Sähkönjakelu

Turun kaupungilta kerrotaan olevan hyvin tietoisia kohonneiden hintojen aiheuttamista vaikeuksista. Ratkaisuja etsitään, mutta kaupungin omistaman Turku Energian liikkumatila on hyvin rajattu. Siksi ratkaisujen tulee olla valtakunnallisia, kertoo omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.
Suomen ja Euroopan energiamarkkinoilla on tällä hetkellä kaksi erittäin suurta haastetta. Sähkön hinta on epätavallisen korkealla ja sähkön riittävyys on koetuksella. Näistä syistä johtuen sähköyhtiöt ja Suomen hallitus pyrkivät pohtimaan ihmisiä erittäin haastavassa tilanteessa.
Elikeinoministeri Mika Lintilä poistumassa hallitusviisikon sähkön hintakattoa käsittelevistä neuvotteluista Säätytalolta perjantaina.
Otsalamput saattavat olla tarpeellisia talven kiertävien sähkökatkojen aikaan.
Yhä useampi suomalainen seuraa sähkönkulutustaan mittarin sijaan mobiilisovelluksen avulla. Arkistokuva.
Sähkön hinta puhuttaa nyt suurta osaa suomalaisista, mutta moni on kiinnostunut siitä vasta kun sähkölaskun loppusumma on tänä vuonna moninkertaistunut.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid jättää perimättä sähköyhtiöiltä kuukausittaisia kantaverkkomaksuja joulukuussa tänä vuonna ja kuudelta kuukaudelta ensi vuonna. Asia ei näillä näkymin tunnu kuluttajan kukkarossa kuin Savossa.
Energiayhtiö Caruna tarjoaa asiakkailleen sähkökuorman ohjauspalvelua. Caruna huolehtii sähkönjakelusta noin 720 000 asiakkaalle.
Turku Energian valvomossa seurataan turkulaisten sähköverkon tilaa ympärivuorokautisesti. Kuva vuodelta 2015.
Auranmaalla opeteltiin sähkötöntä elämää jopa viikon ajan Tapani-myrskyn jälkeen joulukuussa 2011. Arkistokuvassa silloiset kauppiaat Minna ja Pertti Leppäkoski inventoivat pois heitettäviä jäätelöitä marketissaan Aurassa.
Sähköpattereita on laitettu pienemmälle ahkerasti suomalaisissa kodeissa. Sähkönkäyttö väheni Suomessa niin, että syyskuun käyttö oli kesäkuun tasolla.
Sähkönsiirto sisältää myös Fingridin perimät kantaverkkomaksut, joiden määrä laskee tulevina kuukausina.
 Yleinen talouden epävarmuus ja esimerkiksi kasvavat energiakustannukset lisäävät kotitalouksien riskejä.
Sähkön hinnan voimakasta nousua pyritään kompensoimaan sähkövähennyksen ja sähkötuen lisäksi myös alentamalla sähkön arvonlisäverokantaa 24 prosentista 10 prosenttiin. Arvonlisäverokannan alentaminen koskisi vain sähkön myyntiä. Arvonlisävero alennettaisiin vuoden 2022 joulukuusta vuoden 2023 huhtikuun loppuun asti.
Samuli Tuomiston mukaan vanhoja tulisijoja on riittänyt tarkastettavaksi viime aikoina. Torstaina kyseessä oli kuitenkin uuni, jota käytetään ympärivuotisesti.
Paikalla tarvittiin torstaina pelastuslaitosta.
Lisää uutisia