Näyttelijä

Hannele Laurin innostus näyttelemiseen syntyi jo lapsena, kun hänen äitinsä vei tytärtään teatteriesityksiin Tampereella.– Rakastuin teatteriin, siellä oleviin erilaisiin ihmisiin ja tarinankerrontaan. Tunsin, että tuo on minun maailmani, tuonne minä haluan, kertoo Lauri.
Esimerkiksi näyttelijät Mila Kunis ja Milla Jovovich ovat syntyneet Ukrainassa. Myös Leonardo DiCapriolla on kuin onkin juuria Ukrainassa.
"Huomenna hän tulee on niin salakavalan vahva näytelmä, että näyttelijä on kuin avaruusmatkalla koko ajan", Martti Suosalo (vas.) kuvailee muistelmissaan Turun kaupunginteatterissa nähtyä teosta.Toista pääosaa esitti Mika Nuojua.
Helsingissä asuva Oiva Lohtander eläköityi näyttelijän työstä 2000-luvun alussa.
Maila Nurmen (1922–2008) Hollywood-ura Vampirana oli lyhyt mutta komea. Hänen syntymästään tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.
– Viimeistään yläasteella tein suunnitelman, että pelaan talvet jääkiekkoa NHL:ssä ja näyttelen kesät Hollywoodissa. Koska jääkiekkoilu ja näytteleminen kumpikin kiinnostivat, nehän piti mielestäni yhdistää, Haapasalo muistelee.
Outi Mäenpää kertoo jo pienenä tienneensä, että hänestä tulee näyttelijä. – En osaa sanoa, mistä se tuli, mutta niin vain tunsin jo pienenä.
Siskokset Henna Ryynänen (vas.) ja Heini Ryynänen ovat yhdessä järki ja tunteet. Juristina työskentelevä isosisko ja näyttelijäksi valmistunut pikkusisko ovat toimiva työpari.
–Olen miettinyt, että mitä jos olisin ollut 20 vuotta nynnyroolissa. Ullan rooli on antanut minulle rohkeutta elämässä, Maija-Liisa Peuhu sanoo näyttelemisestään Salatut elämät -tv-sarjassa.
Miro Lopperi hehkuttaa Turun kaupunginteatteria ihanaksi työyhteisöksi: – Jos teatteri on yleisölle eskapismia, on se tässä maailmantilanteessa sitä myös tekijöille.
–Näytteleminen on mestari-kisälli-hommaa. Koulusta saa jonkinlaisen opin, mutta kyllä sillä on suuri merkitys, että näkee, kuinka kokeneemmat konkarit asiat tekevät, Ilkka Heiskanen sanoo.
Näyttelijä, ohjaaja Sidney Poitier yhdessä tyttärensä Sydney Tamiia Poitierin kanssa Hollywoodissa vuonna 2014.
Heikki Alho näytteli Turun kaupunginteatterissa 1960-luvulta 2000-luvulle.
Elokuvan pääroolia, Tinja-tyttöä, näyttelee turkulainen Siiri Solalinna. Elokuvassa Tinja löytää eräänä yönä oudon linnunmunan.
Turkulaisopiskelija Lassi Jämsä toivoo, että kulttuuria arvostetaan ja kulutetaan. Nuori näyttelijä iloitsee, kun teatterit avaavat ovet tauon jälkeen.
Tiina Lymille näyttelijäksi lähteminen ei ollut tarkkaan harkittu päätös. Teatterikorkeakouluun hän haki, koska kaveritkin suuntasivat sinne.
Kati Outiselle elämän käännekohta oli vuosi 1995. Tuona vuonna lyhyeen aikaan mahtui niin kollegan poismeno kuin irtisanoutuminen.
Harvemmin tiedetty fakta Kari Ketosesta lienee, että hänellä on myös psykoterapeutin pätevyys.
Power of Love -työnimellä kulkeva elokuva keskittyy parisuhteen voimadynamiikan kuvaamiseen arkisessa ympäristössä. Tarinassa suljettuna tilana, jossa Saara Kotkaniemen tulkitsema Saara ja Nicola Perotin tulkitsema Robert joutuvat olemaan tiiviisti yhdessä, hyödynnetään Turun saaristoa.
– Tiedän, että tulen aina esiintymään, mutta tulevaisuudessa toivoisin pääseväni käsikirjoittamaan entistä enemmän, toteaa Kati Urho.
Nokian nousua käsittelevä sarja on tällä hetkellä työn alla. Pilottijakson on määrä tulla ulos vuonna 2022.
Ned Beatty nousi yleisön tietoisuuteen jo uransa alussa Syvä joki -elokuvassa (1972) tekemästään roolista.
Sieniretken-kuvauksissa riitti vilskettä. Jo yksittäinen kohtaus harjoituksineen on usean ihmisen työpanos.
Paitsi näyttelijä, Elina Knihtilä on myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori.