Kuluttaja

Monet seuraavat pörssisähkön hintoja mobiilisovelluksesta tai tietokoneelta. Kuvituskuva.
Turun keskustaa kaarimaisesti ympäröivien lähiöiden kerrostalokaksioiden hinnat ovat nousseet vuodessa lähes 20 prosenttia, vaikka kauppamäärät ovat yleisesti tyrehtyneet. Kuva on Uittamolta.
Turussa vuonna 2014 perustettu Woobs sai etenkin alkuaikoina runsaasti näkyvyyttä esimerkiksi erilaisten somevaikuttajien kautta. Nyt yritys on joutunut Kilpailu- ja kuluttajaviraston syyniin.
Black Friday venyy usein koko viikon mittaiseksi. Kuluttajatutkija povaa alennusrytäkän suosion pysyvän jatkossakin korkeana.
Alustavan aikataulun mukaisesti Turun kauppahallin väistötila tulisi käyttöön viimeistään tammikuussa 2025. Kauppahallille tarvitaan nykyisen sijainnin läheisyydestä väistötilat, joissa kauppiaat voivat jatkaa liiketoimintaa hallin tulevan peruskorjauksen ja osittain myös korttelin laajemman uudistuksen ajan. Wiklundin tontin valinnasta päätettiin kaupunginhallituksessa lokakuun lopulla.
Paimiolainen Salla Axelin valmistaa esimerkiksi betonitöitä ja pannulappuja. Hän vastustaa pienyrittäjien joutumista mukaan isojen kauppajättien alekampanjointiin.
Itsekin kauppiaana toiminut Jari Laurinen on tottunut hävikin estäjä. Aletuotteiden kautta ruokalistaan saa myös yllätyksellistä vaihtelua.
Milloin kannattaa laittaa pesukone päälle, milloin nypätä töpselit irti? Sähkön hintoja voi seurata esimerkiksi mobiilisovelluksista. Lukija pohtii, mistä tietää, että myös sähkölaskussa noudatetaan samoja tuntihintoja?
Kirpputoreilta ja secondhand-putiikeista etsitään turkulaisen Dirty Hippies Secondhand & Lifestyle -putiikin yrittäjän Eeva Sahlstenin mukaan persoonallisia, kestäviä ja laadukkaita vaatteita ja asusteista.
Kuluttajansuojalakiin tulee useita muutoksia vuoden 2023 alusta. Yksi niistä on kirjallisen vahvistuksen käyttöönotto puhelimyynnissä. Ruotsissa ja Norjassa vahvistus on jo käytössä. Tanskassa puhelinmarkkinointi vaatii etukäteisluvan lukuun ottamatta muutamia aloja, kuten lehtien tai vakuutusten myyntiä.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto varoittaa Helpdor-alustapalvelusta, jonka toiminnasta ei vieläkään käy yksiselitteisesti ilmi, onko se myyjä vai välittäjä. Arkistokuva.
Elokuun mittauksessa kuluttajista viidennes suunnitteli käyttävänsä rahaa kodin peruskorjaamiseen seuraavan vuoden aikana. Arkistokuva.
Peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet nopeasti, ja se näkyy kaupan kassalla. Ruokakassi maksaa enemmän ja samalla rahalla saa vähemmän elintarvikkeita kuin vuosi sitten.
Turkulainen Otto Mäkinen on useimpien muiden TS:n kyselyyn vastanneiden tavoin joutunut miettimään uusiksi kulutustottumuksiaan. Hän alkoi pohtia valintojaan tarkemmin keväällä, kun huomasi hintojen nousun.
Suomessa ylikulutus aiheuttaa muun muassa metsäluonnon köyhtymistä, kalakantojen uhanalaistumista ja luontotyyppien vähenemistä.
Kuluttajat eivät luota taloutensa kehittyvän suotuisasti. Maailmantalouden suhdanne kohtaa paraikaa poikkeuksellisen suurta epävarmuutta kaikilla päätalousalueilla. Tämä heijastuu myös Suomeen.
Kirpputoriyrittäjät uskovat, että varastettua tavaraa myydään ennemmin netin kauppapaikkojen, kuin perinteisillä, fyysisillä kirpputoreilla. "Ihmiset tietää, että niillä on täällä kasvot kamerassa", Kirppis-Center Länsikeskuksen ja Kirppis-Center Manhattanin yrittäjä Janne Vähäniko sanoo. Arkistokuva.
Elias Ruutin taloon valokuitukaapelia ei ainakaan toistaiseksi tullut. 5G-yhteys ajaa asiansa toistaiseksi hyvin, mutta jatkuvasti lisääntyvä verkon käyttö voi aiheuttaa ongelmia verkon kapasiteetille, Ruutti pohtii.
Konsulttiyhtiö Counterpointin vuonna 2021 tekemän selvityksen mukaan elektroniikkajätettä syntyi vuonna 2019 globaalisti noin 50 miljoonaa tonnia. EU yrittää saada lainsäädännöllä elektroniikkajätteen kertymisen kuriin jäsenmaissaan edellyttämällä esimerkiksi, että laitteita pystytään korjaamaan ja päivittämään nykyistä paremmin.
Kim Sjögren joutui tekemään yhdessä vaimonsa kanssa valtavan selvitystyön, jotta hänen appi-isälleen myyty ylihintainen sähköremonttiasia saatiin sovittua ja peruttua.
Lisää uutisia