Lapset

Paikalliset

Turun yliopiston video: Mitä lastensuojelun kehittämisessä pitäisi huomioida?

Lastensuojelun ammattilaiskaksikko Nina Vaaranen-Valkonen (vas.) ja Hanna-Leena Laitinen luotsaavat uutta digiajan hyväksikäyttöilmiöihin keskittynyttä Suojellaan lapsia -yhdistystä.
Kotimaa

Uusi lastensuojeluyhdistys pureutuu lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan digiajan ilmiöihin – netissä vellova laittomien lapsikuvien massa kasvaa

Sixten Korkmanin mukaan perheiden varhainen tuki kannattaa.
Kotimaa

Sixten Korkmanille myönnettiin Hyvä teko lapselle -palkinto – "Tuonut esiin lapsiperheiden tukemisen investointina, eikä kulueränä"

Roope harjoittelee heittoja 40-kiloisen nuken kanssa. Isä Marko, sisko Nella ja äiti Eve Rusi seuraavat menoa taustalla.
Teemat

Nella, 10, selätti kerran viisi poikaa – koko Rusin perhe viihtyy painin parissa

Paikalliset

Kolumni: Lapsellista elämää

Tämä terve poikavauva syntyi Oulun yliopistollisessa sairaalassa viikkoa ennen joulua. Vuosi 2019 on kolmas perättäinen vuosi, jolloin suomalaisia syntyy vähemmän kuin kuolee.
Kotimaa

Ovatko miesten siittiöt viallisia vai ihmisten hormonit sekaisin? Kolme asiantuntijaa vastaa, mihin vauvat katosivat

Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutui myöhään lauantai-iltana lentokone, jonka kyydissä al-Holin leiriltä evakuoidut suomalaislapset todennäköisesti tuotiin Suomeen.
Kotimaa

Poliisi: Al-Holista Suomeen saapuneet lapset ovat sosiaali- ja terveysviranomaisten hallussa, operaatio ohi

Ulkoministeriö tiedotti lauantaina iltapäivällä, että kaksi suomalaislasta on nyt Suomen viranomaisten hallussa. Arkistokuva al-Holin leiriltä.
Kotimaa

Al-holin leiriltä pelastetut orpolapset laskeutuvat kohta Suomeen – Viranomaisoperaatiosta tiedotustilaisuus käynnissä Helsingissä

Al-Holin leirillä Syyriassa turvallisuustilanne on ollut epävarma. Siellä on ollut yksitoista suomalaista naista ja noin kolmekymmentä lasta.
Paikalliset

Turku varautunut al-Holin lasten ja äitien kotiutumiseen – "Tilanne on täysin omalaatuisensa"

Naisia ja lapsia al-Holin leirillä Syyriassa. Kuvassa ei ole suomalaisia. Arkistokuva.
Kotimaa

Tämä al-Holin leiriltä palaavia odottaa Suomessa – Pelkkä epäilys ei ole peruste äidin ja lapsen erottamiseksi

Ruutuajassa on niin hyötyjä kuin haittoja. Paraisilla on tarkoitus lauantaina tuoda esiin hyviä puolia.
Paikalliset

Paraisilla pureudutaan ruutuaikaan ja tavoitellaan uutta suurtapahtumaa – "ruutuajassa on hyvääkin"

Kotimaa

Huoltaja voi jatkossa asioida Omakannassa alaikäisen lapsen puolesta

Treeniteatteri ja Anu Hoskin tuovat joulunalustunnelmaa kirjastoihin ja päiväkoteihin Minttu-tontun tarinan siivittämänä.
Kulttuuri

Minttu Metsätonttu joutuu ongelmiin popsittuaan kaikki kalenterisuklaat – Kirjastokiertueella selviää miten Mintun oikein käy

Integraatioluokassa saa ottaa mukavan asennon. Etualalla istuvat Nestori Outinen (vas.), Peppi Kivikoski ja Elea Ryhänen ovat tottuneet pulpetittomiin luokkiin. Taustalla luokanopettaja Eeva Keith (vas.) ja erityisluokanopettaja Tarumaija Aalto.
Paikalliset

Kaarina harvoja onnistujia luokkien yhdistämisessä – "Eivät lapset huomaa, jos joku on erityisoppilas"

Anni ja Elisa Rantala pääsivät Riitan ja Ti-Ti Nallen juttusille Lempäälän Ideaparkissa.
Lukemisto

Nalleistaan tunnettu laulaja ja bisnesnainen Riitta Korpela ottaa oman aikansa öisin: "Kotona en ole tititäti"

Kakkosluokkalaiset Iiro Lahnakoski (vas.), Hilda Vuohijoki, Emmi Peltola ja Max Levander pääsivät luokkansa kanssa mukaan ideoimaan ja testaamaan lapsille digiturvataitoja opettavaa mobiilipeliä. Lasten mielestä peli oli jännittävä, koska siinä sai etsiä ja suorittaa tehtäviä.
Paikalliset

Mobiilipeli valmentaa lasta väistämään netin karikot -kyberasiantuntijan mukaan tietoturvataitoja opetetaan lapsille satunnaisesti ja liian myöhään

Invalidiliitto lakkauttaa vuodenvaihteessa Turun Validia-talossa sijaitsevan nuorten yksikkönsä. Tilat remontoidaan, ja sen jälkeen päätetään, tuleeko tiloihin aikuisasiakaspaikkoja.
Paikalliset

Turun Validia-talo lakkauttaa lasten ja nuorten yksikkönsä – viime aikoina vain yksi vakituinen asiakas

Paikalliset

Turkulaistutkimus: Suomalaisnuoret ymmärtävät pornon merkityksen – osaavat erottaa aikuisviihteen oikean elämän seksistä

Keräyksellä tuetaan muun muassa nuorten opiskelua.
Kotimaa

Lahjaksi tulevaisuus -joulukeräys avautui – Pelastakaa lapset tukee tuotoilla vähävaraisten perheiden lapsia

Kati Keskihannu rakentaa käsikirjoituksen pahvipaloille, joiden avulla hän selittää teoksensa idean eri yhteistyötahoille.
Kulttuuri

"Lasten metoo-kampanja on aikuisten asia"

Sannan tytär sai alkunsa munasolulahjoituksen ansiosta. Nyt jo yhdeksänvuotias koululainen tietää "äidille lahjoitetuista siemenistä".
Lukemisto

Ystävä lahjoitti lapsettomuudesta kärsineelle Sannalle munasolujaan – "Pelkäsin epävarmuudessani, että ystävällä ja lapsella olisi jokin syvempi yhteys"

Kotimaa

Perhepolitiikka puhuttaa – keskusta haluaa syntyvyyden säästöt lapsilisiin, vihreät ehdottaa isovanhemmille hoitovapaata

Kuvituskuva.
Paikalliset

Lapsen stressitasot samat kotona ja päivähoidossa – turkulaisen tutkimuksen tulokset eroavat kansainvälisistä

Monesti huoltajuuskiistoissa voisi olla lapsen edun mukaista määrätä ulkopuolinen edunvalvoja, joka miettii asiaa vain lapsen näkökulmasta, Varsinais-Suomen lasten edunvalvojat ry:n puheenjohtaja Marja Virtanen (oik.) ja varapuheenjohtaja Marjo Österberg toteavat.
Lukemisto

Jos huoltaja on syyllistynyt lapsen pahoinpitelyyn, lasten edunvalvojat voivat toimia huoltajan sijaisena

Kasvatustieteen professori Juha T. Hakala sanoo tunnistavansa itsessäänkin sen, miten isät ovat edelleen helposti ulkokentän miehiä. Sisäkenttä on ollut perinteisesti äidin aluetta, mutta nyt roolit ovat muuttumassa, hän iloitsee.
Lukemisto

Kerjäätkö sinäkin lapsiltasi rakkautta? Professori varoittaa liiallisesta kaverivanhemmuudesta mutta on myös armollinen

Esimerkiksi Kemiönsaaren päiväkoti Silvan käyttäjäkunta voi tulevina vuosikymmeninä vähentyä selvästi.
Paikalliset

Muutamat Varsinais-Suomen kunnat säästävät ehkä miljoonia syntyvyyden laskulla – edellytyksenä on koulujen ja päiväkotien karsiminen

Kotimaa

Lasten ja nuorten harrastustakuu ei toteudu kolmella neljästä kunnasta – kunnilta kaivataan isompaa roolia

Tyksin lasten ja nuorten päivystyksen vs. apulaisosastonhoitaja Sanna Sederholm (vas.), nuorten ja lasten klinikan toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen ja päivystyksen osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari sanovat, että keskitetty lastenpäivystys on lasten ja perheiden etu. Etualalla lepäävä hämähäkkimies taas on lasten suosikki.
Paikalliset

Tyksin U-sairaalaan keskitetty lastenpäivystys marraskuussa: "Yhteispäivystys on lapselle monesti hyvin pelottava paikka"

Kotimaa

Suomessa aloitetaan lapsettomuushoidot lahjasukusoluilla myös julkisella puolella – "Lahjoittaminen perustuu auttamishaluun"

Suomessa yliopistolliseen sairaalaan syntyy 95 prosenttia pienistä keskosista.
Paikalliset

Tyksin tutkimus: keskosen sairaalasiirto lisää riskiä aivovammaan – Iso-Britanniassa vain puolet syntyy riittävään sairaalaan