Ulkopolitiikka

Nainen ilmaisee kärsimyksensä, kun pelastushenkilöstö jatkaa maanjäristyksen uhrien etsimistä talon raunioista Iskenderunin kaupungissa Koillis-Turkissa. Suomalaistutkijan mukaan turkkilaisia saattaa suututtaa presidentti Erdoganin toimissa se, ettei voimakasta armeijaa ole lähetetty auttamaan apua tarvitsevia.
Ruotsin maltillista kokoomusta edustava pääministeri Ulf Kristersson sai torstaina vierailulle ensimmäisen pääministerivieraansa, Suomen Sanna Marinin (sd). Arkistokuva.
Pekka Haavisto arvioi Suomen ja Ruotsin voivan päästä Naton jäseniksi Turkin toukokuisten vaalien jälkeen. Arkistokuva.
Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo tiistaina lisää Suomen ja Ruotsin Nato-taipaleen edistymisestä.
Tasvallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan Suomen velkaantumisesta ja siitä, että asiassa ei ole tapahtunut Suomessa vielä yleistä havahtumista.
Presidentti Niinistö korosti uudenvuodenpuheessaan kuinka Suomi on ulko- ja turvallisuuspolitiikaltaan historiallisen käänteen edessä. Hän käsitteli samoja teemoja turvallisuudesta ja puolustamisesta myös Kultarannassa 21. kesäkuuta.
Tshekissä otettiin Adam Vojtechin terveysministerikaudella käyttöön aika tiukkoja koronarajoituksia. Nykyinen suurlähettiläs muistaa, miten rajoitusten kestettyä liian pitkään ihmiset alkoivat väsyä ja heitä oli yhä vaikeampaa vakuuttaa tarpeesta seurata sääntöjä.
Suomessa puhutaan ennennäkemättömän vapautuneesti Natosta ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja, arvioi Suomen eduskunnan Nato-keskustelua tutkinut Iro Särkkä.
Linnan juhlia tanssittiin edellisen kerran joulukuussa 2019. Tänä vuonna juhlissa kutsuvieraita on kolmannes vähemmän. Listalta puuttuvat terveysturvallisuussyistä veteraanit, joille järjestetään oma juhla.
Kannen teksti on venäjää. Se soittautuu vähemmän dramaattiseksi kuin moni ehkä olettaisi: ”Yläpuoli, ei saa kääntää sivuttain, lasia”.
Venäjä oli valmistellut suurhyökkäystään Ukrainaan kuukausia. Ukrainan itäosissa sotaa oli käyty peitetarinoiden varjolla vuodesta 2014. Silti monelle tuli yllätyksenä Vladimir Putinin hyytävä tv-puhe aamulla 24. helmikuuta 2022. Putin kertoi valtuuttaneensa sotilaallisen erikoisoperaation.
Autot jonottavat rajan ylittämiseen Venäjältä Suomeen Vaalimaan rajatarkastusasemalla 23.9.Rajavartiolaitoksen mukaan liikenne rajanylityspaikoilla Suomeen on ollut yhä vilkkaampaa. Venäläisten saapuminen Suomeen on kaksinkertaistunut viikossa.
Ukraina tulee voittamaan sodan tuellamme, puhui pääministeri Sanna Marin eurooppalaisille poliitikoille tiistaina EU-parlamentissa.
Politiikan kärkinimet saapuvat jälleen Turkuun keskustelemaan Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta. Kuva kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon (eturivi vas.) ja pääministeri Sanna Marinin (eturivi oik.) yhteenotosta Eurooppa-foorumissa viime vuonna.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puristi Suomen suurlähettilään Mikko Hautalan kättä tiistaina Valkoisessa talossa. Hautala keskeytti lomansa Teuvalla Etelä-Pohjanmaalla ja matkusti pikakomennuksella Washingtoniin, jossa Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden asiakirjat. Vasemmalla varapresidentti Kamala Harris ja Hautalan vieressä Ruotsin Washingtonin-suurlähettiläs Karin Ulrika Olofsdotter.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Moshes ei usko, että valta tulee vaihtumaan Venäjällä lähivuosina. Hänen mukaansa venäläiset eivät haaveile maan demokratisoitumisesta.
Pitkään kriittisesti Venäjän kehitystä seurannut  Heidi Hautala vieraili huhtikuussa Dorohuskissa, Puolan ja Ukrainan rajalla. Mukana olivat puolalainen parlamentaarikko, parlamentin puheenjohtaja Elzbieta Witek (oik.) ja hänen ukrainalainen kollegansa Olena Kondratiuk (vas.). Venäjälle Hautala ei ole saanut matkustaa enää vuosiin, koska hänen nimensä on Kremlin pakotelistalla.
Itärajalta Imatralta kotoisin oleva Sdp:n varapuheenjohtaja Niina Malm rajoittaisi venäläisten pääsyä Suomeen muista kuin perhesyistä. Hän kannattaa tiedottamista Venäjän sotarikoksista. On tärkeää, että Venäjän kansalaiset saavat todellista tietoa Venäjän toiminnasta Ukrainassa. Suomen tulee hakea eri keinoja tukea Venäjän kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiakehitystä myös nykyisessä tilanteessa.
Pauli Aalto-Setälä isännöi kirjallisuustapahtumaa Naantalin Kultaranta Resortissa elokuun lopulla.
Kansainvälisesti ansioitunut ihmisoikeusjuristi Martin Scheinin pitää Suomeen kohdistunutta kritiikkiä oikeutettuna. Suomen itäraja vuotaa ja tekee tyhjäksi muiden Schengen-maiden matkailijoihin kohdistuvat Venäjä-pakotteet.
Lisää uutisia