Henkilö

– Tähän perinnehuoneeseen on kerätty talteen muistoja sotaveteraaneista ja lotista, evakoista ja pitäjätalon viimeisestä isännästä, joka asui talossa aina vuoteen 1963 asti, paikalliskulttuurin puolestapuhuja Harri Räikkä kertoo.
Lukemisto

Seinät pullollaan kotiseutuhenkeä – Harri Räikkä on tehnyt viimeiset vuodet hartiavoimin töitä Rymättylän pitäjätalo Aahollin elävöittämiseksi

Voimisteluvuosista alkoi polku, joka johti Miia Grénmanin tänä keväänä julkaistuun väitöskirjaan.
Lukemisto

Turkulainen Miia Grénman väitteli wellness-tohtoriksi – nyt hän kertoo, miksi terveysintoilusta tuli buumi

Jussi Lammela pitää osaltaan huolta siitä, etteä Finlandersin bussille riittää keikkakilometrejä.
Lukemisto

"Rakastan tätä työtä edelleen, ei kyllästytä yhtään tippaa", sanoo 60 vuotta täyttävä Finlandersin rumpali ja laulaja Jussi Lammela

Sivutoimisena oppaana työskentelevä Pirita Lentiö vetää Turussa opastettuja teemakierroksia. –Meillä on kanta-asiakkaita, jotka käyvät kaikilla kierroksilla. Kävelykierroksista tykätään kovasti, koska se on kiva tapa liikkua ja olla ulkona, Lentiö sanoo.
Paikalliset

Elokuvien Turku tutuksi kävellen

Kulttuuri

Jarmo Nikun kitara porisee monessa padassa, uran ensimmäinen soololevy on valmis ja kolme kitarasankaria yhdessä tien päällä

Mynämäessä asuva Otso Mielismäki tahtoisi opiskelemaan lääketiedettä. Vaikka Turku on läheinen, hän olisi valmis muuttamaan tulevaisuudessa myös aivan eri puolelle Suomea tai Ruotsiin.
Paikalliset

Tieteen arvoitukset kiehtovat Mynämäessä kahdeksan laudaturia kirjoittanutta Otsoa

Kulttuuri

Jo 36 vuotta juurimusiikin ilosanomaa levittänyt Jo' Buddy on musiikillisen gumbon keittiömestari

Kesän koittaessa Johannes Alaranta pääsee taas rakkaan purjehdusharrastuksensa pariin.
Lukemisto

Sanan Takaa: Johannes Alaranta kasvoi lestadiolaisessa kodissa ahtaaseen uskonnollisuuteen – hänestä tuli ääriliberaali

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, joka toimi huhtikuun loppuun saakka Turun yliopiston sosiaalityön professorina. Hän ehti antaa haastattelun yliopiston ruokalassa ennen muuttoa Jyväskylään.
Lukemisto

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen: "Vain pienessä osassa maailmaa perheeksi mielletään ydinperhe"

– Kustannusjohtaja olisi halunnut kirjan kanteen ihan toisen kuvan, mutta minä vaadin juuri tätä kuvaa, koska siinä on paljon symboliikkaa. Sielunmaisemani on hyvin suomalainen, siihen kuuluu pohjoiskarjalainen korpi. Sieltä olen saanut myös vahvan hengellisen perinnön ja luottamuksen Jumalaan, silloinkin pitää luottaa, kun joutuu kohtaamaan myrskyjä, Seppo Rissanen kertoo.
Lukemisto

Nurmeksen korvesta maailmalle − Seppo Rissanen avaa omaelämäkerrallisessa kirjassaan ikkunoita uskontodialogin lähihistoriaan

- Onhan se mieletöntä, ja hauskaa. Olen kiitollinen siitä, että lähdimme tekemään jotakin vain siksi, että se oli kivaa ja kosketti, ja siinä oli niin paljon voimaa joka vei aina Pekingiin asti, toteaa Metsämarja Aittokoski.
Paikalliset

Pikkulin siivin maailmalle

–  Muistan, miten vanhat ihmiset puhuivat nuoruudessani, kuinka aika kuluu nopeasti. Silloin ihmettelin sitä, en enää, 60 vuotta täyttävä Ville Itälä hymähtää.
Lukemisto

60 täyttävä Ville Itälä ei enää julkisesti kommentoi politiikan käänteitä, Euroopan petostentorjuntaviraston pääjohtajalle riippumattomuus on ensisijainen edellytys

Meeri Ahtonen sauvakävelee mielellään ja tykkää retkeillä esimerkiksi Kuhankuonolla.
Lukemisto

Turkulaisella Meeri Ahtosella ei ole kiire eläkkeelle, hän tekee mielellään kahta työtä ja pyöräilee vähintään 15 kilometriä päivässä

Sirkka Hämäläinen on vähitellen jättänyt työt ja vaativat luottamustehtävät, mutta seuraa edelleen tiiviisti maailman asioita.
Lukemisto

80 vuotta täyttävä Sirkka Hämäläinen näkee, että poliitikon tehtävä hallituksessa on katsoa kansakunnan etua

Mikko Matikka kirjoitti luokkansa taululle: "Minä rakastan venäjän kieltä!".
Lukemisto

Päivän Persoona: ”Rakastan venäjän kieltä” – Turkulaismies yllätti iltalukion opettajan itseopiskellen hankkimallaan kielitaidolla

Huck Scarryn Mato Matala ja Pupu sekä Mauri Kunnaksen Herra Hakkarainen pääsivät yhteiskuvaan.
Lukemisto

Mauri Kunnas ei lukenut pienenä lastenkirjoja – sitten Richard Scarry muutti parikymppisen piirtäjän uran

-Tämä on free lancer -työtä. Yhtenä päivänä pidän luentoa, toisena päivänä työtä näyttelijöiden kanssa, sitten kirjoitetaan käsikirjoitusta tai editoidaan leffaa. Se on mahtavaa, mutta välillä tuntuu, että aivoissa kiehuu, koreografi Sonya Lindfors sanoo.
Kulttuuri

Tie taiteilijaksi torpataan jo lapsena – Koreografi Sonya Lindforsin mielestä näyttämöllä pitäisi olla enemmän taiteilijoita eri sosiaalipiireistä ja etnisistä taustoista

Urpo Koponen pitää aina saappaita jalassaan käärmemetsällä. Siirtäessään käärmeitä talojen pihoilta muualle hän käyttää viiltosuojakäsineitä, haarakeppiä ja haavia.
Lukemisto

Kyy on purrut Urpo Koposta kolmesti, mutta silti hän näkee vain kauniita käärmeunia

Kristian Bulgakov kuuli puoli vuotta sitten isältään Sergei Bulgakovilta, että tämä oli osallistunut Tshernobylin puhdistustöihin. Bulgakovin sotilaspassiin on merkitty säteilyaltistuslukemia.
Lukemisto

Kaarinassa asuva perheenisä vietiin karjavaunussa Tshernobyliin – reaktorin katolla sai siivota puolitoista minuuttia, sitten soi sireeni

Hanna Varis sanoo hetkittäin kokevansa, että jotain kauan sitten kadonnutta ja unohdettua kollektiivista muistia välittyy hänen teoksistaan.
Kulttuuri

Kultaa ja ratsastavia ruhtinattaria – Kriisit eivät ole koskaan sammuttaneet 60 vuotta täyttävän kuvataiteilija Hanna Variksen värejä

Hermanni Vuorisalo tekee puurusetteja käsityönä.
Paikalliset

Juhlarusetti poiki oman yrityksen

Jätesäkki toisensa jälkeen täyttyy, kun Pasi Paananen siivoaa Saaristotien pientareita Nauvossa. Mies toivoo, että ihmisten vastuu ostamastaan tuotteesta kantaisi myös tavaran kääreeseen asti niin, että hän huolehtisi myös pakkauksen asiaan kuuluvalle paikalleen.
Paikalliset

Nauvolainen Pasi Paananen siivoaa koko saaren roskista – "Suunnaton ilo ja hyvän olon tunne"

Kilparatsastusuransa huipulla Marko Björsille kertyi fanipostia säkkitolkulla. Hänen faniklubiinsa kuului parhaimmillaan 40 000 nuorta.
Lukemisto

Julkisuuden paineessa hevoset auttoivat Marko Björsiä: "Hevonen ei arvostele tai kyseenalaista"

Meri kiehtoi Antti Palolaa jo nuorena; sinne oli pakko päästä, varsinkin, kun perhe oli aina asunut rannikkokaupungissa. – Meriaika on ollut minun elämäni korkeakoulu, Palola kuvailee.
Lukemisto

Vappuna 60 vuotta täyttävä Antti Palola nousi meriltä ay-johtajaksi

Mona Moisalasta tuli psykologian tohtori ja aivotutkija, vaikka hän sai hieman ennen ylioppilaskirjoituksia aivoinfarktin, jonka vaikutukset tuntuvat yhä.
Lukemisto

Abina koettu aivoinfarkti jätti pysyvät vauriot – huippututkijaksi silti edennyt Mona Moisala vertaa nyt älylaitteita karkkiin

Kim Mustosta kiehtoo ruuanlaitossa se, että aina on uutta opittavaa. – Pinellan haluan nostaa samaan kukoistukseen, kuin se on ollut. Oppimani tekniikat, raaka-aineiden käsittely ja maku edellä -ajattelulla asiakkaat saavat paremman ravintolakokemuksen.
Lukemisto

Yksi juliste seinässä muutti Kim Mustosen suunnitelmat – nyt hän työskentelee Pinellan keittiömestarina

Paikalliset

Musiikin ja teatterin moniosaaja – Aino Lehtovaara  heittäytyy jatkuvasti uusiin haasteisiin

Hans Langhin elämäntyön, Langh-yhtiöiden pääkonttori sijaitsee Kaarinan Piikkiössä, Alaskartanossa.  Viljakuivuritoiminta laajeni pesupalveluun ja varustamotoimintaan, nyt suuri osa liikevaihdosta tulee rikkipesurien valmistuksesta.
Lukemisto

Hans Langh oli varustamojen eturivissä vastustamassa direktiiviä, jonka ansiosta yhtiöllä on nyt sadan miljoonan euron tilauskanta

Yhden kakun koristelu vie Emma Ivanelta helposti kymmenen tuntia. Hän saa ideoita koristeluun monipuolisesti eri taiteista.
Lukemisto

Suomalainen Emma rankattiin maailman 12 parhaan kakkutaiteilijan joukkoon: "Nyt kakkujeni hinta on 10 000 euroa"

− Muksis sopii tehtäväänsä kirkkokoirana, koska se on niin innokas, iloinen ja sosiaalinen. Yorkshirenterrierit ovat yleensä luonteeltaan ystävällisiä ja kiinnostuneita ympäristöstään. Kaikki rodun yksilöt eivät välttämättä ilmennä näitä piirteitä, mutta Muksiksessa ne tulevat esiin erittäin selvästi, Anna-Kaisa Leppänen kertoo.
Lukemisto

Diakonissan työnkuvaan tuli uusi ulottuvuus, kun työpariksi saapui kirkkokoira − Muksis pystyy sellaiseen, johon ihminen ei pysty