Ruotsin Nato-jäsenyys

Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-matka on erkaantumassa eritahtiseksi. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vasemmalla) kertoi uudesta käänteestä Nato-tiehemme hetki sitten. Kuva Haaviston aiemmasta tapaamisesta Yhdysvaltojen ja Ruotsin kollegojen kanssa.
Ruotsin tuore pääministeri Ulf Kristersson tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin marraskuussa Ankarassa, Turkissa. Tällä hetkellä neuvottelut Nato-jäsenyyden ratifioimisesta ovat täysin jäissä.
Pääministeri Sanna Marinin odotetaan keskustelevan Kristerssonin kanssa myös maiden Nato-jäsenyyksien edistymisestä.
Pekka Haavisto arvioi Suomen ja Ruotsin voivan päästä Naton jäseniksi Turkin toukokuisten vaalien jälkeen. Arkistokuva.
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi joulukuussa Washingtonissa Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin ja Ruotsin kollegansa Tobias Billströmin. Yhdysvallat on ollut Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten vahva tukija.
Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo tiistaina lisää Suomen ja Ruotsin Nato-taipaleen edistymisestä.
Äärioikeistolainen poliitikko Rasmus Paludan sytytti Koraanin tuleen Tukholamssa lauantaina.
Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkesson.
Suomessa puhutaan ennennäkemättömän vapautuneesti Natosta ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja, arvioi Suomen eduskunnan Nato-keskustelua tutkinut Iro Särkkä.
Pääministeri Sanna Marinin julkisuuskuva on ollut tänä vuonna koetuksella. Instragram-aikakauden pääministeri oli paikalla, kun taiteilija Meeri Koutaniemen hänestä tekemä valokuvateos paljastettiin Tampereen Raatihuoneella marraskuussa. Vuoden päätteeksi journalistiraati arvioi hallituksen asiapuolen onnistumisia ja puutteita.
Latvian puolustusministeri Artis Pabriks katsoo, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä Natoon olisi mahdollista luoda elinvoimainen pohjoinen ryhmittymä, joka voisi toimia monissa asioissa Euroopan moottorina.
Valtiopäivät äänesti viime maanantaina maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin pääministeriksi niukasti äänin 176-173. Edessä on vaikea hallituskausi ruotsidemokraattien valvonnassa.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen muistutti Rose-Roth -seminaarin osallistujille suomalaisten kansainvälisessä vertailussa korkeasta maanpuolustustahdosta.
Pääkirjoituskuva
Presidentti Sauli Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa katsoivat itään merelle Tukholman lähellä olevassa Bergan laivastotukikohdassa toukokuussa päivä sen jälkeen, kun Suomi ja Ruotsi ilmoittivat hakevansa yhdessä Natoon. Valtiovierailulla mukana oli puolustusministeri Antti Kaikkonen.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä Pohjoismaista tulee liittolaissuhteiltaan täysin yhteneväinen Nato-Pohjola. Tämä avaa niille mahdollisuuden tehdä erittäin läheistä puolustuspoliittista yhteistyötä. Alikersantti Rick Aller vartioi ruotsalaisen syöksyveneen kannella maiden merisotaharjoituksessa Turussa 2006.
Pääkirjoituskuva
Ruotsalaiset valitsivat joko pääministeri Magdalena Anderssonin jatkamaan tai maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin uuden hallituksen muodostajaksi.  Joka tapauksessa on edessä viikkojen neuvottelut ja lopulta ehkä vähemmistöhallituksen kokoaminen.
Pääkirjoituskuva
Ruotsin sinivärinen Maltillinen kokoomus (Moderaterna) kampanjoi turvallisuuden ja järjestyksen teemoilla Tukholman Sergelin torilla. Ruotsissa on huipentumassa poikkeuksellisen räiskyvä vaalikampanja.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puristi Suomen suurlähettilään Mikko Hautalan kättä tiistaina Valkoisessa talossa. Hautala keskeytti lomansa Teuvalla Etelä-Pohjanmaalla ja matkusti pikakomennuksella Washingtoniin, jossa Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden asiakirjat. Vasemmalla varapresidentti Kamala Harris ja Hautalan vieressä Ruotsin Washingtonin-suurlähettiläs Karin Ulrika Olofsdotter.
Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham ja senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell puhuivat senaatissa painavia sanoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisen puolesta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat heinäkuussa Teheranissa Iranissa. Perjantaina tapaamispaikkana on Sotši Venäjällä. Turkki on hakenut hyväksyntää Syyriaan kohdistuville hyökkäyssuunnitelmilleen esimerkiksi Venäjältä.
Republikaanisenaattori Rand Paul saattaa hidastaa Suomen liittymistä Natoon.
Lisää uutisia