Metsät

Luken arvion mukaan suurimmat ennallistamistarpeet ovat metsien, kosteikkojen ja sisävesien luontotyypeissä.
Myös Varsinais-Suomen harvennushakkuut noudattelevat koko maan linjaa. Luken selvityksen mukaan yleisesti harvennushakkuiden voimakkuus on noussut reippaasti Suomessa 2000-luvun aikana. Arkistokuvassa metsäkoneen jälkeen harvennushakkuukohteessa Kaarinassa.
Metsän hiilinielujen hupeneminen voi tuoda Suomelle miljardikustannukset. Suomi on sitoutunut EU-tasolla sovittuihin hiilinielujen vahvistamistavoitteisiin, ja ne uhkaavat nyt jäädä toteutumatta.
Euroopan komission esitys luonnon ennallistamislaiksi sai aikaan kuohun Suomen politiikassa. Ympäristöstä, valtameristä ja kalastusasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevicius esitteli ennallistamisasetusta lehdistölle Brysselissä tuoreeltaan 22. kesäkuuta 2022. Esillä oli myös kemiallisten torjunta-aineiden määrän puolittamistavoite.
Syvät, kuraiset urat Sorron metsässä nostivat virkistysmetsän käyttäjien kiukun pintaan.
Turun kaupungin metsänhoitoinsinööri Timo Vahala selvensi ennen tilaisuuden alkua jatkuvan hakkuun tavoitteita ja sen hyötyjä sekä haittoja. Hänen vierellään esitelmää kuunteli kaupungin metsänhoitaja Juha Mäkitalo (oik.).
Lähitapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen ei tekisi hätäisiä päätöksiä metsän ostamisesta tai myymisestä ainakaan EU:n ennallistamisasetusesityksen vuoksi.
Kulunut kesä oli petolintuasiantuntijan mukaan Paraisilla kohtuullisen hyvä. Kolmeen mehiläishaukan pesään syntyi kuhunkin kahden linnun poikueet. Teemu Honkanen ikuisti satelliittilähettimellä varustetun mehiläishaukan kesällä.
Onnellinen jälleennäkeminen: Teemu Kokkoniemi sai metsästyskaverinsa takaisin ehjin nahoin viikonlopun kestäneen pelastusoperaation jälkeen.
Kaupunginvaltuutettu ehdottaa aloitteessaan, että Raision kaupunki osallistuisi osaltaan metsäalueen suojelemiseen perustamalla luonnonsuojelualueen.
Suomessa soita on ojitettu enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kuvan ojitettu suometsä kasvaa Nousiaisissa.
Ilmaston lämmetessä yhä useammassa suomalaispuutarhassa pystyy kasvattamaan vaikka viinirypäleitä.
Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsbergin mukaan Varsinais-Suomessa suojelutilanne on valitettavan surkea ja metsät huonossa kunnossa.– Siksi tällainen lahjoitus on Luonnonperintösäätiölle ja sen kautta koko Suomen luonnolle kullanarvoinen, Forberg kertoo.
Suomalaismepit Mauri Pekkarinen (kesk.), Elsi Katainen (kesk.), Nils Torvalds (r.) ja Petri Sarvamaa (kok.) keskustelivat tiistaina 13. syyskuuta europarlamentissa Strasbourgissa. Seuraavana päivänä he äänestivät uusiutuvasta energiasta ja kannasta puun polton uusiutuvuuteen.
Armi Laamasen (vas.) ja Nina Stenlundin mukaan Raisiossa on upea luoto ja paljon nähtävää kaupungin rajojen sisäpuolella, minkä ansiosta ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.
Juho Lankisen mukaan Kurjenrahkan kansallispuiston maastossa oli metsäkoneen jälkiä aivan oranssilla merkityn reitin varrella. Metsähallituksen puistomestari Petri Hautalan mukaan lähes puolet Kurjenrahkan kansallispuiston reiteistä kulkee yksityisomistuksessa olevassa metsässä.
Kirjanpainaja käyttää kuusen nilakerrosta ravinnokseen ja tappaa puun pystyyn. Tuhot huomataan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun puu on jo kuollut.
Karhun metsästyskausi alkaa 20. elokuuta. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukannan kasvu on taittunut. Tällä karhulla on jäänyt tassu pyyntirautoihin, joilla pyydystetään pienpetoja.
Milla Aalto asui ensin Turun keskustassa, mutta ahdistui siihen, että metsään piti lähteä bussilla.
Anna Kuusela
Palotähystyslennolla havaittu savu koetetaan paikallistaa mahdollisimman tarkkaan. Tulevaisuudessa valvontaa voisivat enenevässä määrin tehdä myös tekoälyllä varustetut droonit. Arkistokuva.
Rauna Ylinen retkeilee usein poikansa Veikon kanssa lähimetsissä. Häntä kiinnostavat metsät muutenkin kuin virkistysmielessä: jonain päivänä hän haluaisi tehdä metsätöitä omassa metsässä ja työskennellä luonnonhoitoalalla.
Lisää uutisia