Kuvataide

Lars Göran Johnsson Turun taidemuseossa keskiviikkona, jolloin Löytöretkiä-näyttelyn ripustusta viimeisteltiin.
Kulttuuri

Video: Lars Göran Johnsson, 89, lahjoitti Turun taidemuseolle yli 500 teosta, joista syntyi jättinäyttely – lue intohimoisen keräilijän tarina

Lattiasta kattoon ulottuvassa Varjoinstallaatiossa Jaakko Niemelä on jäljitellyt valtamerilaivan majesteetillista suuruutta. Valot, tuulikoneet ja äänet saavat rakennustelineistä kootun teoksen elämään.
Kulttuuri

Jaakko Niemelä etsi isäänsä seitsemän vuotta maailman meriltä: "Siinä tuli konkreettiseksi ihmisen pienuus ja meren suuruus"

Havainnekuva Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen veistoksesta Meanderi (Pyörätelineillä), jolla on korkeutta noin seitsemän metriä.
Kulttuuri

Kupittaan kampuksen taidekilpailun voitti Pulkkisen ja Rautiaisen teos, joka muistuttaa mutkalle taivutettua pyörätelinettä

Yksityiskohta Alexander Reichstein Kummat vieraat -valoteoksesta Veturitallissa päättyneestä näyttelystä, joka veti etenkin lapsiperheitä.
Kulttuuri

Salon taidemuseo veti 24 000 kävijää viime vuonna, koulut ja päiväkodit löysivät Ajan myötä -näyttelyn

Kulttuuri

Kulttuuritoimitus istahti pohtimaan vuosituhannen alun taiteen suuria ilmiöitä – lue tästä, miten taide on muuttunut

B-gallerian projektitilaan näyttelyn tehnyt Noora Ojanperä (s.1993) valmistuu keväällä kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta. Hän työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, tekstin ja äänen parissa.
Kulttuuri

Pian kuvataiteilijaksi valmistuva Noora Ojanperä leikki jo lapsena Powerpoint-ohjelmalla, nyt hän käyttää sitä taiteessaan

Kulttuuri

Pentikin voikukkapelto, Johnssonin jättikokoelma ja salaperäinen Nygren – katso kartalta mitä kaikkea Turun näyttelykevät tarjoaa

Taiteilija Suvi Suikin Mökkisaari-teos kuvaa yhden muistisairaan miehen tarinaa.
Kulttuuri

Suvi Suikki työsti teoksiaan dementiapotilaiden muistoista kolme vuotta – "Jäljelle jäävät muistot ovat kuin kiiltokuvia"

Sukellus Helenen maailmaan on monin tavoin syventänyt Antti J. Jokisen, Laura Birnin ja Krista Kososen suhdetta Helene Schjerfbeckin taiteeseen.
Kulttuuri

Helene on Laura Birnille yksi hänen merkittävimmistä rooleistaan – Liikkuva Schjerfbeck-muotokuva maalataan suurilla tunteilla

Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa esillä oleva Hiljaisuus-installaatio on taiteilija Sari Pietilälle henkilökohtainen. Idea teokseen syntyi unessa, ja makuuasennossa olevat kipsipatsaat henkivät rauhaa.
Kulttuuri

Taiteilija Sari Pietilän näyttely sai inspiraationsa unista ja matkoilta

Turun taidehallin avajaisissa helmikuussa 2019 buffetpöytä katettiin osana Harrie Liveartin eli Saija Kassisen (etualalla vas.) ja Meri Linnan performanssia.
Kulttuuri

Turun taidehalli keräsi ensimmäisenä vuotenaan yli 44000 kävijää – lukuun laskettu myös kaikki juhlasalin käyttäjät

Wäinö Aaltosen museossa edelleen auki oleva Milloin on nyt? -näyttely on kerännyt keskimäärin 190 katsojaa päivässä. WAM on tuplannut kävijämääränsä  kymmenessä vuodessa. Kuvassa Ilmari Grytan veistos Saapuvat ja lähtevät, 2011.
Kulttuuri

WAM tuplasi kävijämääränsä vuosikymmenessä – taidemuseoiden kävijämäärät kasvavat Turussa

Taide on Ismo Kajanderille älyn ilmentymä.
Lukemisto

80 vuotta täyttävä Ismo Kajander kutsuu itseään erikeepperitaiteilijaksi – haastavinta on teosten elementtien yhdistäminen

Still-kuva Daniel Crooksin videoinstallaatiosta  Phantom Ride (Aaveajelu) 2016, joka rakentaa rinnakkain useita erilaisia todellisuuksia.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: WAMin kunnianhimoinen ja filosofinen näyttely tarjoaa kerroksellisia tulkintoja ajasta

Ana Teo Ala-Ruonan ja Venla Heleniuksen You bring the light -näyttelyssä kuvaama ystävyysrakkaus sisältää myös sydänsuruja, tarrautumista ja menettämisen pelkoa.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Ystävyysrakkaus kantaa – Ana Teo Ala-Ruona ja Venla Helenius lukeutuvat kuvataidekentän kiinnostavimpiin tekijöihin

Enrico Mazzonen teokset kuvittavat hänen sisäisiä vaikutelmiaan eri paikkakunnista. Teoksessa Rauma ilmentyy se kuumeinen innostuksenen tunne, jonka uusi kotipaikka herätti.
Kulttuuri

Turku sai oman nimikkoteoksen italialaisen Enrico Mazzonen käsissä

Metsä näyttäytyy jumalallisena maisemana Vesa Aaltosen valokuvateoksissa. Kuvassa Perintö II, 2019. Pigmenttivedos, dibondlevy ja akryylilasi, 70 x 100 cm.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Maukkaat hetket, salaviisaus ja jumalallinen valo kohtaavat Turun taiteilijaseuraa juhlivassa näyttelyssä

Heidi Grahn mieltää jo itsensä salolaisen kulttuurin puolestapuhujaksi. Oma koti on Kiskossa.
Lukemisto

Kiskolainen taidehistorioitsija Heidi Grahn uskoo, että kulttuuri kantaa ihmistä

Taiteilija Hanna Varis tahtoo olla prinsessa.
Kulttuuri

Takapuoleen ulottuvat kutrit lyhenivät lapsena kahden sentin siiliksi – nyt taidegraafikko on avoimesti prinsessa

Haddon Sundblomin piirtämä joulupukki "Where ever I go" on vuodelta 1939.
Lukemisto

Coca-Colan mainonnassa on ripaus suomalaisuutta – Tiesitkö, että Coca Cola -joulupukin juuret ovat Ahvenanmaalla?

Tommi Toija: Muukalaiset, 2011 -2015.
Kulttuuri

Kuvanveistäjä Tommi Toijan pikku-ukot vaeltavat keväällä Salon taidemuseoon – Helsinkiläistaiteilijalla on työhuone myös Somerolla

Vanhankaupungin taivaanranta sekoittuu trooppiseen sademetsään Topias Paalasen Naantalin kirjastoon tekemässä maalauksessa.
Kulttuuri

Graffitikisan voittajat maalasivat Naantalin kirjaston seinille seepran, papukaijan ja kalan – Toiseen teokseen on piilotettu pimeässä näkyvä elementti

Oppaat näkevät tauluilta saman, mitä lasien käyttäjän näkökentässä näkyy, joten he pystyvät myös kertomaan siitä, mitä vierailija näkee. WAMin opas Petri Pulli opastaa Turun museokeskuksen projektitutkija Anna Perälän virtuaalivierailua Eremitaasissa.
Kulttuuri

WAMin virtuaalinäyttelyssä voi liikkua pitkin Pietarin Eremitaasin loisteliasta galleriaa ja nousta jopa yläilmoihin

– Aloitin keikkailun jo 11-vuotiaana. Kun olin 13-vuotias, yksi bändi etsi solistia. Olin bändiin yhteydessä ja huijasin olevani vanhempi. Ikähuijaus ei mennyt läpi, mutta pääsin bändiin mukaan. Niin alkoi laulajan urani, toteaa Anne Mattila.
Paikalliset

Ilon ja lohdun tuoja – laulaja Anne Mattila on myös kuvataiteilija

Saara Kumpulaisen Kaipuu (kaukaisuus) -teokseen (2018 -2019) kuuluu digitaalinen vuoriprojisointi, pöytä ja nenäliinoja. Teos on esillä Turun taiteilijaseuran 95. vuosinäyttelyssä Taidehallissa.
Kulttuuri

Turku Art Afterwork kutsuu torstaina taiteen äärelle – galleriat ja museot auki iltaan asti, katso kaikki kohteet

Mitro Viitala ja hänen värikäs seinämaalauksensa, jossa on kuvattuna esimerkiksi hattupäinen kalahahmo.
Paikalliset

Naantalin pääkirjaston seiniä koristeltiin nuorten maalaamilla graffiteilla

Maryam Samaian ja Arezoo Shirdelin Tukahdutettu-yhteismaalaus pureutuu silpomisen kipeään tematiikkaan.
Kulttuuri

Maryam Samaian ja Arezoo Shirdel kertovat taiteellaan tarinoita naisten kokemasta väkivallasta

Rebecca Birchin installaatiossa keltainen värimaailma yhdistyy videoprojektioihin ja puisiin kehyksiin.
Kulttuuri

Rebecca Birchin taide on inhimillisyyden tutkimusta – WAMx:n uudessa näyttelyssä jäkälä on ihmisen metafora

Mökki Galleriaa pyörittää Sibel Kantola. Imaginary Birds on kahdeksantoista eri taiteilijan yhteisnäyttely.
Kulttuuri

Kesän kaipuusta se alkoi – Kaarinan Mökki Galleriassa voi keskellä kaamosta kokea kuvitteellista linnunlaulua ja uusia lajeja

Sofia (2019) koostuu kahdestatoista kehämäisesti tilaan ripustetusta piirrosarkista.
Kulttuuri

Näyttelyarvio: Sofian valinta – Okko Pöyliön sarjakuvallinen kerronta toimii ja tuo piirrosteoksen isot kysymykset lähelle katsojaa