Valtion talous

Olkiluodon kolmas laitos tuotti perjantaina sähköä vajaan 800 megawatin teholla. Sähkön riittävyyden kannalta on tärkeää, että laitos saataisiin suunnitelman mukaisesti kaupalliseen käyttöön joulukuussa. Tällöin laitos tuottaa sähköä 1600 megawatin teholla.
Liikenteet päästöt ovat yksi ratkaiseva tekijä ilmastokriisissä. Hallitus toi budjettiriiheen esityksen joukkoliikenteen arvonlisäveron poistamisesta. Kuvassa autoja ruuhka-aikaan Helsingissä Kehä Ykkösellä.
Hallituksen esittelemä budjetti vuodelle 202 sai kovaa kritiikkiä taloustieteilijöiltä. Lyhyellä aikavälillä velkaantuminen on väistämätöntä, mutta myös tietä ulos velkakierteestä tulisi kartoittaa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), pääministeri Sanna Marin (sd.), ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) poseerasivat Helsingissä budjetin esittelyn lomassa.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomi elää nyt sotataloudessa. Kansalaiset tarvitsevat taloudellista tukea kasvaneisiin energianhintoihin.
Veijo Hyvönen
Hallitus on saanut budjettineuvottelut päätökseen ja sähkön hinnannousun helpottamiseen tähtäävistä keinoista kerrotaan kello 13 alkavassa tiedotustilaisuudessa.
Vasemmistoliiton kansanedustaja, sote-valiokunnan jäsen Merja Kyllönen hellittäisi aavistuksen ilmastotoimista, jotta kansalaiset selviävät vaikeasta talvesta. Hallituksen tukipakettia pitäisi kasvattaa.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoo Suomen ensi vuoden budjetista.
Varsinaissuomalaiset kansanedustajat ovat yksimielisiä sen suhteen, että Saaristomeren tilan parantamiseen on satsattava.
Suomen talous on kehittynyt ennustettua paremmin, mikä vaikuttaa EU:n elpymisrahastosta saadun tuen määrään.
Ammatilliselle koulutukselle on tällä hallituskaudella maksettu vuosittain 70 -80 miljoonan euron tulevaisuusinvestoinnit opettajien ja ohjaajien palkkaamista varten. Tämän vuoden jälkeen alun perinkin määräaikaiseksi tarkoitettu tuki loppuu. Se leikkaa ammatillisen koulutuksen määrärahoista 20 miljoonaa pois ensi vuodelle.
Sanna Marinin hallitus on joutunut elvyttämään koronakriisin kurittamaa taloutta lisävelalla. Osa huolesta osuu ulkoministeri Pekka Haaviston ja valtiovarainministeri Annika Saarikon tonteille. Ukrainan sota hidastaa talouden elpymistä ja nostaa inflaatiopaineiden kasvaessa valtion velan hintaa.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä muut hallituspuolueiden johtajat neuvottelevat tulevien vuosien taloudesta tiistaina ja keskiviikkona Säätytalossa.
Koronavirus on tehnyt Venäjällä suurta tuhoa, mutta maan talous on päässyt yllättävän vähällä. Monialayhtiö Yandexin ruokalähetti kuljetti annoksia maski kasvoillaan Moskovassa 28. tammikuuta 2022.
Japanilaiset valmistautuivat maanantaina Kiotossa kiireellä uudenvuoden juhlintaan. Nykymaailman kummallisuuksiin kuuluu, että useat valtiot Japanin tavoin ovat velkaantuneet keskuspankilleen.
Tytti Yli-Viikari sanoo yhä, ettei hänen irtisanomiselleen ollut juridisia perusteita. Asian käsittely on vireillä Helsingin hallinto-oikeudessa.
Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen puhui Kaarina-talossa keinoista velkaantumisen hillitsemiseksi.
Suomen osuus vihreiden tuotteiden maailmankaupasta on viime vuosina ollut noin puoli prosenttia. Vihreisiin tuotteisiin lasketaan suoraan päästövähennyksiin tähtäviin tuotteiden ohella sähköä ja resursseja säästävät innovaatiot. Arkistokuvassa on sähköautojen latauspiste.