Tekoäly

Pakettiautomaatteja valmistava Punta on ollut viime vuodet vahvassa kasvussa.
Veijo Hyvönen
Kirjoittajan mukaan opetuksessa kannattaisi välttää älylaitteita. Monen aistin kautta tapahtuva oppiminen ja käden työ tekee oppimisesta tehokkaampaa, hän sanoo.
Ravintolaruoan tapauksessa hiilidioksidipäästöjä syntyy niin alkutuotannossa, kuljetuksessa, käsittelyssä kuin tarjoiluvaiheessa. Kuvituskuva.
Anna Kuusela
Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila toivoo, ettei perusasioiden opettelu kärsi tekoälyn käytön yleistymisen myötä.
Open AI -tekoäly-yrityksen kehittämä Chat GPT on vuorovaikutteinen tietolähde, joka käyttää suuria kielitietokantoja ja muotoilee niiden pohjalta vastauksia kysymyksiin.
Vesa Taatila
Anestesiologian professori, ylilääkäri Janne Liisanantti ja testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä kokeilevat robottia Oulun yliopistollisen sairaalan Test Labissa. Ensi vuoden aikana Oysissa testataan sovellusta, jonka avulla aikataulutetaan ja suunnitellaan kiireettömiä ja päivystyksellisiä leikkauksia.
Awaken AI:n perustajiin kuuluva Jussi Poikonen sanoo, että nyt tehdään vasta ensimmäisiä palasia autonomiseen merenkulkuun, jossa rahtialukset seilaavat itsenäisesti.
Isojen teknologiayritysten palvelut ilmaantuvat usein ensin harvoille ja valituille. Sitten ne rullataan kaikkien käyttöön, kuten Microsoftin tekoälyyn perustuva Viva. Yhtiön Suomen-edustajan mukaan sähköpostien tietoja ei joudu vääriin käsiin. Kuvassa amerikkalaisyhtiön päämaja Saksan Münchenissä.
Raision Ikea oli Suomessa ensimmäinen, jonka yhteyteen ketju rakensi kaasutankkausaseman. Biokaasun tuotannossa käytetään muun muassa Ikean ravintoloiden hävikkiruokaa, jonka määrä on nyt vähentynyt puoleen.
Marshall AI:n teknologiajohtaja Tomi Niittumäki on yksi Linnankadun varrella majaansa pitävän yrityksen kuudesta työntekijästä.
Selitys- ja oivallusvideoita tekevän Videotiiviste Oy:n kehitysjohtaja Joni Pohjankettu (oik.) ja luova johtaja Riku Leino kertovat, että tekoäly mahdollistaa sen, että ei-mielekäs työ vähenee ja mielekkään työn osuus kasvaa.
Algoritmi ennustaa potilaan kuolemanriskin erittäin tarkasti yhdeksän päivän päähän.
Arkistokuva.
Laura Talvio ja Sauli Naarminen hankkivat robotti-imurin arjen helpottamiseksi. He eivät edes tajunneet, kuinka paljon koirasta ja kissasta lähtee karvaa ennen kuin Ruttunen muutti taloon.
Oppitunnin alkajaisiksi 9M-luokka sai pohdittavakseen kolme tekoälyn syvimpään olemukseen johdattavaa kysymystä. Vastauksiaan eturivissä pohtivat Mika Santanen (vas.), Daniil Obaraz ja Urho Vänni.
Kodin älylaitteet voivat pienentää energialaskua, jos esimerkiksi lämmitystä ja valaistusta säädellään tarpeen mukaan.
Kuuden kunnan palvelut yhteen kokoava  Mobiililuotsi-sovellus on käytettävissä suomeksi ja englanniksi.
Kudosnäyte eturauhasesta näyttää digitoituna tällaiselta.
- Marshall AI:n työ on kahtiajakautunutta. Toinen osa työstä keskittyy turvallisuusviranomaisten ja puolustustoimialan palveluihin ja toinen puoli turvallisuuteen kaupungeissa ja liikenteessä, kertoo toimitusjohtaja Marcus Nordström.
Lisää uutisia