Hyvinvointi

Terveys

Imeskeletkö sinkkiä flunssaan? – Yliopistotutkimuksen mukaan se voi olla turhaa

Lukemisto

Näin sovellat buddhan oppeja arkeen – minimeditaatio onnistuu vaikka syödessä

Kaupungin hälyssä Markku Toukola ei kuule tinnitustaan, mutta kuulokoje vahvistaa häiritsevästi liikenteen melua. Pää on kuin Haminan kaupunki, hän kuvailee.
Terveys

"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet

Kotimaa

Painajaisista kaivataan kokemuksia

Paikalliset

Turussa kehitetty omakirjasto.fi-palvelu tulee asiakasta lähelle – tarjolla äänikirjoja, konsertteja ja liikuntavideoita

Hyvinvointitoimiala ei ole kieltänyt työntekijöitään kommentoimasta alalla tapahtuvia asioita, vaikka tällaista epäselvyyttä on ollutkin työntekijöiden keskuudessa.
Paikalliset

Hyvinvointitoimiala terävöittää viestintäohjeitaan – Kaskenlinnan potilaskutsuhäiriö sulki työntekijöiden suut

Suomessa rokotetaan influenssaa vastaan entistä enemmän, mutta keskustelu käy kiivaana, että kannattaako se.
Terveys

Kannattaako influenssarokotus? Tämä on uusin tieto influenssasta ja rokotteista

Anette Huila toimii joogaohjaajana ja äänimaljarentouttajana.
Paikalliset

Anette Huila on oman temppelinsä emäntä

Lihasten määrä ja kudosmassa vähenevät, kun estrogeenitaso laskee. Lihasvoimaa ylläpitävään liikuntaan kannattaa kiinnittää huomiota.
Terveys

Kun Katarina Wilk menetti 40-vuotiaana yöunensa, lääkärit eivät uskoneet, että kyse on vaihdevuosista – hoidoksi uni- ja masennuslääkkeitä

Anne Pahtakari on elänyt jämtlanninpystykorva Tuikkeen kanssa samaa taloutta jo 10 vuotta ilman oireita. Minulle kävi hyvin, kun siedättyminen onnistui, mutta eihän niin välttämättä käy kaikille. Allergisena lemmikin ottaminen todella on riski, hän sanoo.
Terveys

Anne pärjää koiransa kanssa ilman allergialääkettä, mutta siskon koirat saavat silmät punoittamaan – Mikä koirassa allergisoi?

Vielä jokin aika sitten esimerkiksi työterveyden terveystarkastuksissa otettiin rutiininomaisesti laboratoriokokeita kaikilta. Nyt niitä otetaan lähinnä riskiryhmiin kuuluvilta.
Terveys

Yksi ainoa mittari riittää terveyden seurantaan – rutiinin vuoksi otetuista laboratoriokokeista voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä

Unihalvaukseen liittyy usein voimakas kokemus pahan läsnäolosta. Unesta havahtunut saa silmänsä auki, mutta ei voi liikuttaa raajojaan. Hengittäminen voi tuntua vaikealta ja hän saattaa nähdä hallusinaatioita kuten hämähäkkejä tai pelottavan tumman hahmon.
Terveys

"Pahuuden läsnäolo on todella voimakas" – Unessa halvaantunut velloo kauhun keskellä

Normaali, terve kieli on pinnaltaan tasainen ja vaaleanpunainen. Kuvan kielen reunassa on lievää piparkakkumaisuutta.
Terveys

Piparkakku, karva vai kartta? Muutokset kielessä voivat olla merkki syövästä tai raudanpuutteesta

Perttu Salonen sai munuaisen ensimmäisen kerran jo puolitoistavuotiaana ja uudestaan viime talvena. 14-vuotias kuvattiin syksyllä tarkastusreissulla Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.
Terveys

Lääkäri ehdotti raskauden keskeytystä – nyt 14-vuotias Perttu elää teinin elämää jo toisen uuden munuaisen turvin

Museolehtori Elli Liippo ja sosionomi­opiskelija Tiia Anttalainen (vas.) vetävät keskustelua. Raimo Juurinen suuntaa tutkivan katseensa merimaisemaan.
Kulttuuri

Taide edistää terveyttä kaikissa elämänkaaren vaiheissa – muistiyhdistysläiset tutustuivat Noldeen Turun taidemuseossa

75 vuoden ikäraja ei ole ehdoton.
Paikalliset

Yli 75-vuotiaiden kuntoa testataan Turussa

– Laulamiseen tarvittavat lihakset voi lämmittää laulamallakin sen puoli tuntia, mutta se on hirvittävän kallis tapa lämmitellä. Pelkkä hieronta voi avata äänen, kun lihakset aktiivisesti rentoutuvat, laulunopettaja Julia Pihavainio kehuu.
Terveys

Keski-ikäinen nainen, älä pure öisin hammastasi rikki – leukajumiin voi saada apua näistä keinoista

Paikasta toiseen muuttaminen on erittäin raskasta iäkkäille muistisairaille henkilöille, vanhempi oikeusasiamiessihteeri Lotta Hämeen-Anttila toteaa.
Kotimaa

"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia

Yläluomileikkauksessa poistettava ihoalue piirretään silmäluomelle. Arpi jää yläluomen vakoon, joten sitä ei arkielämässä huomaa.
Terveys

"Roska" silmässä olikin oma silmäluomi – Seurasimme leikkausta, jonka syynä ei läheskään aina ole ulkonäön korjaaminen

Yhä nuoremmat osaajat voivat nykyään huonosti työelämässä. Väsyneeltä ihmiseltä
Lukemisto

Entä jos ensin tulisikin työntekijä ja sitten asiakas – VTT:n johtaja ehdottaa yksilöllistä työn suunnittelua ratkaisuksi uupumiseen

Pitkä ruokapöytä on olennainen elementti avopalveluyksikkö Oliviassa. Sen ääreen asiakkaat kokoontuvat yhteiselle aamiaiselle kahdesti viikossa. Pöytää kattamassa ohjaajat Susanna Tuuli ja Laura Räsänen.
Lukemisto

Avopalveluyksikkö Oliviassa opetellaan päihteetöntä perhe-elämää

Turun klassillisen lukion opinto-ohjaaja Marianne Laulumaa vertaa opintotaitoja polkupyörällä ajoon. Molempia taitoja täytyy opetella ensin.  - Nykyään opiskelutekniikoita opetetaan yläkouluissakin, mutta monelle realisoituu vasta täällä, miten tärkeitä ne ovat, Laulumaa tiivistää.
Paikalliset

Aikavarkaat ja huoli jatko-opinnoista uuvuttavat lukiolaiset – Turussa ryhdyttiin etsimään apua lukiopaineisiin valtakunnan kärkenä

Farmasian tohtori Johanna Uhari-Väänänen esittelee Viikin Biokeskuksessa kryostatti-nimistä laitetta, jolla viipaloidaan rottien aivoja.
Terveys

Juopporotat auttavat selvittämään, miksi alkoholisti retkahtaa – uudenlainen lääke vähensi ylilyöntien määrää

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen terveydenhuollon henkilöstön asenteita rokotteisiin.
Paikalliset

Tutkimus selvitti suomalaisen terveydenhuollon henkilöstön asenteita rokotteisiin

Paikalliset

Tutkimus: Ennusmerkit auttavat tunnistamaan nuoruusiän ylipainon riskin jopa 70 prosentin tarkkuudella

Sisäilmanlaatu on puhuttanut monissa kunnissa viime vuosina.
Kotimaa

THL: Ihmiset kokevat sisäilmaan liittyvät terveysriskit usein suurempina kuin ne tutkimustiedon perusteella ovat

Terveys

Ole Fit -kuntosaliketju avaa Turun lisäksi Naantaliin – pääomasijoittajalle osuus yhtiöstä

Minna Aalto (oik.) ja pilates-ohjaaja Taru Uusitalo näyttävät, millaisista liikkeistä on hyötyä aivoverenkiertohäiriöön sairastuneille. Tässä on helppo perusliike, joka vahvistaa pakara- ja vatsalihaksia. On tärkeää suorittaa liike pakara- ja vatsalihaksilla ja pitää selkälihakset rentoina. Huomaa, että lantio ei kierry yläasennossa.
Terveys

Aamuyöllä iskenyt aivoinfarkti pakotti turkulaisen Minna Aallon hidastamaan työtahtiaan – Näin pilates tukee kuntoutusta

Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm (vas.) ja luustokiertuetta juontava laulaja Janne Tulkki kannustavat huolehtimaan luuston terveydestä.
Terveys

Kehon kaikki 206 luuta kuntoon – Suurella luustokiertueella voi oppia uutta osteoporoosista ja terveydestä

Marja-Leena Jormanaisen juoksukipinä ei ole laantunut edes kesän taivuttua kohti syksyn ja talven koleutta. "On ollut ennen kaikkea nautinto siitä, että pystyy liikkumaan ja pystyy haastamaan itseään", hän sanoo.
Liikunta

Juttumme juoksuohjelmasta sai 64-vuotiaan Marja-Leenan lenkille – "En olisi ikinä uskonut, että minusta on juoksemaan"