Vankilat

Ex-huumepoliisi Jari Aarnio oikeudenkäynnit kiinnostivat mediaa alusta lähtien. Arkistokuvassa Aarnio asianajaja Riitta Leppiniemen kanssa ennen ensimmäisen oikeudenkäynnin alkua.
Kuvituskuva.
Kaikkiaan viisi henkilöä sai vankeustuomiot Ruskolle, Poriin, Eurajoelle ja Ulvilaan kytkeytyvässä rikosvyyhdissä.
Ilmoitusmäärät vankiloiden henkilöstöön kohdistuvissa uhka- ja väkivaltatilanteissa ovat jatkuvassa kasvussa.
Naisvankien vaatteet uudistettiin edellisen kerran 1990-luvulla. Pystykuvassa esimerkkikuva naisvankien uusista vaatteista. Taustalla havainnekuva Hämeenlinnan vankilasta.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan oikeusministeriön virkamiehet ovat jo selvitelleet turvallisuuselvityslain kehittämistarpeita myös Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.
Jokelan vankilassa on tänä vuonna paljastunut jo kolme tapausta, joissa järjestäytynyt rikollisuus on pyrkinyt soluttautumaan vankilan toimintoihin. Vankila pitää tätä huolestuttavana. Arkistokuva.
Suojelupoliisin turvallisuusselvitysten määrät ovat monin kertaistuneet 2000-luvun aikana. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä on yksi syy sille, jonka takia Supon selvitysten luotettavuus on muuttunut kyseenalaiseksi Rikosseuraamuslaitoksen tarpeisiin nähden. Arkistokuva.
Turun vankila on yksi niistä neljästä vankilasta, joihin rikollisjengeihin kuuluvat vangit on sijoitettu Suomessa. Muista ovat Riihimäen, Sukevan ja Mikkelin vankilat.
Köyliön vankilassa riehuu parhaillaan koronaepidemia, jonka myötä poistumisluvat, vierailut ja tapaamiset on peruttu ainakin maanantaihin asti.
Vankilan teatterikerhon uusi tarmokas vetäjä (Kad Merad, oikealla) innostaa ryhmänsä miehiä suuren luokan näyttämöprojektiin.
Poliisioperaatio Hällbyn vankilassa kesti yhdeksän tuntia.
Vankien tapaamisoikeuksien rajaamista on perusteltu sillä, että vankien joukossa on paljon riskiryhmäläisiä ja rokotuskattavuus on tällä hetkellä huono. Tilapäislain mukaan rajoitustoimiin voidaan ryhtyä, kun covid-19 ilmaantuvuus on 100 000 asukasta kohden vähintään 50. Lisäksi vankilan alueella todettu koronaryppäällä voidaan ryhtyä rajoittamaan lomia, perhetapaamisia ja vankien ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa kuten esimerkiksi opiskelua tai työskentelyä.
Vankiterveydenhuolto Länsi-Suomen alueylilääkäri Vivian Reinhold sanoo, että hän hoitaa vankeja kuin ketä tahansa muutakin ihmistä. "Me emme ole mitään tuomareita", hän sanoo.