nainen" – Keera Strulak on jonottanut sukupuolenkorjaukseen yli kaksi vuotta

Oma piha helpottaa Niisku Haapalan elämää vauvan ja kahden koiran kanssa. Sakke-koira on mukana aina siellä missä tapahtuu.
Lukemisto

Kun sitä oikeaa ei löytynyt, Niisku Haapala sai vauvan lahjoitetuilla sukusoluilla – "Vastuullinen tapa hankkia lapsi"

Historian harrastajat Erkki Kitkiöjoki ja Juha Lind ovat kiertäneet vanhan rajaseudun kivilatomuksia viiden kesän ajan. Kartalle on löytynyt jo lähes 150 kivilatumusta, eikä loppua näy. Vanhojen kiviröykkiöiden avulla voi selvitellä unohduksiin painuneita jopa valtakuntien välisiä rajalinjoja.
Lukemisto

Mistä kulki Suomen ja Ruotsin ensimmäinen virallinen raja? Vanhan rajan metsästäjät uskovat ratkaisseensa keskiaikaisen mysteerin

Jorma Pouta/Lehtikuva. Lasse Virénin vuoden 1972 ylösnousemus ja olympiavoitto on pyhitetty kaikkien aikojen suomalaiseksi urheiluteoksi.
Lukemisto

Mörkö-Markon johtamista leijonista voi tulla samanlaisia kestosankareita kuin Lasse Virénistä – ainakin tarinassa on legendan ainekset

Darja, 27, pyrkii olemaan muodostamatta vahvaa tunnesidettä kantamaansa lapseen. Sijaissynnyttäjä sitoutuu katkaisemaan kaikki yhteydet lapseen tämän syntymän jälkeen.
Lukemisto

Sijaissynnyttäjän voi tilata venäläistoimistolta 50 000 eurolla: "Olen vain hautomakone"

Tasavaltainen hallitusmuoto vahvistettiin sata vuotta sitten Valtioneuvoston linnan salissa, joka toimii nykyään tasavallan presidentin esittelysalina. Presidenttien muotokuvat ovat osa sisustusta. Istuvan presidentin kuvan paikka on päätyseinällä.
Lukemisto

Mannerheim halusi itsenäistyneen Suomen hyökkäävän heti Pietariin – vastusti jyrkästi demokratiaa

Dokumenttiprojektin edetessä Sonja Luokkala on joutunut myös työhön arkeologisilla kaivauksilla. Kuvassa Luokkala ja dokumentin tuottaja Mischa Hedges Nunalleqin arkeologisilla kaivauksilla. Vain muutama viikko kuvausryhmän poistumisen jälkeen koko kaivausalue huuhtoutui mereen.
Lukemisto

Ilmastonmuutos tappaa jo ihmisiä – Suomalainen dokumentaristi seuraa kauhua Alaskassa

Kaasuauto on valmis ratkaisu käyttöön, kun halutaan puhtaampaa autoilua. Kuvan kaasuauto oli autokauppias Deniz Söderströmin huomassa Turun satamassa.
Lukemisto

Puheenvuoro: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este

Kaatuneita sotilaita kätketään kenttähautausmaahan Tolvajärvellä 1941.
Lukemisto

Kaatuneiden muistopäivä tänään: Kaatuneista huolehtiminen oli niin rankkaa, että jotkut anoivat pääsyä rintamalle

Kirkkoketo on vanha hakamaa, joka on käyttönsä jälkeen saanut kasvaa vapaasti satakunta vuotta. Sen puusto on pääasiassa mäntyä ja kuusta, mutta alueella on myös tammia ja pähkinäpensaita.
Lukemisto

J. V. Snellman 170 vuotta sitten: Hakatkaa metsät paljaiksi

Pietarin läntinen ohitustie on sujuvoittanut sekä metropolin sisäistä että kaupungista poispäin kulkevaa liikennettä.
Lukemisto

Venäjä toteuttaa isoja tiehankkeita tiukasta taloustilanteesta huolimatta – Suomen suuntaan johtavat väylät ovat tärkeitä Putinin lähipiirille

Filosofian professori Joseph Almog pitää tärkeänä kannustaa nuoria tutkijoita.
Lukemisto

Filosofi Joseph Almog karsastaa älypuhelimia ja rakastaa Turkua – "Suomi tuntui kuin keitaalta"

Urpo Koponen pitää aina saappaita jalassaan käärmemetsällä. Siirtäessään käärmeitä talojen pihoilta muualle hän käyttää viiltosuojakäsineitä, haarakeppiä ja haavia.
Lukemisto

Kyy on purrut Urpo Koposta kolmesti, mutta silti hän näkee vain kauniita käärmeunia

Kristian Bulgakov kuuli puoli vuotta sitten isältään Sergei Bulgakovilta, että tämä oli osallistunut Tshernobylin puhdistustöihin. Bulgakovin sotilaspassiin on merkitty säteilyaltistuslukemia.
Lukemisto

Kaarinassa asuva perheenisä vietiin karjavaunussa Tshernobyliin – reaktorin katolla sai siivota puolitoista minuuttia, sitten soi sireeni

Perhe kuorii männyn nilettä pettuleivän valmistusta varten. Kuva on otettu ilmeisesti Kuopion seudulla vuosien 1918–1919 aikana. Sisällissotaa seurannut pula-aika sai valtion kehittämään maan omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Seuraavina vuosina perustettiin myös hädänalaisten avustusjärjestöjä, kuten Mannerheimin lastensuojeluliitto.
Lukemisto

Vappua vietettiin Suomessa sata vuotta sitten nälänhädän partaalla ja Pietarin valloittaminen mielessä