Työttömyys

Työelämäkoordinaattori Timo Vahtonen Ely-keskuksesta.
Työkykyarviointi tehdään työterveyshuollossa ja terveyskeskuksissa. Hakijan on toimitettava eläkelaitokselle terveydentilastaan lääkärinlausunto.
Lapsen kehityksen kannalta on tärkeää sanoittaa hänelle myös haastavia elämäntilanteita, jotta lapsen turhat huolet hälvenevät, sanovat kirjoittajat.
Työttömien määrä oli lokakuussa lähes kaikissa ryhmissä pienempi kuin vuotta aiemmin, mutta kuljetusalalla työttömyys lisääntyi viidellä prosentilla. Työttömien työnhakijoiden määrä supistui voimakkaimmin vartiointialalla 24 prosentilla. Kuljetusala ja rakennusala heijastavat yleensä ensimmäisinä talouden suunnan muutosta.
Ohjaaja Valtteri Haliseva kokee, että työttömyys sotii yhteiskunnan oletuksia vastaan. Oikealla näyttelijä Maaret Perälä.
Yleinen työttömyyskassa YTK laskee jäsenmaksuaan vuodelle 2023.
Turussa maanantaina vieraillut työministeri Tuula Haatainen (sd) totesi, että työtä tarvitsevat ja työtä tarjoavat on saatava kohtaamaan nykyistä paremmin. Takana ministerin erityisavustaja Mikko Heinikoski.
Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 20 500 työtöntä työnhakijaa. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 2 200 henkilöllä.
Turun Ekotorin toimitusjohtaja Taina Vuorimies (kesk.) kummeksuu suunnittelussa olevia ja Ekotorinkin toimintaan vaikuttavia palkkatukimuutoksia, kun samaan aikaan kierrätystä halutaan lisätä.
Viikonvaihdejuttuumme haastateltu itsellinen äiti Birgitta Laakeristo on työskennellyt jo vuosia sosiaali- ja terveysalalla, mutta aikoo nyt vaihtaa alaa. Laakeristo kertoo haluavansa pois sote-alalta, jotta hänellä olisi aikaa ja voimia olla läsnä lapselleen.
Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa 36 200 kappaletta eli 4 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Tapahtumatuotanto on yksi työvoimapulasta kärsivä ala.
Työ- ja elinkeinotoimisto tekee päätöksen siitä, onko yrittäminen sivu- vai päätoimista. Kela päättää työttömyysturvan maksamisesta TE-toimiston lausunnon pohjalta. Arkistokuva.
Santeri Peltolaa ei arastuta puhua työttömyydestä omilla kasvoillaan. Hän muistuttaa, että sama tilanne voi osua kenen tahansa kohdalle. – Ei työttömyydessä ole mitään hävettävää. Näistä asioista pitäisi nimenomaan keskustella.
Vapaaehtoistyöntekijä Tapio Rytkönen on valmistanut kasviskeittoa kesäryhmäläisille. Takana on yli 30 vuoden ura sosiaalialalla. – Työ on osa identiteettiäni, kymmenisen vuotta eläkkeellä ollut Rytkönen kertoo.
Pääkirjoituskuva
Hoitoalan, kaupan, hotelli- ja ravintolasektorin työvoimapulasta on puhuttu paljon. Varsinais-Suomessa myös johtajien ja asiantuntijoiden avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut. Johdon avoimien tehtävien määrä on kasvanut 157 prosentilla viime vuodesta.
YTK:n toimitusjohtaja Auli Hännisen mukaan YTK voisi auttaa yhdistämään työttömiä työnhakijoita ja avoimia työpaikkoja. Se ei vaatisi uuden palvelun luomista, vaan YTK:n nykyinen sähköinen asiointijärjestelmä sopisi tehtävään, jos sinne syötettäisiin lisää tietoa jäsenten työhistoriasta.
Liisa Anttilalla on jälleen edessä kesätyöttömyys, kun tämänkertainen määräaikainen työsuhde päättyy 5. kesäkuuta. Hän on seurannut tiivisti keskustelua uudesta työnhakumallista, ja mitä se mahdollisesti hänen kohdallaan tulee tarkoittamaan. Sitä hän ei ymmärrä, miksi opettajien pitää hakea töitä myös kesällä, vaikka niitä ei ole.
Perhepolitiikkaan ja yksinhuoltajuuteen erikoistunut tutkija Mia Hakovirta huomauttaa, että työssäkäyvän voi olla vaikea saada lapsia hoitoon illoiksi ja viikonlopuiksi.
Noin kolmannes maatalouden tarvitsemasta kausityövoimasta puuttuu Ukrainan sodan vuoksi. Pulaa on esimerkiksi mansikkatiloilla. Arkistokuva.
Työttömyysaste on Helsingissä reilut 10 prosenttia. Etenkin matkailun vähentyminen näkyi pääkaupunkiseudun monien palvelutyöpaikkojen vähentymisenä pandemian pahimpana aikana.
Viime ja kuluvana vuonna avoimia työpaikkoja on ollut Varsinais-Suomessa poikkeuksellisen paljon. Eniten työpaikkoja on ollut maaliskuussa auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut lähes 50 prosenttia kovempaa kuin viime vuonna. Arkistokuva.
Lisää uutisia