Kierrätys

Paimion poistotekstiililaitoksen varastossa on tekstiilijätettä, joka odottaa jatkokäsittelyä. Laitoksen jatkoinvestoinnit ovat jäissä, sillä tällä hetkellä odotellaan EU:n laajuisia linjauksia esimerkiksi tekstiilien tuottajavastuusta. Arkistokuva.
Petra Puputti ja Paavo Korhonen ovat hankkineet monia tavaroita kotiinsa kirpputorilta. Korhonen on tehnyt ruokapöydän isänsä kanssa vanhempien metsästä saadusta ylijäämäpuusta.
Suomen Palautuspakkaus Oy toivoo, ettei pulloja palautuisi kauppoihin viikonlopun aikana. Arkistokuva.
Tavaratalo Stockmannille on avattu poistotekstiilien keräyspiste.
Tuotteita hinnoittelemassa esihenkilöt Petri Rautiainen (edessä) ja takana Sami Lehtonen. Rautiainen laittaa aterimien hinnaksi 2 euroa.
Resterin poistotekstiilien käsittelylaitos sijaitsee Paimiossa.
Kierrätettäväksi kerätyn jäteöljyn väliaikaisia säilytysastioita autokorjaamolla. Arkistokuva.
Jorma Tabell on intohimoinen musiikinharrastaja, joka suosii vanhaa elektroniikkaa. – Nykytekniikka on tehty särkymään, jotta kuluttajalle voidaan myydä uusia laitteita moneen kertaan.
Sisustajia kiinnostavat nyt muun muassa rottinki, klassikkobrändit sekä ryijyt.
Sähköautojen akkujen sisältämät metallit haluttaisiin mahdollisimman tehokkaasti uusiokäyttöön. Uuden akkuasetuksen mukaan autojen käyttövoima-akuista pyritään kierrättämään jokainen akku. Sopu valmiiksi neuvotellusta akkuasetuksesta on vielä hyväksyttävä europarlamentissa ja jäsenmaiden ministerineuvostossa. Akkuasetus on EU:n asetuksena sellaisenaan sovellettavaa sääntelyä. Asetus jättää kuitenkin kansallista liikkumavaraa muun muassa tuottajavastuuta koskevien toimien osalta ja edellyttää joitakin muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön, kuten jätelakiin.
Venekeräyksen saaliiksi saatiin tänä vuonna 47 romuvenettä. Lasikuituveneet hyödynnetään sementin valmistuksessa
Henrik Lindégrenin mukaan tuntuu ristiriitaiselta,että lantafosforin kierrättämisen edistämiseksi suunniteltu tuki pysäyttää alueen merkittävimmän lantafosforin kierrätyshankkeen.
Nicholas Lax,  Lari Vähäsalo,  Sebastian von Schoultz, Jorma Jäntti ja Petri Tolonen painetankin vieressä. Pilottilaitos on periaatteessa minikokoinen biojalostamo.
Paimiossa sijaitsevassa Rester Oy:n kierrätyskuitutehtaassa lumput jalostuvat uusiksi tuotteiksi.
Keittiöbiojätteen kompostointia koskeva ilmoitusvelvollisuus perustuu jätelakiin. Tiedot on ilmoitettava vuoden 2022 loppuun mennessä. Kompostointia koskevia tietoja käytetään myös apuna kompostoinnin vaihtoehtona olevan biojätteen kiinteistökohtaisen erilliskeräyksen suunnittelussa ja toteutuksessa.
Professori Milica Todorovic ja väitöskirjatutkija Nima Emami (oik.) tutkivat, miten tekoälyä voidaan hyödyntää esimerkiksi akkumateriaalien kierrätyksessä.
MTK-Varsinais-Suomestan mukaan maatalous- ja puutarhayrityksiin kohdistuu kasvavia paineita yhteiskunnan taholta toimittaa käytetyt muovit asianmukaisesti käsiteltäviksi, mutta maatalousmuovien vastaanottopaikkoja on vähän ja muovien kuljetuskustannukset ovat korkeat etenkin saaristossa lauttayhteyksien vuoksi. Moni maatalousyrittäjä ei tiedä, miten eri tyyppiset muovijätteet tulisi lajitella ja varastoida, minne niitä voi toimittaa ja missä mitäkin muovijätettä ylipäätään otetaan vastaan. Arkistokuva.
Eeva Sahlstenin mukaan laadukkaat skandimerkit, perusvaatteet sekä hyvät materiaalit, kuten napakka puuvilla, pellava, silkki ja villa myyvät aina hyvin. Syksyllä kysyttyjä ovat etenkin takit, laadukkaat neuleet, hatut, huivit ja villapipot.
Resterin kierrätyslaitoksessa Paimiossa käsitellään sekä kuluttajien että yritysten poistotekstiilejä.
Turun Ekotorin toimitusjohtaja Taina Vuorimies (kesk.) kummeksuu suunnittelussa olevia ja Ekotorinkin toimintaan vaikuttavia palkkatukimuutoksia, kun samaan aikaan kierrätystä halutaan lisätä.
VR Group laittaa 1960- ja 1970-lukujen tavarakalustoaan kierrätykseen.
Ilkka Kortelainen toi pyöräillen pussillisen muovijätettä Länsikeskuksen Rinki-ekopisteelle. Lounais-Suomen Jätehuollon tutkimus- ja kehityspäällikkö Miia Jylhä sanoo Turun Sanomille, että Lounais-Suomi on erottunut edukseen pakkausjätteiden kierrätyksessä eli Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n seurannassa.
Kirpputoriyrittäjät uskovat, että varastettua tavaraa myydään ennemmin netin kauppapaikkojen, kuin perinteisillä, fyysisillä kirpputoreilla. "Ihmiset tietää, että niillä on täällä kasvot kamerassa", Kirppis-Center Länsikeskuksen ja Kirppis-Center Manhattanin yrittäjä Janne Vähäniko sanoo. Arkistokuva.
Lisää uutisia