Näyttelyt

Caj ja Stefan Bremer ovat pitäneet muutaman yhteisnäyttelyn aiemminkin, mutta Auran gallerian näyttelyyn verrattavaa kattausta niissä ei ole nähty.
Kulttuuri

Caj ja Stefan Bremerin ensimmäisessä yhteisnäyttelyssä Turussa nähdään kokeiluja valokuvan mahdollisuuksilla

Mika Natrin Kaaret-teoksen valot syttyvät hämärän laskeutuessa, mutta paljastustilaisuudessa ne olivat poikkeuksellisesti päällä jo päiväsaikaan ”raikkaassa talvisäässä”, kuten kuvataiteilija säätilaa kuvaili.
Kulttuuri

Raision kaupungintalon edustalla paljastettiin Kaaret – ruostumaton teräs takaa tuoreelle teokselle pitkän elinkaaren

Liisa Aholan ja Janelin Kinnusen videoinstallaatio Arterektum vai artefaktum? pohtii vakavia kysymyksiä, mutta ei lainkaan ryppyotsaisesti.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Liisa Ahola ja Janelin Kinnunen tekevät vakavaa karnevalismia tosiasioista fiktion keinoin

Mäntässä nähdään suuri joukko taiteilijoita Turun seudulta. Kuvassa Sanna Vainionpää (ylhäällä vas.), Aaron Hiltunen, Henni Kitti, Nayab Ikram, Sara Ilveskorpi (alhaalla vas.), Hans Peter Scütt, Hodhayfa Salih, Markku Haanpää ja Aishe Vejdani.
Kulttuuri

Tässä ovat Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat Turun seudulta – Suomen suurin kesänäyttely on aiempaa monikulttuurisempi

Pekka Hepoluhdan asetelmat keskittyvät katsomiseen, havaintoon ja valoon. Kuvassa maalaus nimeltä 10.4. (2019). Öljy, 90 x 90 cm.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Pekka Hepoluhdan pelkistetyt asetelmat tulvivat harmaata valoa – aiheen sijaan olennaista on katsominen

Helsinkiläinen Tuuli Turunen (s.1998) on kuvannut omaa arkeaan ja ajankuvaa sarjassaan The 3rd Millennium With Love.  Kuvassa sarjan teos nimeltä The Kiss Munch. Pigmenttivedos paperille.
Kulttuuri

Amos Rexin jättinäyttely Generation 2020 esittelee nuorten tekemää nykytaidetta – Yli 80 taiteilijan joukossa myös turkulaisia

Taiteilijakollektiivi nabbteerin teos muistuttaa  toisten eliölajien läsnäolosta ihmisen rakentamassa ympäristössä, eli tässä tapauksessa Kiasmassa. Kuvassa osa installaatiosta nimeltä "Kotikutoisen selkärangattomuuskultin etnografiaa ja muita naapuruuksia".
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Muunlajiset äänessä Kiasmassa – Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin

Kuutti Lavosen tuotannon keskeinen kuva-aihe on ihmiskasvot. Lavosen laaja tuotanto sisältää lähinnä grafiikkaa, maalauksia ja piirustuksia.
Kulttuuri

Kuutti Lavonen alkoi jo varhain ammentaa vaikutteita Italiasta ja Ranskasta – "Erityisesti Sisilia on inspiroiva paikka"

Hyäryllistä-ryhmän taiteilijat Jouko Korkeasaari, Sari Koski-Vähälä ja Heli Kurunsaari poseeraavat keskellä Tangolaisia-installaatiotaan (2014–2019). Teoksen letittämiseen kului satoja tunteja.
Kulttuuri

Taiteilijaryhmä Hyäryllistä letitti teostaan satoja tunteja, sillä yhdessäolo ja hidas käsillä tekeminen ovat kaikkein tärkeintä

Anneli Nygren Tytti Tyttelinin hahmossa vuonna 1977.
Kulttuuri

Arvoitus nimeltä Anneli Nygren – Turkulainen mediataiteilija on tehnyt videoita 1970-luvulta asti, nyt niitä voi nähdä WAMissa

Hannu Karjalaisen videoteos Daemon (2020) herättelee ajatuksia ihmiskunnan tulevaisuudesta.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Hannu Karjalainen kysyy suuria kysymyksiä ihmisen tulevaisuudesta ja suhteesta luontoon

Kuvataiteilija Harri Puro aloittaa työntä hiilipiiroksella ja jatkaa maalilla. –Paras maalaamisen tila on täysin keskittynyt. Siinä tavallaan unohtaa kaiken ympärillään, melkein senkin mitä on tekemässä. Maalaaminen voi nostaa arkiajattelun yläpuolelle. Se on sellainen prosessi, johon katoaa tunneiksi kerrallaan, Puro kuvailee.
Kulttuuri

2020-luvun bakkanaalit – Harri Puro, 30, maalaa nykyihmistä tavalla, joka on huomattu Turun taideakatemian ulkopuolellakin

Jason Craighead: Sanctuary, 2019. Sekatekniikka kankaalle, 178 x 203cm.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Kineettisyys, kolorismi ja tylsät orgiat – Jason Craighead ja Harri Puro esittäytyvät Makasiini Contemporaryssa

Akvarellia pidetään vaikeana, mutta kuvataiteilija Satu Rautiaisen mielestä vesiväreillä voi tehdä mitä tahansa. Hän käyttää myös öljyvärejä maalauksiinsa, jotka leikkivät kaksi- ja kolmiulotteisuudella.
Kulttuuri

Leopardin talo ja muita majoja – Katsoja voi astua Satu Rautiaisen maalaamien teosten sisälle Turun taidemuseossa

Stillkuva Clément Cogitoren videoteoksesta Les Indes Galantes, 2017.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Barokkirondo, katutanssi ja kolmiulotteisuuden illuusio

Hannu Karjalaisen Daemon-teos on 12 minuutin lyhytelokuva.
Kulttuuri

Hannu Karjalaisen Daemon-näyttelyn puhuvat huulet toistavat Greta Thunbergin Youtube-videoiden kommenttikenttien tekstejä

Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki, Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki (kesk.) ja esiselvityksen tehnyt Riitta Heinämaa esittelivät Kuvataiteen talo -hanketta Helsingissä keskiviikkona.
Kulttuuri

Helsingin Kuvataiteen talo palvelisi koko maan taiteilijoita – Teemu Mäki kertoo, miksi on järkevää perustaa "taas joku pytinki"

Johannes Juva (vas.), Unna Toropainen ja Ulrika Grägg uudistavat Sibeliusmuseota.
Kulttuuri

Sibeliusmuseon uudet kasvot: Näyttely esittelee inhimillisen säveltäjämestarin maanläheisesti ja tarinallisesti

Schjerfbeckin tunnetuimpiin kuuluva teos Toipilas (1888) on maalattu Iso-Britannian St. Ivesissä.
Kulttuuri

Ateneumin Schjerfbeck- ja Ruovesi -näyttelyt keräsivät yli 3 000 kävijää päivittäin – kaikkien aikojen ennätys löi Picassonkin

Sirkka Kosusen peikkonäyttely on esillä Ruusukorttelissa. Hän innostui peikkojen tekemisestä muutettuaan Etelä-Pohjanmaalle Jalasjärvelle.
Lukemisto

Entinen raviohjastaja ja rekkakuski Sirkka Kosunen hurahti peikkoihin – "Peikot ovat ihmisen peilikuvia"

Kuvanveistäjä Tommi Toija ei erityisemmin välitä analysoida töitään.– Totta kai tiedän käsitteleväni ihmisen eksistenssiä, mutta se mitä siitä kirjoitetaan ei ole minun asiani. Minua kiinnostaa muoto: se miltä teos näyttää. Tärkeää on myös, että siitä tulee itselle joku tunne.Sekatekniikalla vanerille toteutetun teoksen nimi on Ei (2008).
Kulttuuri

Ihmislajin omakuvia – Kuvanveistäjä Tommi Toijan "ukkelit" vievät eksistentiaalisten kysymysten äärelle Veturitallissa

Ilmastonmuutos näkyy Suomessa alkutalven lämpenemisenä. Näyttelyamanuenssi Maria Vanha-Similä nauttii tammikuisesta airingonpaisteesta Sarka-museon pihamaalla.
Lukemisto

Ilmastonmuutos mullistaa maataloudenkin – pidemmän kasvukauden lisäksi luvassa kuivuutta, tulvia, tauteja ja tuholaisia

Lars Göran Johnsson Turun taidemuseossa keskiviikkona, jolloin Löytöretkiä-näyttelyn ripustusta viimeisteltiin.
Kulttuuri

Video: Lars Göran Johnsson, 89, lahjoitti Turun taidemuseolle yli 500 teosta, joista syntyi jättinäyttely – lue intohimoisen keräilijän tarina

Mika Vainion ääniteoksiin voi syksyllä tutustua laajassa näyttelyssä Kiasmassa.
Kulttuuri

Mika Vainion näyttely avautuu elokuussa Kiasmassa – taiteilijan ääniteoksia ei ole aiemmin esitetty Suomessa yhtä laajasti

Lattiasta kattoon ulottuvassa Varjoinstallaatiossa Jaakko Niemelä on jäljitellyt valtamerilaivan majesteetillista suuruutta. Valot, tuulikoneet ja äänet saavat rakennustelineistä kootun teoksen elämään.
Kulttuuri

Jaakko Niemelä etsi isäänsä seitsemän vuotta maailman meriltä: "Siinä tuli konkreettiseksi ihmisen pienuus ja meren suuruus"

Anna Kortelainen on ideoinut ja kuratoinut näyttelyn Helsingin sota-ajan ilmapiiristä, ilmeestä ja evakuoinneista. Kaupungista evakuoitiin lasten lisäksi paljon tieteen ja taiteen aarteita. Muun muassa patsaita pakattiin laatikoihin, suojattiin meriheinällä ja oljilla sekä kuljetettiin turvaan eri puolille Suomea.
Matkailu

Salainen operaatio tarkkaili suomalaisten mielialoja – Suomen sodanjohto oli kiinnostunut erityisesti kolmesta ryhmästä

Havainnekuva Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen veistoksesta Meanderi (Pyörätelineillä), jolla on korkeutta noin seitsemän metriä.
Kulttuuri

Kupittaan kampuksen taidekilpailun voitti Pulkkisen ja Rautiaisen teos, joka muistuttaa mutkalle taivutettua pyörätelinettä

Yksityiskohta Alexander Reichstein Kummat vieraat -valoteoksesta Veturitallissa päättyneestä näyttelystä, joka veti etenkin lapsiperheitä.
Kulttuuri

Salon taidemuseo veti 24 000 kävijää viime vuonna, koulut ja päiväkodit löysivät Ajan myötä -näyttelyn

Marja Nevalainen on kerännyt Osmo ”Omppu” Omenamäen kortteja jo vuosia. Hän kuuluu myös Omppu-kerhoon, joka vaalii postikorttitaiteilijan töitä.
Lukemisto

Osmo "Omppu" Omenamäen humoristisilla korteilla on oma fanikerhonsa – "Löydän Ompun korteista aina jotakin uutta"

B-gallerian projektitilaan näyttelyn tehnyt Noora Ojanperä (s.1993) valmistuu keväällä kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta. Hän työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, tekstin ja äänen parissa.
Kulttuuri

Pian kuvataiteilijaksi valmistuva Noora Ojanperä leikki jo lapsena Powerpoint-ohjelmalla, nyt hän käyttää sitä taiteessaan