Sanna Marin

Pääkirjoituskuva
Eduskuntavaaleissa sdp:n pronssille luotsannut pääministeri Sanna Marin jättää puolueensa puheenjohtajuuden. Hän aikoo kuitenkin viedä puolueensa hallitustunnusteluihin, joita johtaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Niina Alho ymmärtää hyvin Sanna Marinin päätöstä vetäytyä puheenjohtajan paikalta.
Varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ei ole kiinnostunut Sdp:n puheenjohtajan paikasta.
Sanna Marinin mukaan nyt on aika uudelle, ja hän toivoo rauhallisempia aikoja myös omaan elämäänsä. Hän jatkaa kansanedustajana ensi viikolla aloittavilla valtiopäivillä.
Kokoomuksen Petteri Orpon olemuksesta paistoi huojentuneisuus. Orpo lähtee todennäköisesti hallitustunnustelijana kasaamaan seuraava hallitusta.
Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin kajautteli vaalikeskusteluissa suorasukaisesti, myös ulkopolitiikan asioista. Vaalitulosten ilmestyttyä ruudulle sunnuntai-iltana näytti siltä, että Marinin rohkea linja oli tuottanut tulosta.
Pääkirjoituskuva
Pääkirjoituskuva
Pääministeri Sanna Marinin hävittäjäkommentit nousivat esiin aiemmin maaliskuussa Kiovan-matkan yhteydessä, kun toimittaja kysyi asiasta.
Kokoomus kuuluu Euroopan tasolla puolueryhmään nimeltä Euroopan kansanpuolue, EPP. Samaa puoluekantaa edustavat Euroopan parlamentin maltalainen puhemies Roberta Metsola ja saksalainen europoliitikko Manfred Weber (oik), joka toimii EPP:n puheenjohtajana. Puheenjohtaja Petteri Orpo isännöi europolitiikan tähtiä Helsingissä viime viikolla.
Lauri Valkila ei ole vielä varma siitä, mitä puoluetta ja ketä ehdokasta hän äänestää eduskuntavaaleissa.
Pääkirjoituskuva
Pääministeri Sanna Marin kohautti vastaamalla kysymykseen Horneteista Ukrainan-matkallaan. Liberaali ulkoministeri Rudolf Holsti lämmitteli sooloillen suhteita Neuvostoliittoon ja suututti Saksan vuonna 1938.
Sekä tasavallan presidentin että pääministerin rooli vahvistuu nykyisessä ulkopoliittisessa tilanteessa, jossa Suomi on viittä vaille Naton jäsen ja EU tekee yhteistä ulkopolitiikkaa Venäjää vastaan muun muassa tukemalla Ukrainaa ja sanktioimalla Venäjää. Sauli Niinistön ja Sanna Marinin yhteistyöstä on tuorein kokemus.
Keskusta kaatoi toiveet ja pelot nykyhallituspohjan jatkosta ilmoittamalla puheenjohtaja Annika Saarikon johdolla, että nykyinen pohja ei kelpaa keskustalle missään tapauksessa. Saarikko kuvattuna maanantaina Turun yliopiston puheenjohtajavaalisarjassa.
Mika Lintilä toimii elinkeinoministerinä.
Sanna Marin kampanjoi nyt puolueensa hyväksi vahvuuksilla, joista edellisten pääministerien Antti Rinteen (sd.) ja Juha Sipilän (kesk.) oli turha haaveilla. Marinin tunnettavuus ja sosiaalisen median valovoima vetävät myönteistä huomiota sdp:lle puolueena. Vaikkapa tiistainen tapaaminen Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa pohjoismaisten työväenpuolueiden SAMAK-kokouksessa Helsingissä muuttui säihkyväksi somepresenssiksi Marinin instassa.
Jopa hiihdon MM-kisojen seuraaminen sai hetkeksi jäädä, kun Aarne Virtanen sai palvelukeskus Salmelaan tyttärensä Jaana Aaltosen kylään. Isä ja tytär ovat molemmat kuuroja.
Pääkirjoituskuva
Suomen pääministeri Sanna Marin ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja osallistuvat paneelikeskusteluun vuoden 2023 Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Konferenssin asialistaa hallitsi Venäjän meneillään oleva sota Ukrainassa.
Lisää uutisia