Lähiruoka

Särkipojat, joiden perustajakolmikkoon Kimmo Kaakinen kuuluu, jakavat ihmisille kalatietoa sometilillään @sarkipojat
Pieni mutta priimaluokan herkkutatti sai hymyn Afu Reunan huulille.
Nousiaisissa asuvassa perheessä käytetään ruuanlaitossa lähes aina itse metsästettyä riistan lihaa. Vanhempien Sirke Lehtilän ja Janne Keskilän esimerkki on jo saanut myös perheen lapset, Senja ja Akseli Keskilän innostumaan harrastuksesta. Myös perheen kolme mäyräkoiraa ovat innokkaita metsällä kävijöitä.
Kotimainen vihannestuotanto on ahdingossa sähkön hinnan takia. Osa viljelijöistä on alan liiton mukaan lopettamassa koko talviviljelyn. Myös Oksasen puutarhalla tiedetään, että tuleva talvi tulee olemaan hyvin vaikea.
Kauppahallin antimet ihastuttivat brittitoimittajaa. Esimerkiksi rusinamakkara aiheutti kiinnostusta.
Mehujäätehtaan Nauvosta Paimioon miehensä kanssa siirtänyt Sanna Koponen-Yöntilä pyörittävät linjastoa toistaiseksi kahden hengen voimin. Puikkoihin hypättyään pariskunta on ehtinyt jo kasvattaa tuoteperhettä kahdella alkoholillisella paletalla.
Brahea-keskuksen projektipäällikkö Johanna Mattila (vas.), Nurmen puutarhan yrittäjä Satu Nurmi, Minbyn Susanna Muurinen ja Vihreän härän Juha-Pekka Aikola sekä projektipäällikkö Ira Lahovuo Turun kaupungilta olivat tiistaina avaamassa lumipyryn keskellä Laari-lähiruokapistettä, joka on Puutorilla syyskuun loppuun saakka. Sen jälkeen verkkokaupan noutopiste siirtyy toiseen kohteeseen, jota ei vielä ole päätetty.
Vihannekset kulkevat jäsenille yleensä saman päivän aikana kuin ne on kerätty. Espanjalainen Helen Grau Huguet ja Salla Tiitto pakkaushommissa.
Turun yliopiston hanke tähtää hiilineutraalimpiin lounashetkiin. Arkistokuva.
Mynämäkeläisellä Anneli Sirolalla ei mene sormi suuhun herkkuja valmistaessaan.
Karjalaiset ruokaperinteet ovat kulkeneet Rastaan perheessä sukupolvesta toiseen. Turkulaiset Salli Rastas (vas.), Pinja Rastas ja Riitta Leinonen maistelevat leipämurua kokatessaan Turun Karjalatalon keittiössä.
Ville ja Saara Kalluinen pyörittävät Mynämäessä Riistapajaa. Saalista yritykselle on saatu myös pariskunnan takana olevalta peltoaukealta.
Suvi ja Tom Lindqvistin tilalla on kymmeniä vuohia. Tilameijerissä valmistuu niin juustoa kuin jäätelökin.
Ruskolaisen Mäki-Heikkilän tilan emäntä Riitta Metsola ei arkikiireiltään juuri poimimaan ehdi, mutta vanhasta tottumuksesta sekin käy ja rasiat täyttyvät ennätysvauhtia.
Marjaana Pohjola grillaa itse usein avotuligrillillä omassa kotipihassaan.
Jorma ja Johanna Anten mukaan rapaperin korjuu on pelkkää käsityötä. Ruoti nyhdetään maasta hieman kiertäen ja lehti leikataan veitsellä irti.
Keittiömestari Tomi Mäkinen valmistaa ohra-kebab-kasviswokkia tuomariston maisteltavaksi.
Kotimaisen varhaisperunan hyvä maku perustuu Mika Vahalahden mukaan ennen kaikkea tuoreuteen. ”Ehkä pohjoinen valo vaikuttaa myös siihen, että perunoista tulee aromikkaita”.