Päihteet

Vuonna 2018 voimaan tullut alkoholilain uudistus lisäsi THL:n raportin mukaan suomalaisten alkoholista aiheutuvia kuolemia.
Alkoholijuomien hinnat ovat nousseet keskimäärin 2,3 prosenttia. Samaan aikaan muut elinkustannukset ovat nousseet nopeasti jopa kymmeniä prosenttia, tuoteryhmästä riippuen. Suomalaiset hyväksyvät sen, että alkoholista pitää maksaa kireää hintaa.
Hyvinvointialueiden ja kuntien on hyödynnettävä päihderiippuvuuksista raitistuneiden ja päihdejärjestöjen kokemustieto nykyistä paremmin, sanoo kirjoittaja.
Päihdesairauden ja mielenterveyshäiriöiden samanaikainen sairastaminen on hyvin yleistä ja vaikutus voi voimistaa päihteiden käytön aiheuttamia kognitiivisia ongelmia.
Yli 60 prosenttia haluaisi mietojen juomien kuten oluen, siiderin ja lonkeron kotiinkuljetuksen sallimisen kaupoille ja ravintoloille ruokaostosten lisäksi. Enemmistö suomalaisista myös keventäisi alkoholiverotusta matkustajatuonnin vähentämiseksi.
Kesäkuussa ovensa avannut, 25-paikkainen Linnakoti on jo täynnä. Yksikön vastaava Petri Muli toteaa, että tarvetta tilapäismajoitukselle olisi selvästi enemmän.
Erno (vas.) ja Marianne (oik.) ovat kumpikin olleet kodittomina jossakin elämänsä vaiheessa.  He arvelevat, että päättäjillä ei ole kovin hyvää käsitystä päihteiden käyttäjien arjesta.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä kertoo, että moni näkee poliisin ongelmallisena hoitoon ohjaajana.
Kaj Malmivaara (vas.), Satu Lagercrantz ja Johanna Talamo toimivat kaikki päihdetyön kokemusasiantuntijoina. He ihmettelevät miksi kokemusasiantuntijoita käytetään Turussa niin vähän sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisten rinnalla.  "Ollaan mekin kouluttauduttu", Malmivaara toteaa.
Pääkirjoituskuva
Pääkirjoituskuva
Satu Lagercrantzin (vas.) ja Taija Tyynmaan mukaan vertaistuessa tärkeintä on puhuminen ja kuunteleminen. Toiminnanjohtaja Janina Rosten-Nurmi kuvailee A-Kiltaa matalan kynnyksen paikaksi.
Pääkirjoituskuva
Turun Sanomiin yhteyttä ottaneen tukihenkilön mielestä päihdeongelmaisten hoitoon pääsyä pitkitetään. Hoitoa odotellessa päihdeongelmaiselle voi tulla muun muassa tulehduksia ja muita ongelmia aiheuttavia vieroitusoireita.
Arvo Ahola tapaa Yliopistonkadulla usein ystäviään. Hän seurueineen toivoo, että kadun penkkejä ei poistettaisi. He muistuttavat kadun olevan monelle tärkeä sosiaalinen henkireikä.
Piia on raitistumisensa jälkeen osallistunut kuntouttavaan työtoimintaan, ja suunnittelee lähihoitajan opintoja.
Pakolaistaustaiset henkilöt joutuvat usein kokemaan kuormittavia tilanteita lähtömaassaan, matkalla sekä uudessa asuinmaassaan. Väitöstutkimuksen mukaan tämä näkyy heidän päihteiden käytössään.
Olga Hellströmille tavallinen lapsiperheen arki on ihme. Hän haaveilee siitä, että lapset pääsisivät hyvään elämään kiinni ja hän voisi rakentaa pienen mökin lähelle oman äidin kotia.
Eric-Michael Tiainen (vas.), Frans Laaksonen ja  Marja-Liisa Järvien kävivät Loimaan uimahallissa. Laaksonen ja Järvinen uskaltautuivat kylmäaltaaseen, Tiainen ei.
Lisää uutisia