Saaristomeri

Saaristomeri on edelleen rehevöitynyt ja ongelma on pahin sisäsaaristossa. Vuoden 2022 lopussa päättynyt Maameri-hankkeen tavoite oli tuottaa Saaristomeren tilan parantamisessa tarvittavaa tutkimustietoa.
Väänäsen listaus on tehty tutkimustiedon pohjalta Operaatio Ainutlaatuisen Saaristomeren toimeksiannosta. Se on Saaristomeren tilan parantamiseen tähtäävä viestintähanke, jonka taustalla ovat Centrum Balticum -säätiö ja Veijonen Consulting Oy.
Kalastuksen harrastajissa piilee eduskuntavaaleissa iso äänipotentiaali, sillä heitä on Suomessa on liki 1,5 miljoonaa. Jari Multanen on yksi heistä.
Coastrider-menetelmällä tutkitaan Naantalin kaupungin edustalla sijaitsevien vesistöjen tilaa. Kuormituksen alkuperästä saadaan entistä tarkempi käsitys veden laadun poikkeamien perusteella. Käytännössä veden laadun poikkeamat kasvavat kuormituslähdettä lähestyttäessä.  Näin tulevia toimia voidaan kohdentaa.
Lietevaunu on kärrätty hinaaja Iso-Pukin vierelle. Toni Heinonen (vas.) ja Timo Ahonen asettavat letkun paikoilleen.
Gullkronan saarta ympäröiville vesialueille perustettiin noin 4 800 hehtaarin kokoinen, yksityinen merensuojelualue.
Arkistokuva.
Kirjoittajat sanovat, että Seilin tutkimusaseman säilyttäminen on nähtävä myös osana Saaristomeren suojelutyötä.
Aura-lautta (oik.) siirrettiin hiljattain Kustavin ja Iniön väliltä Korppoon ja Houtskarin lauttareitille.  Sen parina liikennöi Stella (vas). Alukset kuvattu tammikuussa Korppoon Galtbyn lauttarannassa.
LSJH:n tuotantojohtaja Jyri Metsänranta kertoo, että uudistus pienentää kuljetuskustannuksia merkittävästi.
Finferriesin toimitusjohtajana keväällä aloittavan Håkan Fagerströmin mukaan Nauvon ja Korppoon välin uuteen lossiin mahtuu lähes puolet enemmän autoja kuin Prostvik 1 -lauttaan.
Keskusrikospoliisi on vaitonainen yksityiskohdista, mutta Turun Airistolle jäi tarkistamatta jäi vielä jopa kymmeniä mereen kuulumattomia kohteita, joita poliisi haluaa nyt tutkia. Arkistokuva.
Metsähallituksen luontopalvelut on alkanut laatia Saaristomeren hoito- ja käyttösuunnitelmaa.
Loimijoen tulvat valtasivat pellon ja lähentelivät tien reunaa maanantaina Ypäjällä.
Jos Turun yliopisto vähentää läsnäoloaan saaristossa, sen takaisin hankkiminen olisi erittäin vaikeaa, kallistakin. Seilin saaren voi menettää vain kerran, sanoo kirjoittaja. Arkistokuvassa tutkitaan silakassa esiintyvää väkäkärsämatoa Seilin kenttäasemalla.
Mikael Jaakkola muistuttaa, että akkukonekairatessa ei ole viisasta roikottaa esimerkiksi kaulahuivia tai naskaleita takin ulkopuolella, koska ne voivat herkästi kiertyä pyörivään kairaan kiinni.
Osana tutkimusta selvitetään miten melu vaikuttaa itämerennorppaan.
Lisää uutisia