Turvallisuuspolitiikka

Saksan sotilaat harjoittelevat Leopard 2 A6 -panssarivaunulla taisteluharjoituksessa elokuussa vuonna 2021.
Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo tiistaina lisää Suomen ja Ruotsin Nato-taipaleen edistymisestä.
Pääkirjoituskuva
Tasvallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan Suomen velkaantumisesta ja siitä, että asiassa ei ole tapahtunut Suomessa vielä yleistä havahtumista.
STM:n Turvallisuus ja terveys -osaston päällikkö Taneli Puumalainen (vas.), pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka ja sisäministeri Krista Mikkonen kertoivat tiedotustilaisuudessa Helsingissä hankkeesta, jossa Suomeen varastoidaan suojaimia, mittauskalustoa sekä lääkkeitä ja vasta-aineita kemiallisia, biologisia, säteily- ja ydinonnettomuustilanteita varten. Hanketta rahoittaa Euroopan komissio.
Pääkirjoituskuva
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán seisovat vielä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden edessä. Natossa pitkään johtajana työskennelleen saksalaisen Stefanie Babstin mielestä 28 muuta Nato-maata voisivat jo antaa Suomelle ja Ruotsille viidennen artiklan mukaiset turvatakuut. Kuvassa Erdogan ja Orbán kättelevät Budapestissa marraskuussa 2019.
Presidentti Niinistö korosti uudenvuodenpuheessaan kuinka Suomi on ulko- ja turvallisuuspolitiikaltaan historiallisen käänteen edessä. Hän käsitteli samoja teemoja turvallisuudesta ja puolustamisesta myös Kultarannassa 21. kesäkuuta.
Suomessa puhutaan ennennäkemättömän vapautuneesti Natosta ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja, arvioi Suomen eduskunnan Nato-keskustelua tutkinut Iro Särkkä.
Kosovon rauhanturvaoperaatiossa (KFOR) palvelevat Naton sotilaat tarkastavat etnisten serbien rakentaman tiebarrikadin lähellä Zubin Potokin kaupunkia 11. joulukuuta 2022. Sadat etniset serbit pystyttivät barrikadeja tielle Pohjois-Kosovossa ja pysäyttivät liikenteen kahdella rajanylityspaikalla.
Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston apulaisosastopäällikön Juha Marteliuksen mukaan kuntien julkisissa tietokannoissa olevat tarkat paikkatiedot ovat yhteiskunnan toiminnalle kriittisiä. Hänen mukaansa pääsyä tietoihin voisi valvoa esimerkiksi vahvan tunnistautumisen avulla.
Harkovan pohjoispuolella korjattiin maanantaina vaurioituneita rautatiekiskoja.
Pääkirjoituskuva
Rajavartiolaitoksen havainnekuva tulevasta aidasta.
Tiistaina Venäjä ampui 90 ohjusta eri puolille Ukrainaa. Ukraina torjui niistä 73, mutta 17 osui johonkin kohteeseen. Mykolaivin kaupunki Mustanmeren rannikon tuntumassa on ollut Venäjän ohjuskampanjan kohteena pitkään.
Venäläinen strateginen mannertenvälinen ydinohjus RS-24 Jars kuvattuna Moskovassa kesäkuussa 2020 Voiton päivän paraatin alla. Voiton päivän paraati on yleensä 9.5., mutta tuona vuonna koronapandemia lykkäsi sitä kesäkuulle.
Paneelin moderaattorina toiminut Georgian parlamentin entinen puhemies Sergi Kapanadzen kuunteli mietteliäänä, kun Igor Zhovka Ukrainan presidentinkansliasta arvosteli Georgiaa ankarasti.
Latvian puolustusministeri Artis Pabriks katsoo, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä Natoon olisi mahdollista luoda elinvoimainen pohjoinen ryhmittymä, joka voisi toimia monissa asioissa Euroopan moottorina.
Venäläinen poliittisen historian professori Sergei Medvedev on sitä mieltä, että Venäjää voi jo vähitellen alkaa pitää fasistisena maana.
Lisää uutisia