Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus

Rauman kaupunkia uhkaa kahdeksan miljoonan euron vahingonkorvausvaade. Kiinteistöyhtiö Puteuksen toimitusjohtaja Rami Saarela kuvaa yhtiön ajautuneen vaikeuksiin, kun kaupungin kanssa solmitut pitkäaikaiset vuokrasopimukset ovat osoittautuneet mitättömiksi.
Tänä vuonna on erityisen tärkeää turvata hyvä palvelujen siirtymä kunnilta ja kuntayhtymiltä aluehallinnolle. Yhtä tärkeää on turvata osaavaa henkilöstöä ja luoda hyvä yhdenvertainen palvelustrategia Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, sanoo kirjoittaja.
Maskulaiset Stella Rådland (vas.) ja Heikki Hukkanen odottavat Maskun terveysaseman ovien aukeamista maanantai-aamuna.
Suomen historian suurimmalla sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisella pyritään säästämään rahaa ja takaamaan tasa-arvoiset palvelut kansalaisten asuinpaikasta riippumatta. Uudistuksen kriitikot eivät usko kummankaan tavoitteen täyttyvän.
Terveydenhuollon Kela-korvauksiin tulee vuoden vaihteessa muutoksia. Valtaosa yksityislääkärin määräämien hoitojen ja tutkimusten Kela-korvauksista poistuu vuoden alussa. Arkistokuva Kaarinan terveyskeskuksesta.
Yhdellä koulupsykologilla voi olla asiakkaana vaikkapa 70 oppilasta. Jos oppilaisiin liittyvän tiedon saaminen on työlästä, työtahti hidastuu. Arkistokuva.
Muun muassa terveysasemat jatkavat asiakkaiden palvelua täysin normaalisti vuodenvaihteen jälkeen. Ajanvarausnumerot säilyvät samoina kuin aiemminkin. Kuvassa Runosmäen terveysasema.
Hoiva Mehiläinen Oy:n pyörittämän Ykköskodin palvelut ovat esillä sosiaali- ja terveyslautakunnassa keskiviikkona.
Apulaispormestari Elina Rantanen valittaneen uuden lautakunnan johtoon. Apulaispormestarien tehtäväjakoa mietitään uudelleen ensi keväänä.
Esitys Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ensi vuoden asiakasmaksuista lähtee toiselle kierrokselle aluevaltuustoon.
Varsinais-Suomen hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen kertoo, että valtion kertakorvaus, jolla korjataan hyvinvointialuekohtainen vuoden 2023 rahoitus kuntien vuoden 2022 tilinpäätöstietojen perusteella jälkikäteen kertakorvauksena, maksetaan jo ensi vuonna vuoden 2024 sijaan. Varsinais-Suomen osuus on noin 36 miljoonaa.
Vasemmalta Sanna Vauranoja (kok), Jouni Mutanen (kesk) ja Niina Alho (sd) muodostavat hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajiston.
Järjestämisjohtaja Antti Parpo näkee, että aluehallituksen hyväksymä maksuvapautusmalli kohdentaa maksuvapautukset pienituloisimmille.
Anne Savolainen