EU

Kansainvälisen valuuttarahaston valtuuskunnan johtaja Alasdair Scott kävi Helsingissä marraskuussa keräämässä aineistoa nyt julkistettuun maaraporttiin.
Kotimaa

Suomea uhkaa tarkkailuluokalle joutuminen – IMF ja EU-komissio puuttuneet valtion velkaantumiseen

Suomessa on metsien suojelun määrässä Euroopan keskikastia, mutta laadussa kärkipäässä.
Kolumnit

Kolumni: Eikö Suomi olekaan luonnonsuojelun mallimaa, kun EU-tilastossa sanotaan: "Suomi häntäpäässä suojellussa maapinta-alassa"

Kiinan varapääministeri Liu He (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitustilaisuudessa.
Talous

Nyt odotetaan, tekeekö USA kauppasovun myös EU:n kanssa – sopu Kiinan kanssa voi viedä EU-maiden yrityksiltä tilauksia

Reilun siirtymän rahaston tuella turpeen käytön vähentäminen voisi vauhdittua ja muutoksen tuomat sosiaaliset ja taloudelliset haitat lientyä. Rahaston pääkohde tulee todennäköisesti olemaan hiiliteollisuus.
Kotimaa

Kuihtuva turveala voi saada EU:lta samaa tukea kuin kivihiilikaivos

Äänestyksen tulos julkistettiin alahuoneessa torstai-iltana.
Maailma

Britannian alahuone hyväksyi brexit-sopimuksen, jonka nojalla maa lähtee EU:sta kolmen viikon kuluttua

Kotimaa

EU-puheenjohtajamaan ministerit liihottivat pilvissä: Rinteen hallitus lensi 857 825 kilometriä

Pääkirjoitus

Suomi vitkastelee ratahankkeissa

Sanna Marin matkusti kolmantena pääministeripäivänään Brysseliin EU-huippukokoukseen maailman nuorimpana istuvana pääministerinä. Yhteiskuvaan Marinin kanssa halusivat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.
Kotimaa

Kolmas kausi EU-puheenjohtajana päättyy huomenna: Suomi pärjäsi ainakin valmistelijana

Pääministeri Boris Johnson lupasi brexitin "paketiin jouluksi":
Maailma

Britannian parlamentti äänesti brexit-sopimuksen puolesta – lähtö tammikuun lopussa yhä varmempi

YK:n ilmastokokous päättyi Madridissa sunnuntaina.
Maailma

Ministeri Mikkonen ristiriitaisiin tunnelmiin päättyneestä ilmastokokouksesta: "Ensi vuosi on nyt kriittinen"

Ranska on EU:n suurin ydinvoimamaa. Cruas Meysse on yksi monista, sillä Ranskassa on toiminnassa lähes 60 reaktoria. Esimerkiksi Saksa on sen sijaan luopumassa omistaan.
Kotimaa

Hyvä paha ydinvoima – EU:ssa sen rooli on yhä ristiriitainen, ja parlamentissa vastustus voi jopa kasvaa

Lapset juhlistivat marraskuussa ilmapallojen kanssa kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa.
Maailma

EU-jäsenyystoiveet hiipuvat Länsi-Balkanilla – "On uusi ajatus, ettemme liity EU:hun ehkä koskaan"

Suomi piti puheenjohtajuuskauden aikana esillä oikeusvaltioperiaatteen noudattamista. Törmäyskurssilla oltiin erityisesti Unkarin kanssa. Tässä keskustelevat Unkarin oikeusministeri Judit Varga (vas.) ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) Brysselissä alkuviikolla.
Kotimaa

Suomi ajautui Unkarin kanssa törmäyskurssille oikeusvaltioperiaatteesta – "Ennenkuulumatonta käyttäytymissääntöjen rikkomista"

Pääministeri Sanna Marin sai valtavan mediahuomion saapuessaan ensi kertaa EU-pääministereiden kokoukseen Brysseliin.
Kotimaa

Pääministeri Sanna Marin sai valtavan mediahuomion Brysselissä – halusi keskittyä huippukokouksen asiasisältöön

Kotimaan parrasvaloista Brysselin parrasvaloihin. Pääministeri Sanna Marin osallistuu ensi kertaa EU-huippukokoukseen 28 EU-maan pääministerin joukossa.
Kotimaa

Pääministeri Sanna Marinille helppo sitoutua hallituksen "vasemmistopainotteiseen" EU-politiikkaan, arvioi Eurooppa-professori

Komission vihreän kehityksen ohjelma on tässä vaiheessa pääasiassa kokoelma tavoitteita ja painopisteitä, mutta konkretiaa on tulossa pian. Politiikalla etsitään reittiä kohti hiilineutraalia Eurooppaa. Mukana ovat myös luonnon monimuotoisuus ja esimerkiksi kemikalisoituminen.
Kotimaa

Vihreän kehityksen ohjelma saa kiitosta, mutta myös kritiikkiä – vasta toteutus ratkaisee

Komission tänään esiteltävä vihreän kehityksen ohjelma esittää tiukempia päästötavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseen. Vahvasti hiilivoimaan tukeutuville maille esitetään kestävän siirtymän rahastoa.
Maailma

Tiukempia päästötavoitteita, hiilimurrostukea ja tulleja – Komissio iskee tänään pöytään massiivisen ympäristöpakettinsa

Suteen liittyvät ristiriidat ja eri näkemysten perustelut vaikuttavat olevan hyvin samanlaiset Suomessa ja Manner-Euroopassa.
Maailma

Lapset, lampaat, elonkirjo ja punahilkka – susikeskustelu on EU-tasolla kuin suoraan Suomesta

Maisemaneuvoja Eriika Lundströmille Kuralan Kylämäen upea perinnemaisema on tuttu jo takavuosilta. Kylämäessä on joulun alla erilaisia museotapahtumia yleisölle.
Lukemisto

Eriika Lundström murehtii, jatkuuko perinnemaisemien hoito: "Tuskin talkooväkeä riittää tarpeeksi"

Maroš Šefčovič oli alkuviikolla Helsingissä, jossa hän osallistui EU-maiden kansallisten parlamenttien COSAC-konferenssiin.
Kotimaa

"Raha ei ole ongelma, hyvien hankkeiden puute on" – Komission varapuheenjohtaja kaipaa autoteollisuuden asennemuutosta muuallekin

Uuden komission jäsenet näkyvät jäsenmaissa erityisesti kauden ensimmäisellä puolikkaalla, kertoo komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič.
Kotimaa

Uuden komission varapuheenjohtaja Helsingissä: EU:sta tehdään avoimempi ja tuodaan se lähemmäksi jäsenmaiden kansalaisia

Ristiriidat EU:n perusarvojen kunnioittamisessa ovat nakertaneet unionia sisältäpäin ja luoneet jännitteitä jäsenvaltioiden välille. Jean-Claude Junckerin (oik.) johtama Euroopan komissio on yrittänyt suitsia joidenkin jäsenvaltioiden rapautuvaa oikeusvaltioperiaatetta. Muun muassa Viktor Orbánin (vas.) johtama Unkari kuuluu näihin valtioihin.
Maailma

Puheenvuoro: EU:n budjetti on tarkoitus ottaa välineeksi, jolla yhteisten sääntöjen rikkojat saadaan kuriin – Petri Sarvamaan mielestä tämä olisi askel oikeaan suuntaan

Matkustajia Barcelonan kansainvälisellä lentoasemalla lokakuussa. Espanjan on yksi Schengen-alueen maista, joista oleskelulupa lupa irtoaa vaivattomimmin.
Maailma

Kansalaisuus ja oleskelulupa myynnissä? – Euroopassa on maita, joista voi saada viisumin riittävän suurella rahatukulla

Puhemies David Sassoli esitteli tiedotustilaisuudessa Euroopan parlamentin tekemää yhteenvetoa EU-komission jäsenten kuulemistilaisuuksista.
Maailma

Brittikomissaarin kohtalo yhä avoinna, mikä siirtää uuden EU-komission työn aloittamista

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sai jo hyvissä ajoin ennen puoluekokousta Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolueiden tuen ehdokkuudelleen. Arkistokuva.
Kotimaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin EPP:n varapuheenjohtajaksi

Hiilivoimasta luopumiseen annettava tuki on yksi EU:n ilmastopolitiikan kiistakysymys. Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteesta muistuttava Greenpeacen mielenosoitusinstallaatio Saksan Bergenheimissa viime tammikuussa.
Kotimaa

Ilmastoministeri Mikkonen: EU:n hiilineutraalisuustavoitteesta syntyy sopu vielä Suomen puheenjohtajakaudella

Lännen Media tapasi varapääjohtaja Alexander Stubbin Genevessä, jossa hän oli luennoimassa muun muassa Euroopan asemasta nykyisessä maailmantilanteessa.
Paikalliset

Alexander Stubb jättää pankkiirin tehtävät ja haaveilee kirjan kirjoittamisesta – "Elämässä on paljon kiinni onnesta"

Metsäpinta-alan lisääminen on erittäin tärkeä osa Suomen ja EU:n ilmastopolitiikkaa. Metsityksen edistämiseen pohditaan nyt konkreettisia keinoja.
Kotimaa

Metsitystuki voi tulla Suomessa käyttöön jo 2021 – pääkohteina ehkä turvetuotantoalueet ja peltoheitot

Britannian pääministeri Boris Johnson hakee vaaleilla suurempaa kannatusta konservatiivipuolueelle ja varmempaa läpimenoa brexitille.
Maailma

Britannia menossa kohti joulukuussa järjestettäviä vaaleja – työväenpuolueelta tuki hallituksen esitykselle

EU:n ja Britannian liput koristivat Britannian pääministerin Viscount Palmerstonin patsasta Lontoossa. EU myönsi maanantaina Britannialle jälleen uuden lykkäyksen brexitiin.
Maailma

Britannia sai EU:lta hyväksynnän brexit-lykkäykselle – uusi takaraja ensi tammikuussa