Ruokakauppa

Tältä näyttää noin  tuhat vuotta vanha keramiikkapala läheltä.
Oda aloitti ensimmäisenä Helsingin seudulla. Vuoden alussa se laajentaa Turkuun.
Kaupan liitto ja Suomen yrittäjät huomauttavat, että nykytilanteesta joutuvat kärsimään erityisesti pienet yritykset, joilla on rajalliset voimavarat puuttua häiriötilanteisiin.
Teipit liikehuoneiston ikkunassa ovat olleet paikallaan yli vuoden päivät.
Alisa Hodzic on työskennellyt kaupan alalla jo viiden vuoden ajan. Alun perin hän on kotoisin Ilomantsista, mistä hän muutti ensin Raisioon ja sieltä myöhemmin Turkuun.
Aletuotteista suosiossa ovat S-ryhmän mukaan etenkin liha- ja kalatuotteet, kuten lohifilee sekä jauheliha, ja paistopistetuotteet, kuten riisipiirakat ja croissantit. Punalapputuotteilla kaupat pyrkivät vähentämään hävikkiään ja kuluttajat pienentämään ruokalaskuaan.
– Itse arvostan sellaista kunnon vanhanajan asiakaspalvelua, Alisa Hodzic sanoo.
Skanssin kauppakeskuspäällikkönä viime viikolla aloittanut Heli Järvelä kertoo saaneensa kipinän kauppakeskuksiin toimiessaan kolmen vuoden ajan Turun Ydinkeskustayhdistyksessä.
K-ryhmässä Varsinais-Suomen myynti pysyi lähes ennallaan. Arkistokuva.
Hannu Aaltoselle Kupittaan Citymarket on kuin toinen koti.
Livonsaaren osuuskauppa on kuin pieni olohuone, jossa on tarjolla myös erilaisia kylän elämää piristäviä toimintoja. Veikko Lintujärvi (vas.) sekä kauppiaat Elvira Dudkova Astrid-tyttärensä kera ja Iveta Maslakova viihtyvät erinomaisesti Livonsaaressa.
Kauppias Toni Kanervan tiskissä hehkuivat monensorttiset omenat. Juttuun haastatellut torikauppiaat ovat huolissaan esimerkiksi tiskien täydentämisen edellytyksistä keskellä päivää.
Suomi on sitoutunut ruokahävikin puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä. Motivan koordinoima materiaalitehokkuuden sitoumus on osa tämän tavoitteen toteuttamista.
Elintarvikemarkkinavaltuutettu patistelee etenkin maataloustuottajia tekemään yhteistyötä, sillä pienet yritykset ovat usein heikoilla isoja sopimuskumppaneitaan vastaan. Tilat voisivat keskittyä ydinosaamiseensa ja ulkoistaa osan toiminnoista niille, joilla on paras osaaminen.
Vasta vuosi sitten Veli-Pekka Hussi esitteli uutta K-supermarket Centrumia. Lokakuussa kauppa saa uudet kauppiaat.
K-ryhmässä Varsinais-Suomen myynti pysyi ennallaan. Tänä vuonna Turun seudulla ovat avautuneet muun mussa kuvan K-market Tyyssija Turun yo-kylässä ja K-market Pikkukippari Naantalin Luonnonmaalla.
Hinnankorotukset eivät ole näkyneet luomumaidon tuottajan tilillä samalla lailla kuin tavallisen maidontuottajan tilillä. Huhtikuussa tosin tuli kolmen sentin korotus. Jatkossakaan asiaan ei luultavasti ole tulossa suurta parannusta, sillä luomun kysyntä ei ole kaupoissa ollut riittävä.
Prisma nosti viime vuonna myyntiään eniten kaikista Suomen ruokakauppaketjuista.
Yksi alkutuotannon kriisiin puuttunut paikallinen yritys on Lunden-Jalostaja, joka maksaa lisähintaa herneviljelijöille. Kauppa on neuvotellut satojen tavarantoimittajien kanssa hintojen nostamisesta kesken sopimuskauden, mutta on epäselvää, miten suoraan lisähinta valuu teollisuuden läpi tuotantoon.
Hernekeitto on Jalostajan tunnetuimpia tuotteita.
Rautakauppa kiritti jälleen alkuvuonna K-ryhmän myyntiä Varsinais-Suomessa. Arkistokuva Skanssin K-raudasta.
Maanviljelijä Hannu Uiton traktori odottaa vielä pääsyä tositoimiin. Polttoöljyn hinnannousu hirvittää.
Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg korostaa, että akuuttiin ruokakriisiin on pohdittava ratkaisua oma-aloitteisesti sekä tuottajien, teollisuuden että kaupan keskuudessa.
S-ryhmässä ruokakauppa kasvoi markkinoita nopeammin.
Lisää uutisia