Sota

Kiinalaispallo kuvattuna lauantaina Yhdysvaltain itärannikon Pohjois-Carolinassa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi joulukuussa Washingtonissa Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin ja Ruotsin kollegansa Tobias Billströmin. Yhdysvallat on ollut Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten vahva tukija.
Saksan sotilaat harjoittelevat Leopard 2 A6 -panssarivaunulla taisteluharjoituksessa elokuussa vuonna 2021.
Pääkirjoituskuva
Jos haluamme lopettaa sodat, on ajateltava, että ne koskettavat kaikkia ja herättävät meissä kaikissa kauhua – myös miehissä, sanoo kirjoittaja. Kuva Dniprosta Ukrainasta.
Anton Kolomiets kaatui Bahmutin rintamalla 20. joulukuuta. Heinäkuussa tv-toimittaja kertoi jutussamme omasta ja perheensä kokemuksesta, kun nämä kestivät sata päivää Venäjän miehitystä Hersonissa. Kolomiets antoi käyttöömme kuvia, kuten tämän otoksen, jossa hän pitelee eteläisen Ukrainan symbolia, vesimelonia.
Gaslighting ilmestyi päättyneenä vuonna monen kielitaitoisen suomalaisenkin sanavarastoon. Kun maalitettua henkilöä pitkään kypsytetään ja hiillostetaan, kaasuvalotettu saattaa epäillä omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan.
Juha O. Luukka tutkii teoksessaan Suomen sisällissodan aikaisia laittomuuksia menetetyssä Karjalassa. Luukka kertoo, että hän otti entisenä poliisina historiantutkimukseen rikostutkintaa tekevän poliisin lähestymistavan.  - Tein tutkimustani ikään kuin kokoaisin oikeudelle pöytäkirjaa. Ajattelin, että lukija saa sitten itse tuomita, mikä oli oikein ja väärin, Luukka sanoo.
Pääkirjoituskuva
Syyrian talous on romahduksen partaalla. Damaskoksessa on kärsitty energiapulan vuoksi myös pitkistä sähkökatkoista. Arkistokuvassa vuodelta 2019 on Bab Sharqi -katu Damaskoksessa.
Kiovan asukkaat hakeutuivat suojaan pommitukselta metroasemalle torstaiaamuna.
Venäjän presidentti Vladimir Putin, puolustusministeri Sergei Shoigu ja Venäjän kenraaliesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov osallistuvat ennen joulua Venäjän puolustusministeriön hallituksen laajennettuun kokoukseen Moskovassa, Venäjän kansallisen puolustuksen hallintakeskuksessa.
Uskon vilpittömästi, että me voitamme. Että rauha vielä vallitsee Ukrainassa. Että ihmiset voivat palata kotiin ja ne, joilla ei ole kotia, rakentavat sen uudelleen, sanoo kirjoittaja. Kuvassa Kiovan asukkaat korjaavat Venäjän pommituksessa rikkoutuneita ikkunoita.
Pehmeä maasto Ukrainassa ei juuri nyt suosi liikkumista panssarivaunuilla. Tämä tankki tuli tiensä päähän Itä-Ukrainassa lähellä Izjumia. Ukraina on ilmoittanut odottavansa maan jäätymistä, jotta se voi käynnistää ison vastahyökkäyksen Ukrainaan tunkeutuneiden venäläisten asemiin.
Ukrainalaiset teinit taskulampun valossa leikkikentän pimeillä keinuilla. Kuva on otettu Kiovassa 2. joulukuuta.
Pääkirjoituskuva
Keräyksessä otetaan vastaan myös ruoanlaittokalustoa. Kaupungin työntekijät valmistivat keittoa Harkovan Nezlamnostin asukkaille joulukuun alussa.
Lisää uutisia