EU

Suomen-kokousta puheenjohtanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) kertoo, että EU suunnittelee kansalaiskampanjaa oikeusvaltion tarpeellisuudesta.
Kotimaa

Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – jatkossa Suomi ja EU-komissio haluavat sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat

Unkarin järjestelmä ja sen toiminta on herättänyt kansassa myös voimakasta vastustusta. Pääkaupunki Budapestissa sijaitsevan Unkarin parlamenttitalon edusta on toiminut paikkana esimerkiksi niin sanottua orjalakia vastustaville mielenosoituksille.
Kotimaa

Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan"

EU-maiden huippukokous nosti von der Leyenin ehdolle komission johtoon kuun alussa.
Maailma

Parlamentti äänestää illalla komission puheenjohtajasta – von der Leyen hakee tukea vihervasemmistosta, mikä ärsyttää omia

Saksalainen EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber ei kelvannut EU-parlamentille eikä Eurooppa-neuvostolle EU-komission puheenjohtajaksi. Hänen paikalleen komission johtoon on tarjolla saksalainen Ursula von der Leyen, jonka nimityksestä parlamentti äänestää tiistaina.
Kotimaa

LM-kysely: Suomalaismepit jatkaisivat kärkiehdokasmenettelyä, vaikka EU-parlamentti itse hylkäsi Stubbin voittaneen Weberin

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen tapasi maanantaina komissaari Günther Oettingerin (oikealla) Mukana oli pääministeri Antti Rinne.
Kotimaa

Suomen ympäristötavoitteet ovat vahvasti esillä EU:n pitkän aikavälin budjetin suunnittelussa – taustalla kummittelee Brexit

EU-puheenjohtajuuskaudella järjestettävät epäviralliset ministerikokoukset järjestetään Finlandia-talossa. Poliisi suojasi aluetta viime viikolla, kun EU-maiden ympäristöministerit vierailivat Suomessa.
Kotimaa

Suomeen reissaavat EU-ministerit häiritsevät lomamatkaajia vain hetkittäin – Viranomaisilla on vielä poikkeuksellinen keino käytettävänä, jos riskit kasvavat

Ville Niinistö pysyy turkulaisena. vaikka uusi ura meppinä vie häntä Belgian Brysseliin ja Ranskan Strasbourgiin.
Paikalliset

Ville Niinistö povaa äärioikeiston nousun taittumista – vihreät ja liberaalit etenevät Euroopassa

Tuore meppi Mauri Pekkarinen on kutsunut mediassa itseään keltanokaksi ja päivitellyt parlamentin byrokraattisuutta.
Kotimaa

Voiko EU-parlamentin uusi ryhmä äänestää komission puheenjohtajan kumoon? Pekkarinen: "Moni on ilmoittanut, ettei aio äänestää"

Google ilmoitti tällä viikolla blogissaan, että yhtiön hallussa olleita äänitiedostoja pääsi vuotamaan alihankkijan kautta.
Kotimaa

Eurooppalaiset ovat heränneet haastamaan teknojättejä tietosuojasta, ja se on hyvä, arvioi professori: "Kyllä tässä edelleen haetaan pelisääntöjä"

Kierrätyksen lisäksi kiertotalous tarkoittaa sitä, että tuotteista tehdään pitkäikäisiä ja osaa tavaroista ennemmin vuokrataan kuin omistetaan.
Kotimaa

Kiertotalous voi vähentää saasteita ja luoda halvempia tuotteita – EU hakee tehokkaampaa kierrätystä ja muutosta kulutukseen

Jean-Claude Juncker (vas.) on tyytyväinen Antti Rinteen hallituksen kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin.
Kotimaa

Juncker toivoo Suomen johtajuuden tuovan kylmäpäisyyttä EU:lle – ei halunnut kommentoida Al-Holin pakolaisleirin tilannetta

Varaministeri Vladimír Bärtl (vas.) lensi lentokoneella. Seuraavana vasemmalta kuvassa ovat Tshekin suurlähettiläs Ivan Jukl, varapääministeri Karel Havlíček, Malmin lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Niko Lamberg, työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Sampsa Nissinen ja Arttu Koski.
Kotimaa

Tshekkiläisellä ministerillä samanlainen harrastus kuin Juha Sipilällä – tulivat Suomeen lentämällä itse lentokonetta

Elinkeinoministeri, keskustan Katri Kulmuni (keskellä) johti puhetta Helsingin ministerikokouksessa voimakkaalla brittiaksentilla. Aksentti johtuu lapsuudessa katsotuista "lukuisista englantilaisista saippuasarjoista", Kulmuni sanoo.
Kotimaa

Suomeen kokoontuneet EU-ministerit korostivat bisnestä ilmastoratkaisuissa – Puheenjohtaja Kulmuni: Esimerkiksi merien muovin voi kääntää bisnekseksi

EU:n komissio saapuu Suomeen torstaina puheenjohtajansa Jean-Claude Junckerin johdolla. Arkistokuva.
Kotimaa

EU:n komissio tulee Suomeen sopimaan askelmerkeistä hallituksen kanssa – aiheena ainakin 7 vuoden rahoituskehys

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) johtaa puhetta torstain ministerikokouksessa Helsingissä.
Kotimaa

EU-kokous käynnistyi Helsingissä Apocalyptica-säveltäjän säestyksellä – ilmasto saattaa aiheuttaa kiistoja heti ensimmäisessä Suomen kokouksessa

Saksalainen kristillisdemokraatti Ursula von der Leyen on EU:n valtiojohtajien kompromissiehdotus komission puheenjohtajaksi.
Kotimaa

EU:n neuvosto saa huutia suomalaismepeiltä – huippuvirkojen täyttöprosessi ei ole ollut kaunista katsottavaa

Euroopan parlamentissa on 751 meppiä, jotka säätävät kaikkia jäsenmaita koskevia lakeja.
Kotimaa

Kommentti: Europarlamentin puhemieheksi on noussut vain kaksi naista – taas miehen vuoro

Italialainen David-Maria Sassoli valittiin keskiviikkona Euroopan parlamentin uudeksi puhemieheksi toiselle äänestyskierroksella.
Kotimaa

Italialaisesta Sassolista parlamentin uusi puhemies – äänestys meni toiselle kierrokselle

Alankomaiden Frans Timmermans oli kokouksen alkaessa tuorein ehdokas Euroopan komission johtoon.
Maailma

EU:n huippukokous keskeytettiin tuloksettomana – unionin huippuvirkojen täyttäminen jatkuu huomenna

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aloittaa Suomen-vierailunsa torstaina illallisilla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, perjantaina on vuorossa kahdenkeskinen neuvottelu pääministeri Antti Rinteen kanssa.
Kotimaa

Suomen puheenjohtajakausi EU:ssa alkoi – komissio ja kilpailukykyministerit vierailevat Helsingissä loppuviikosta

Hollantilainen EU:n komission budjettipääosaston pääjohtaja Gert Jan Koopman toivoo EU:n budjettiin riittävästi varoja niin maataloustukiin kuin ilmastonmuutoksen torjuntaan. Suomi on tiivistänyt hyvin sen, että rahoituksen on oltava riittävää vanhoille prioriteeteille ja myös uusille haasteille, hän sanoo.
Kotimaa

Mitä EU-rahoillamme käytännössä tehdään? "Kansalaiset eivät ymmärrä, jos emme hoida ongelmia"

Suomi perii EU-puheenjohtajuuden Romanialta. Virallisia EU-huippukokouksia ei Suomessa olla näillä näkymin järjestämässä. Sibiun kaupungissa Romaniassa valmistauduttiin valtionpäämiesten epäviralliseen tapaamiseen toukokuussa.
Kotimaa

Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen

Euroopan johtajat kokoontuvat ensi sunnuntaina Donald Tuskin (vas.) johdolla avaamaan solmua avainpaikkojen nimityksistä. Seuraajaa haetaan Tuskin itsensä lisäksi komission nykyiselle puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille.
Kotimaa

Suomen puheenjohtajuuskausi saa lentävän lähdön – EU täyttää avainpaikkojaan ja Trump pohtii, iskeäkö Iraniin vai ei

Ruoka ja alkoholittomat juomat ovat Suomessa 20 prosenttia EU:n keskitasoa kalliimpia. Näin kertoo viime vuonna tehty hintavertailu.
Kotimaa

Ruuan hinta Suomessa 20 prosenttia yli EU:n keskitason – kaupan mukaan saman tason havittelu vaatisi yhteiskunnallista muutosta

Puolalainen Donald Tusk on toiminunt Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien.
Maailma

EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin

Kotimaa

Kommentti: Värittömyys on valtti kun EU täyttää huippupaikkoja – valituksi on tullut usein se jolla on vähiten vastustusta

Pääkirjoitus

Italian velkakriisi uhkaa euroaluetta

Kotimaa

Suomeen yhteiseurooppalainen supertietokone

Pääministeri Theresa Mayn seuraajakisaan ilmoittautunut Boris Johnson on haastettu oikeuteen brexit-kampanjan aikaisista väitteistä.
Maailma

Kolumni: Kova brexit voi nyt tulla vahingossa

Onko joku heistä EU-komission tuleva puheenjohtaja? Vasemmalta liberaalien Margarethe Vestager, sosiaalidemokraattien Frans Timmermans ja keskustaoikeiston Manfred Weber.
Kotimaa

Analyysi: Vaalitulos sekoitti huippuvirkojen jaon EU:ssa ja heikensi saksalaisen Weberin mahdollisuuksia komission johtoon