Ilmastonmuutos

Lakisääteisenä tehtävänämme on tiedon vieminen eteenpäin. Koemme vastuullisuutta, kun yrityksistä ollaan meihin yhteydessä ja halutaan priorisoida toimia ja ymmärtää tilannetta, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski sanoo.
Kotimaa

Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja ilmastonmuutoksen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin

Lentoyhtiöiden ja riippumattomien laskureiden arviot lentojen päästöistä vaihtelevat rajusti. Finnairin Turun ja Helsingin välisiä lentoja operoi lentoyhtiö Norra.
Talous

Lentoyhtiöiden omat laskurit arvioivat lentokilometrille pienempiä päästöjä kuin riippumattomat laskurit

Heikki Salmelan mielestä verottaminen tulisi järjestää tavalla, joka säästää ympäristöä.
Lukemisto

"Joskus on tullut herättyä aamuyöllä miettimään, että mitä sinä Heikki touhuat" –  Hese Salmela uskoo ilmastobisnekseen

Puut ovat yksinkertaisin ja toimivin tapa hiilidioksidin poistamiseen ilmakehästä. Ilmastonmuutos on helpointa ratkaista luonnollisesti, laskivat Science-lehteen artikkelin kirjoittaneet tutkijat.
Maailma

Science-lehden mullistava metsittämistutkimus antaa toivoa – maailmanloppu on peruttu, suomalainen metsänomistaja on ilmastosankari

Turun nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho kannustaa kaikkia kierrättämään, koska se on helppo ja ilmainen tapa edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.
Lukemisto

Mette Hämeenaho on aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta – ”Ei tarvitse uhrautua, mutta pitää ottaa vastuuta”

Brasilian Amazoniassa asuu arviolta 900 000 alkuperäiskansojen edustajaa. Heistä sadat osoittivat mieltä Jair Bolsonaron hallintoa vastaan pääkaupunki Brasiliassa huhtikuussa.
Maailma

Amazonin sademetsä saa yllättävää apua kauppasovusta – Brasilian pitää noudattaa ilmastosopimusta

Elinkeinoministeri, keskustan Katri Kulmuni (keskellä) johti puhetta Helsingin ministerikokouksessa voimakkaalla brittiaksentilla. Aksentti johtuu lapsuudessa katsotuista "lukuisista englantilaisista saippuasarjoista", Kulmuni sanoo.
Kotimaa

Suomeen kokoontuneet EU-ministerit korostivat bisnestä ilmastoratkaisuissa – Puheenjohtaja Kulmuni: Esimerkiksi merien muovin voi kääntää bisnekseksi

Paikalliset

Kolumni: Syyllinen olo

Tommi Vaittinen asensi lauantaina ilmalämpöpumppua omakotitaloon, jonka asukkaat päättivät ostaa laitteen viime kesän helteiden myötä. Asennusta sai odottaa noin kuukauden.
Talous

Ilmalämpöpumppujen myynnissä tulossa toinen ennätysvuosi putkeen – pahimmillaan asennusta pitää odottaa jo loppukesään

Viime vuoden lokakuussa tuhannet ihmiset marssivat ilmastonmuutoksen ehkäisyn puolesta Helsingissä.
Kotimaa

Kymmenettuhannet vaativat Suomelta ilmastojohtajuutta – Jos ilmastoasiat painuvat muiden alle, tuleville sukupolville ei voi sanoa, että teimme kaikkemme

Juha Wikström osti Taamarlan tilan vanhemmiltaan 2003. Keväällä 50-vuotispäiviään juhlinut isäntä ei vielä suunnittele sukupolvenvaihdosta, mutta perheen kolmesta tyttärestä vanhin, UIrika Wikström kouluttautuu alalle ja toimii tilan kakkosmiehenä.
Lukemisto

Ilmastonmuutos näkyy jo nyt viljelijän arjessa – Särkisalossa kevätkylvöt aikaistuneet

Kevään eduskuntavaaleissa läpi pääsi 20 vihreiden kansanedustajaa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Gallupeissa vihreiden kannatus on ollut ajoittain suurempaakin. Vihreät tuulettivat vaali-iltana tulosta uuden puheenjohtajansa Maria Ohisalon johdolla.
Lukemisto

Megatrendit pelaavat perussuomalaisten ja vihreiden laareihin – taustalla globalisaation ja ympäristökriisien aiheuttama ahdistus

Jonne Hakanpää määrittää uusiutuvan dieselin raaka-ainenäytteen vesipitoisuutta Nesteen uusiutuvien polttoaineiden tutkimuslaboratoriossa Porvoon Kilpilahdessa.
Liikenne

Onko teurasrasvoista valmistettava diesel ihmeaine vai kupla? Kysyimme 11 hankalaa kysymystä kotimaisesta uusiutuvasta dieselistä

Stephan Krassow ja Kay Kluge sahaavat voimalan osia pienemmiksi entisessä ydinvoimalassa.
Lukemisto

Saksa purkaa vimmaisesti ydinvoimaloitaan, mutta jätteiden loppusijoituspaikasta ei ole tietoakaan: "Atomivoimasta luopuminen ei ole sitä, että nimet paperiin ja se siitä"

Paikalliset

Seitsemän kuntaa haastaa yritykset ilmastotekoihin – Turulla vetovastuu

Teppo Heikkilän Carbon Actionin koekentäksi tarjoama laidun on ollut pitkään nurmella, ja siinä on paljon juurimassaa. – Ei kovaa tinttua tämä maa, hän näyttää.
Tiede

Lisää kasvipeitteisyyttä ja maaperän hiilipumppu täysille – pellot voivat sitoa hiiltä jopa autojen päästöjen verran

Erkki Liikanen on kutsuttu huippuvaikuttajien tapaamiseen.
Kotimaa

Suomen Pankin ex-pääjohtaja Erkki Liikanen kutsuttiin Bilderberg-kokoukseen – Huippuvaikuttajien tapaamisesta tihkuu tietoa julkisuuteen vain vähän

Dokumenttiprojektin edetessä Sonja Luokkala on joutunut myös työhön arkeologisilla kaivauksilla. Kuvassa Luokkala ja dokumentin tuottaja Mischa Hedges Nunalleqin arkeologisilla kaivauksilla. Vain muutama viikko kuvausryhmän poistumisen jälkeen koko kaivausalue huuhtoutui mereen.
Lukemisto

Ilmastonmuutos tappaa jo ihmisiä – Suomalainen dokumentaristi seuraa kauhua Alaskassa

– Yllättävän tukevan tuntuinen pieneksi kahden hengen autoksi, mutta mitenkähän lasten turvaistuin mahtuu taakse, Jukka Roinila arvioi Seat Aronaa. Gasumin asemilla puolet kaasuautojen tankkauksista tehdään jo nyt biokaasulla.
Liikenne

Jos biokaasu on hyvä, miksi siitä rangaistaan? Kaasuautoilijat vaativat isoja veromuutoksia, jotka lisäisivät päästötöntä autoilua

Kaasuauto on valmis ratkaisu käyttöön, kun halutaan puhtaampaa autoilua. Kuvan kaasuauto oli autokauppias Deniz Söderströmin huomassa Turun satamassa.
Lukemisto

Puheenvuoro: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este

Ilmastolakkopäivä houkutteli Turussa kourallisen väkeä.
Paikalliset

Ilmastolakko Turun tuomiokirkon portailla keräsi niukasti osallistujia

Kolumnit

Jukka Käyhkö: Pojat ja ämpäri

Sitran johtavan asiantuntijan Anu Männyn mukaan siirtyminen yksityisautoilusta julkiseen liikenteeseen ja pyöräilyyn voi säästää vuodessa noin neljä tuhatta euroa.
Kotimaa

Sitra: Suomalaisen hiilijalanjäljen on pienennyttävä yli 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä – Muutos voi tuoda mukanaan paremman elämänlaadun

Luostarivuoden koulun Kerttulin yksikön ensimmäisen luokan opettaja Sirpa Isolauri (vas.) näyttää lapsille mallia, kuinka kuusentaimi istutetaan maahan potti- eli istutusputken avulla.
Lukemisto

Ekaluokkalaiset mukana ilmastotalkoissa – lapsille opetetaan metsänhoitoa, ja he saavat omin käsin istuttaa ystävänpuita

Aliot

Suomalaisen ympäristövastuu?

Petri Oinikki (vas.) Lounavoimasta, Jussi Rinttilä Gasumista, Pekka Heikkinen Qvidja Kraftista, Rami Niemi, Miska Eriksson ja Mikael Maksimow Qheatista, Saara Kankaanrinta Qvidja Kraftista, Lauri inna Salon kaupungilta, Ilkka Herlin Qvidja Kraftista ja Jukka heikkilä Lounais-Suomen jätehuollosta kertoivat tiistaina käytännön toimista ilmastonmuutosta vastaan.
Paikalliset

Salon jätevoimalan ensimmäiset ympäristöhankkeet julki: biopolttoainetta päästöistä ja jätteistä, hukkalämpö talteen

Kaksi aktivistia kiipesi paikallismetrovaunun katolle ilmastonmuutosta vastustavien tempausten sarjassa keskiviikkona.
Maailma

Omintakeiset ilmastomielenosoitukset aiheuttaneet yrityksille miljoonien tappiot Lontoossa – lähes 300 ihmistä pidätetty

Henna Lainisen vieressä olevalle pöydälle syntynyt asetelma on kurssilaisten yhteisestä harjoituksesta, jossa ilmastonmuutokseen liittyvät surut on koottu yhteen.
Lukemisto

Tunnetko ilmastoahdistusta? Sitä voi purkaa kirjoittamalla kirjeen jälkipolville

Maailma

Protesti toi ilmastonmuutoksen keskelle Britannian parlamentin brexit-debattia

Matti Virtanen kirjoittaa Ilmastopaniikki-kirjassaan, että tiedeyhteisö, tiedotusvälineet, poliitikot, kansalaisjärjestöt ja yritykset  hyötyvät ilmastopaniikista, koska se saa ihmiset ja rahat liikkeelle.
TS Kirja

Kirja-arvio: Ilmastonmuutos tulee ja tappaa kaikki – Toimittaja Matti Virtanen vastustaa kiistellyssä kirjassaan poliittisesti johdettua paniikkia