Työ ja yrittäjyys

480 kappaletta yli 800-kiloisia puuelementtejä muodostaa noin 7700 neliömetrin suuruisen alakaton, jonka aaltoilevassa muodossa jokainen elementti on yksilöllinen ja valmistettu alusta loppuun Raisiossa.
Rakennusliiton ja alan työnantajia edustavan Talonrakennusteollisuuden mukaan kevytyrittäjyys vääristää alan kilpailua ja asettaa työntekijät väärään asemaan väärin käytettynä. Arkistokuva.
Marko Rintakoski on maahantuonut suurlaattoja jo vuosikaudet, mutta esimerkiksi keittiötasoja valmistava leikkaamo on uudempi projekti. – Siinä on iso työ, kun lähtee tällaista tekemään ihan nollasta. Palkattomien työtuntien määrä on melkoinen, Rintakoski sanoo.
– Kävin aikoinaan jonkun kukkien sidontakurssin ja kranssikurssin. Ne herättivät mielenkiinnon alaa kohtaan, floristiksi opiskeleva Heidi Hiltunen toteaa.
69-vuotiasta Tuula-Marja Normiaa ei ikä paina. Ikänsä matkailun parissa työskennellyt Normia kehittää nyt virtuaalitodellisuutta hyödyntävää matkailunedistämispalvelua, josta virtuaalituristi voi ostaa myös suomalaista designia.
Päivi Toivonen on pitänyt äitinsä perustamaa Lahjatavaraliike Rusettia vuodesta 2004. Suurin sesonki on joulu, mutta myös esimerkiksi ystävänpäivä, koulujen päättäjäiset, pääsiäinen ja isänpäivä ovat tärkeitä. Asiakkaat löytävät liikkeeseen Toivosen mukaan kuitenkin vuoden ympäri.
Tätä kolmikkoa yhdistää pingis. Matti Nyyssönen (vas.) on vanha tekijä niin pelissä kuin pingisbisneksessä. Tero Penttilälle ja Juha Äänismaallekin laji on tuttu, mutta varusteita he ovat myyneet vasta jokusen vuoden.
Matti Markkula ja Maija Arjasmaa uskovat, että terveydenhuollossa on tilaa myös pienille toimijoille.
Markku Taanila tiedostaa, että ikäihmiset ovat valtava markkina, joka toivottavasti tarjoaa hänelle tulevaisuudessa elannon, mutta häntä toisaalta kiehtoo myös ajatus siitä, että pystyy tekemään hyvää.
Tästä kaaoksesta kaupungit haluavat eroon. Cyklon Nordic Oy:n operatiivinen johtaja Henrik Lemmetyinen kertoo, että Turkuun Cyklon-pyöräparkkitaloja ei vielä tällä hetkellä ole tulossa, mutta pääkaupunkiseudulle kyllä. Ensi vuonna yritys suuntaa myös ulkomaille.
Suvi Örnmark iloitsee ihmisten innosta ostaa ja myydä käytettyjä lastenvaatteita ja leluja. Se kertoo hänen mukaansa kulutustottumusten muuttumisesta ja vastuullisesta ajattelusta.
Aleksi Siikarla kertoo, että Kyrön Sähkössä toimitusjohtajakin vetää haalarit niskaansa ja osallistuu töihin.
Hankkeen yhtenä tavoitteena on vahvistaa eri koulutusasteiden oppilaitosten valmiuksia täsmäkehittää koulutustarjontaansa työelämän tarpeisiin. Hankkeessa mukana on Raseko.
Tero Karinti on liike-elämässä ”self-made man”. Hän kertoo, että jos olisi aikanaan lähtenyt opiskelemaan jotain muuta kuin kasvatustiedettä, niin ura olisi varmasti ollut ihan erilainen kuin nyt, mutta hän on silti erittäin tyytyväinen, että kaikki on mennyt niin kuin on mennyt. –Omille lapsillenikin olen sanonut, ettei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä uraa eikä valintojen tarvitse olla lopullisia, Karinti sanoo.
Samuel Johansson uskoo, että ihmiset varmasti hieman ihmettelevät 26-vuotiaan miehen lähtöä hautausalalle. Hän kuitenkin haluaa, että hänellä itsellään ja muilla on mahdollisuus luonnonläheiseen hautaukseen.
Toimivan yrityksen tai sen liiketoiminnan ostaminen on erinomainen mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi tai kasvattaa omaa yritystoimintaa, sanoo kirjoittaja.
SmartBox-järjestelmiä on käytetty esimerkiksi Meyerin koeajoilla. Vaikka osa laitteista on tarkoitettu koviin meriolosuhteisiin ja osa siisteihin sisätiloihin, on toimintaperiaate hyvin samanlainen. Toimitusjohtaja Markku Sahlström esittelee SmartBoxia.
Vuoden 2020 lokakuusta alkaen Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtajana toiminut Jyrki Hakkarainen sanoo koronasta johtuvien sairauspoissaolojen lisääntyneen viime viikkoina. Arkistokuva.
Kalle ja Ville Kitolan yritys on kasvanut perunapakkaamosta yhdeksi alueen suurimmista vihannes- ja hedelmätukuista. Peruna on kuitenkin edelleen tärkein tuote. Taustalla ukrainalainen Karyna Rybalka käsittelee perunoita linjastolla.
Lisa-Maria Junnila kertoo olevansa päättäväinen ja yleensä tietävänsä tarkasti, mitä haluaa. Skanssin liike rakennettiin ja sisustettiin alusta alkaen itse. Junnila haluaa sen olevan sellainen, että asiakas palaa mielellään uudestaankin.
ViiskytViisPlus-ketju tarjoaa tekijöitä kodin siivous- ja huoltotöihin. Yrityksen työntekijät ovat yli viisikymppisiä, osa jo eläkkeellä. Yrittäjä Sinikka Laitila koordinoi Turun seudulla toimintaa.
Selitys- ja oivallusvideoita tekevän Videotiiviste Oy:n kehitysjohtaja Joni Pohjankettu (oik.) ja luova johtaja Riku Leino kertovat, että tekoäly mahdollistaa sen, että ei-mielekäs työ vähenee ja mielekkään työn osuus kasvaa.
Asro on viime aikoina kehittänyt ESA:lle mikroskooppia biotutkimukseen avaruudessa. Käytännössä tarkoituksena on ollut puristaa mikroskooppi mahdollisimman pieneen tilaantoimitusjohtaja Jussi Lehti ja projektipäällikkö Kiira Tiensuu kertovat.
Maria Penkkala ojentaa muutaman päivän ikäisen porsaan Vehmaan kunnanjohtajalle Ari Koskiselle. Penkkala toivoo, että kerralla tulisi vain noin 15 porsasta.
Kalle Viitasaari on sitä mieltä, että Confientan ensimmäisestä omasta turvapuhelimesta tuli onnistunut. Confienta lähtee havittelemaan myös kansainvälisiä markkinoita. Pohjoismaissa on käyty jo neuvotteluja ja Saksa on iso markkina, jonka Viitasaari myöntää kiinnostavan.
Lisää uutisia